Hyppää sisältöön

"Sitoudun olemaan näiden poikien kanssa 12 vuotta" – lastensuojelun ammattilainen uskoo pitkän yhdessäolon voimaan

Icehearts-joukkueiden toiminta on esimerkki ennaltaehkäisevästä lastensuojelutyöstä. Yksi ja sama aikuinen on tuen tarpeessa olevan lapsen apuna koko kouluiän.

Jääkiekkoluistimien sovitus jalkaan pukukopissa.
Icehearts-joukkueissa kasvattaja sitoutuu kulkemaan oman ryhmänsä rinnalla 12 vuotta.

– Uiminen, luistelu, kalastaminen, luettelee kolmasluokkalainen Emil niitä mukavia asioita, joita hän on päässyt Icehearts-joukkueensa kanssa kokemaan.

Iceheartsin toiminta on esimerkki ennaltaehkäisevästä lastensuojelutyöstä, jossa luotetaan joukkueurheilun voimaan. Yhdistyspohjainen toiminta sai alkunsa Vantaalla 1990-luvulla, ja pikkuhiljaa joukkueita on perustettu yhä useammille uusille paikkakunnille.

Lappeenrannan Icehearts-joukkueen kasvattaja Valtteri Ryösö tuli Danielin ja Emilin kanssa luistelemaan koulupäivän päätteeksi. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Lappeenrannassa ensimmäinen joukkue aloitti runsaat kaksi vuotta sitten. Ensimmäisen joukkueen kasvattajana työskentelevä Valtteri Ryösö kertoo sitoutuneensa työhön oman ryhmänsä lasten kanssa pitkälle tulevaisuuteen.

– Sehän tässä toiminnassa on ideana, että tuki alkaa esikoulun tai ensimmäisten kouluvuosien aikana, ja minä kasvattajana kuljen rinnalla siihen asti, kunnes porukka on tullut täysi-ikäisiksi, Ryösö kertoo.

Yhdessä vietetään koko kouluaika

Pitkäkestoisuus on Icehearts-toiminnassa keskeistä. Kasvattaja ei katoa lapsen elämästä, eikä lapsen tarvitse pelätä joutuvansa mistään syystä pois joukkueesta.

Ryösön mukaan on tavallista, että lapsille suunnatuissa palveluissa asiakassuhteet jäävät lyhyiksi, kun työntekijät vaihtuvat.

– Kun työ on pitkäkestoista, niin silloin pystyy oikeasti vaikuttamaan ja olemaan siinä kasvun tukena, Ryösö kertoo.

Hän tietää, millainen kierre pahimmillaan syntyy, kun tuen tarpeessa olevaa lasta autetaan lyhyissä pätkissä.

– Siinä pystyy vähän jeesaamaan. Sitten jossain vaiheessa huomataan, että taas olisi tarvetta ja sitten sitä avuntarvetta voikin olla jo aika paljon, Ryösö pohtii.

Kolmasluokkalainen Emil pelaa Icehearts-joukkueensa kanssa enimmäkseen salibandyä, välillä myös jääkiekkoa. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Joukkueurheilun voima

Vaikka kasvattaja sitoutuukin tukemaan lapsia heidän koulu- ja vapaa-ajan hommissaan pitkäksi aikaa, ei hän ole ainoa tärkeä tukipilari. Toinen voimanlähde lapselle on joukkue.

– Itsellänikin kun on kokemusta joukkueurheilusta, niin tiedän, kuinka tärkeä sen joukkue voi olla. On tärkeä asia, että tuntee kuuluvansa johonkin, Ryösö kertoo.

Lappeenrannassa kahden Icehearts-joukkueen rahoitus tulee puoliksi kaupungilta, puoliksi maakunnan sote-piiriltä Eksotelta. Kasvattaja Valtteri Ryösö luottaa Eksoten rahoituksen jatkuvan edessä olevasta hyvinvointialue-uudistuksesta huolimatta.

– Meillä on aika hyvä sopimus tehtynä, pyritään siihen, että rahoitus olisi pitkäkestoista, hän muotoilee.

Ylen vaalikeskusteluissa puhutaan tänään heikossa asemassa olevien ihmisten palveluiden turvaamisesta. Yksi erityinen huolenaihe on lapsiperheiden köyhyys, joka on lisääntynyt 15 vuoden aikana.

Icehearts-toiminnassa kasvattaja on lapsen tai nuoren tukena tarpeen mukaan koulupäivän aikana ja koulun jälkeen vapaa-ajalla. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Millä keinoilla sinä ratkaisisit heikoimmassa asemassa olevien palvelut? Osallistu keskusteluun Ylen vaalichatissa tänään tiistaina kello 11. Chatit löytyvät Ylen vaaliteltoilta osoitteessa yle.fi/vaalit.