Hyppää sisältöön

Eteläsavolaisten vaali-into näkyy ennakkoäänestysbussissa – vaalivirkailija: "Äänestäjiä liikkeellä reippaasti enemmän kuin viime kuntavaaleissa"

Ennakkoäänestys on ollut koko Suomeen verrattaessa poikkeuksellisen vilkasta Etelä-Savossa. Tämä on näkynyt myös Mikkelin maalaisseutua kiertävässä ennakkoäänestysbussissa. Aluevaalien ennakkoäänestys päättyy huomenna.

Kuvassa vaalitoimitsija Annamari Terästi ennakkoäänestysbussissa. Naamalla koronamaski. Pöydällä läppäri, leimasin, liimapuikko ja kansio.
Ennakkoäänestys on ollut vilkasta Etelä-Savossa. Tämä on näkynyt myös ennakkoäänestysbussissa.

Eteläsavolaisten äänestysinto aluevaaleissa on havaittu myös Mikkelin seutua kiertävässä ennakkoäänestysbussissa.

Bussissa oli äänestänyt maanantaina kello 12 mennessä reilut 250 henkilöä.

Etelä-Savossa äänestysaktiivisuus on ollut ennakkoäänestyksen alusta saakka Suomen kärkeä. Iltapäivään mennessä maanantaina oli Etelä-Savossa äänioikeutetuista käynyt hiukan vajaa 23 prosenttia (siirryt toiseen palveluun) vaaliuurnilla. Samaan aikaan koko valtakunnassa äänestysprosentti on jäänyt hiukan reiluun 18 prosenttiin.

– Ylipäänsä odotettiin, että koronatilanteen ihmisiä liikkuisi vähemmän. Ei nyt puolta enemmän, mutta äänestäjiä on liikkellä reippaasti enemmän kuin viime kuntavaaleissa, bussissa Mikkelin maalaisseutua kiertävä vaalivirkailija Annamari Terästi arvioi havaintojensa perusteella

Ennakkoäänestysbussissa on asioinut Terästin mukaan pääsääntöisesti eläkeläisiä ja jonkin verran etätyötä tekeviä. Moni saattaa käydä äänestämässä bussissa myös välttääkseen koronaepidemian aikana suuret väkimassat.

"Aluevaaleissa valituilla edessä kova työ"

Marja-Leena Jukarainen ja Niilo Jukarainen kävivät äänestämässä Mikkelin Hiirolassa maanantaina ennen puolta päivää. Kuva: Petri Vironen / Yle

Ennakkoäänestysbussi pysähtyi Mikkelin Hiirolassa puolelta päivin maanantaina. Paikalle saapui äänestämään myös paikallinen Niilo Jukarainen.

Oman vaaliehdokkaan hän kertoo löytäneensä. Jukarainen kertoo miettineensä myös sitä vaihtoehtoa, että jättäisi äänestämättä vaaleissa.

Jukaraiselle tärkeää on, että valtuutetut turvaavat aikanaan Mikkelin seudun palvelut ainakin nykyisellä tasolla. Myös aluevaaleihin liittyvät talouskysymykset mietityttää häntä. Sote-alueen talous tulisi saada toimimaan järkevästi.

– Vaalilupauksia ehdokkailla on ollut kaiken maailman verran. Siellä näyttää olevan sellaisia lupauksia, joita on melko mahdoton toteuttaa, kun ei edes tiedetä vielä paljon sitä rahaa lopulta tulee.

– Siellä on kova työ edessä heillä, jotka valitaan.

Lue myös: