Hyppää sisältöön

Joen varteen ilmestyi ensin 9 kuoppaa, sitten yhtä monta veistosta – kesti kymmenen vuotta ennen kuin niille löytyi paikka

Imatralla Vuoksen varrelle kasvaa lukuisten taideteosten kokonaisuus Veistosvirta. Tämän vuosikymmenen lopulla se voi olla pituudeltaan jo kolme kilometriä.

Yhdeksän veistosta ilmestyi Vuoksen rannalle
Yhdeksän veistosta ilmestyi Vuoksen rannalle

Talven aikana valtaisan Vuoksen varrella kävelleet imatralaiset ovat hieraisseet silmiään. Rannan tuntumaan alkoi ilmestyä veistoksia kuin tyhjästä.

Kaikkiaan niitä tuli yhdeksän. Ensimmäinen seisoo lähellä Imatran rautatieasemaa. Rannan pengertä seuratessa silmä huomaa seuraavan ja kohta seuraavan.

Vuoksi on Saimaasta alkava joki, joka virtaa Imatran halki Venäjälle ja laskee siellä aikanaan Laatokkaan. Joki on leveä ja virtainen, eikä se kovanakaan pakkastalvena jäädy muuta kuin aivan rannalta.

Rannan tuntumassa kulkee suosittu kävelytie, jonka varteen on syntymässä Veistosvirta.

Veistosvirta syntyy virtaavan Vuoksen rantamille. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Marja-Liisa Matikainen ja Ossi Suokas kävelevät Vuoksen vartta lähes päivittäin.

Kun ensimmäinen kuoppa veistoksen pystyttämistä varten syntyi viime lokakuussa, ei pariskunta jäänyt sen enempiä miettimään.

– Kyseltiin heti, että mitä tähän oikein tulee, kertoo Marja-Liisa Matikainen.

Matikaisen suosikiksi on noussut veneeltä näyttävä patsas.

Ossi Suokas uskoo, että teokset saavat veneilijätkin pysähtymään veistosten äärelle.

– Kun kesä tulee, niin varmasti veistokset ovat nättejä, tuumii Ossi Suokas.

Taustalla näkyvä Vuoksi ei jäädy kovallakaan pakkasella. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Aivat itsekseen veistokset eivät tietenkään rantaan ilmestyneet. Ne itse asiassa odottivat tänne pääsyä reilut kymmenen vuotta.

Vuoksen rannan läheisyydessä Siitolan kartanossa sijaitsi vielä jokunen vuosi sitten Saimaan ammattikorkeakoulu. Se järjesti 2010-luvulla muutaman kerran kivisymposiumeja, joissa veistokset ovat syntyneet.

– Imatran kaupunki tuki symposiumia ja sai vastineeksi veistoksia omistukseensa, kertoo Imatran kaupunginpuutarhuri Erika Luhtanen.

Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Nyt veistokset ovat lopulta päätyneet Vuoksen varrelle.

– Jokaiselle veistokselle on tehty oma perustussuunnitelmansa. Niille on tehty perustukset betonista, ja veistokset on tapitettu niin, ettei niitä kukaan pääse vahingossakaan kaatamaan, kertoo Luhtanen.

Jokainen veistos päätyi jalustaansa ison nosturin voimin.

Kaikkiaan teoksia on yhdeksän. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Nyt pystyssä olevat yhdeksän veistosta sijaitsevat Imatran kaupungintalon ja viereisen kulttuuritalo Virran tuntumassa. Kokonaisuus kantaa nimeä Veistosvirta.

Kaupunginpuutarhuri Erika Luhtasen tavoitteena on, että veistoksia ja muuta taidetta saataisiin aikanaan kaupungintalolta aina keskustaan eli Imatrankoskelle saakka.

– Olisi hienoa, että matkan varrella olisi koko ajan taidetta. Se on Veistosvirran ydinsanoma, sanoo Luhtanen.

Jos tavoite toteutuu, olisi taidetta kaikkinensa noin kolme kilometrin matkalla.

Kaupunginpuutarhuri Erika Luhtanen toivoo, että taidetta olisi koko matkan rautatieasemalta keskustaan Imatrankoskelle saakka. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Luhtanen nauttii ajatuksesta, että koko matkalla olisi katsottavaa.

– Ajatuksena on, että veistokset olisivat Vuoksen varrella niin, että veistokselta toiselle on näköyhteys, kertoo Imatran kaupunginpuutarhuri Erika Luhtanen.

Kolmen kilometrin varrella on tosin niin paljon kasvillisuutta, että todennäköisesti joka kohdassa näköyhteys taideteokselta seuraavalle ei ole mahdollista.

– Toki tulevat veistokset voivat olla jotain muutakin kuin tällaista jykevää kiveä, esimerkiksi muunlaista ympäristötaidetta, kertoo Luhtanen.

Hän on saanut valkoisen hatun. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Imatran kaupunki sai taideteokset aikoinaan loppujen lopuksi sopuhintaan. Reilu vuosikymmen piti kuitenkin odottaa, ennen kuin kaupungilta liikenivät rahat niiden saamiseksi paikoilleen.

Pystyttämiseen ja näkyvyydestä huolehtimiseen kuluu kaupungilta noin 50 000 euroa.

– Nämä valaistaan kohdevalaisimilla. Veistoksiin tulevat myös opasteet. Rakennustöiden jäljiltä alue pitää myös viimeistellä siistiin kuntoon, kertoo Erika Luhtanen.

Koko Vuoksen ympäristö on suosittua ulkoilualuetta. Juoksijat ovat mieltyneet siltojen kautta kiertävään Vuoksen lenkkiin.

Kolmen tai neljän vuoden kuluttua Imatran kaupungintalon virkamiehet muuttavat pois nykyisestä kaupungintalosta, kun rakennukseen avautuu uusi valtakunnallinen luonto- ja erämuseo.

Vuonna 1970 valmistuneeseen Imatran kaupungintaloon tulee muutaman vuoden kuluttua uusi luonto- ja erämuseo. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Veistosvirta olisi Luhtasen mielestä oivallinen vierailukohde myös museon vieraille.

– Tässä on mahdollisuus houkutella turisteja taiteen avulla.

Imatran kaupunginpuutarhuri Erika Luhtanen toivoo, että he saisivat Veistosvirran valmiiksi tämän vuosikymmenen aikana.