Hyppää sisältöön

Saksan uuden ulkoministerin vuoro yrittää avata umpisolmua Itä-Euroopassa: "Me teemme kaiken mahdollisen Ukrainan turvallisuuden eteen"

Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock antoi Kiovassa täyden tukensa Ukrainalle. Ulkoministerin seuraava matkakohde on Moskova, mistä edes omat rivit eivät uskalla odottaa tuloksia.

Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock. Kuva: Christophe Petit Tesson / EPA

Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock teki tänään maanantaina pikavierailun Ukrainaan ja toi isännille toivottuja terveisiä Euroopan mahtimaalta.

– Me teemme kaiken mahdollisen Ukrainan turvallisuuden eteen. Me teemme kaiken mahdollisen Euroopan turvallisuuden eteen, Baerbock sanoi Kiovassa Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban kanssa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Baerbock sanoi toivovansa, että Venäjän ja Ukrainan väliset kasvavat jännitteet saataisin ratkaistua diplomatian keinoin, mutta esitti samalla suoran varoituksen Kremlille.

– Venäjä saa maksaa taloudellisesti, strategisesti ja poliittisesti korkean hinnan jokaisesta aggressiostaan, Baerbock korosti tiedotustilaisuudessa.

Ulkoministeri Kuleba kehui vierastaan siitä, että tämä on valmis herättämään henkiin Ukrainan, Venäjän, Ranskan ja Saksan keskinäiset neuvottelut kriisin ratkaisemiseksi.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba Riikassa joulukussa 2021. Kuva: Toms Kalnins / EPA

– On tärkeää, että Berliini ja Pariisi eivät tee meitä koskevia päätöksiä selkämme takana. Haluan kiittää Annalenaa tämän periaatteen kunnioittamisesta, Kuleba sanoi.

Moskovassa edessä kova paikka

Ulkoministeri Baerbock jatkaa matkaansa huomenna tiistaina Moskovaan, missä hän neuvottelee Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa.

Saksalaislehdistö maalailee tapaamisesta jo etukäteen tuskaisia hetkiä kokemattomalle ulkoministerilleen, kun toiselle puolelle pöytää istuu piinkovaksi neuvottelijaksi tiedetty venäläisdiplomaatti.

Süddeutsche Zeitung -lehti (siirryt toiseen palveluun) muistuttaa, että myös kokeneet ulkopoliitikot ovat olleet hyvinäkin aikoina vaikeuksissa Lavrovin kanssa neuvotellessaan.

"Se, joka näyttää heikkoutensa tai on huonosti valmistautunut, on jo hävinnyt. Ja vaikka Baerbock välttäisi nämä molemmat virheet, hänellä on vain pienet mahdollisuudet saada jotakin aikaan", lehti kirjoittaa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov. Moskova 17.1.2022. Kuva: EPA-EFE

Saksan arvostetuimpiin sanomalehtiin kuuluva Süddeutsche Zeitung perustelee näkemystään sillä, että Saksa itse on pelannut korttinsa huonosti.

Kun Saksa on pitänyt kiinni Nord Stream2 -kaasuputkihankkeesta ja kieltäytynyt viemästä aseita Ukrainaan, se on lähettänyt Moskovaan viestin, että Venäjällä ei ole mitään pelättävää lännen puolelta, lehti arvioi.

Ulkoministeri Baerbock totesi Kiovassa, että kaasuputkihanke, vaikkakin jo valmiiksi rakennettu, on tällä hetkellä jäissä.

Venäjän ulkoministeriö reagoi asiaan heti: kaasuputken käyttöönottoa ei pidä keinotekoisesti viivästyttää eikä hanketta tule politisoida, ulkoministeriö ilmoitti lausunnossaan.