Hyppää sisältöön

Kajaanilaiset avantouimarit keksivät laskea pulkalla avantoon – katso kylmä kyyti

Kun kylmä vesi virkistää, ei luovuudella ole rajoja. Kajaanin avantouimareiden saunassa pulkkamäki on lisännyt keskustelua.

Uima-asuinen mies pulahataa pulkalla avantoon.
Kajaanin avantouimareiden puheenjohtaja Risto Lappalainen ja varapuheenjohtaja Leila Vähärautio ottivat yhteisen pulkkakyydin avantoon.

Pulkka alle ja nokka kohti avantoa – tosin omalla vastuulla. Hurjan idean isä on ratamestari Jukka Kananen, joka kävi itsekin maanantaina aamupäivällä laskemassa pulkalla avantoon kajaanilaisen avantouintiseuran uintipaikalla.

Leila Vähärautio ja Risto Lappalainen keksivät laskea pulkalla avantoon kahdestaankin.

– Tämä on tosi hauskaa. Jos ensimmäistä kertaa kokeilee, kannattaa ensin kastautua ja vasta sitten laskea, että ei säikähdä vettä, neuvoo Lappalainen.

Kajaanin avantouimareille pulkkamäki avantoon ei ole uusi juttu, koska ensimmäisen kerran sitä kokeiltiin jo viime talvena. Ihmisille, jotka käyvät säännöllisesti kylmässä vedessä, on luontevaa keksiä veteen ja lumeen liittyviä virkistäviä kokeiluja.

– Tässä oli kaikenlaisia hupijuttuja, oli tehty lumiukkoja ja lumienkeleitä. Sitten joku kysyi, että mitä muuta voisi tehdä. Sanoin, että tässähän on tämmöinen hyvä pulkkamäki, kokeilenpa sitä.

Nyt pulkkamäki avattiin jo vuoden alussa. Viime vuonna ensimmäiset kokeilut tehtiin vasta maaliskuussa. Kesällä rinnettä tasoitettiin kivituhkalla, jota jäi piharemontista yli.

– Laitoin sitä tuohon, kun siinä on melkoinen "rommeikko", niin se tasoitti sitä hyvin. Olen tyytyväinen nyt tuohon mäkeen.

Avantouimarille harrastus lisää kokemusta hyvinvoinnista ja pulkkamäki on tuonut siihen myös lisää sosiaalisuutta.

– Se lisää minusta täällä avantouintiseurassa erinomaisesti keskustelua saunassa ja yhteisössä. Aika moni sitä on kokeillut, ja toiveissa on, että mahdollisimman moni tulisi kokeilemaan, sanoo Lappalainen.

Avantouinnissa kehon mielialahormonit eli endorfiinit aiheuttavat hyvän olon tunnetta, mutta sydänsairaille kylmään veteen joutuminen voi aiheuttaa shokkireaktion ja sairauskohtauksen.

Päivitetty 18.1.2022 klo 8:14: Korjattu juttuun, että sitaatit ovat Risto Lappalaisen, eivät Jukka Kanasen.

Lue myös:

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 19.1. klo 23:een saakka.