Hyppää sisältöön

Työnantajat joustavat korona-aikana sairauspoissaoloissa – ilman lääkärintodistusta voi sairastaa jopa yhdeksän päivää

Työnantajat perustelevat käytäntöjä terveydenhuollon taakan keventämisellä sekä käytäntöjen sujuvoittamisella.

I förgrunden finns mediciner och näsdukar på ett bord, i bakgrunden ligger en förkyld man i sin säng
Pirkanmaan Osuuskauppa on panostanut verkkokaupan toimivuuteen. Tavoitteena on jatkossakin pitää kaikki Pirkanmaan kaupat auki koronasta huolimatta. Video: toimittaja Kai Pohjanen, kuvaaja Marko Melto

Korona leviää nyt ennätysvauhtia, ja monet työnantajat ovat päätyneet joustamaan korona-ajan sairauspoissaoloissa, jotta terveydenhuolto ei liiaksi kuormittuisi.

Suuret työllistäjät ovat pyrkineet osaltaan helpottamaan terveydenhuollon kuormitusta. Sairauspoissaoloja on korona-aikana voinut saada omalla ilmoituksella tai työterveyshoitajan luvalla.

Ennen koronaa sai ilman lääkärintodistusta olla työpaikalta pois yleisimmin kolme päivää.

Jos on vähääkään oireita, keskitytään parantumiseen ja lepoon.

Ilkka Haukijärvi, Tampereen yliopisto

Nyt ilman lääkärintodistusta voi Tampereen kaupungin työntekijä sairastaa jopa yhdeksän päivää. Kaupungilla on noin 14 500 työntekijää. Elintarvikeyhtiö Saarioisella voi töistä olla pois kuusi päivää ja Nokian Renkailla sekä Tampereen yliopistolla viisi päivää.

Enenevissä määrin sairauspoissaoloja

Myös esimerkiksi Pirkanmaan Osuuskaupan työntekijä voi esihenkilön hyväksynnällä olla pois töistä viisi päivää, aiemman kolmen sijaan. Pirkanmaan Osuuskauppa työllistää noin 3 000 työntekijää, sadassa toimipaikassa.

– Laajennettiin päiviä kolmesta viiteen heti koronan alkuvaiheessa ja olemme sitä tarvittaessa käyttäneet. Tällä hetkellä on sairaslomia ollut enenevässä määrin, mutta kaupoissa on ollut hyvä tilanne. Käytännön tarkoituksena on, ettei terveydenhuoltoa kuormiteta liikaa. Samalla sujuvoitamme käytäntöjä. Olemme koronatalkoissa mukana, sanoo Pirkanmaan Osuuskaupan henkilöstöasioista vastaava jäsen Sari Pelli.

Pirkanmaan osuuskaupan Sari Pelli kertoo yhtiön laatinen varautumissuunnitelman. Kuva: Marko Melto / Yle

Pirkanmaan Osuuskaupalla on varautumissuunnitelma, jonka mukaan sairauspoissaolojen lisääntyessä henkilöstöä voi siirtää toimipisteestä toiseen, palveluja voidaan supistaa, aukioloaikoja lyhentää ja viimeisenä keinona liike voidaan sulkea.

– Mutta sitä emme todellakaan toivo, Pelli tähdentää.

Hänen mukaansa Pirkanmaan Osuuskauppa pyrkii pitämään kaikki toimipisteensä auki.

– Olemme koko koronan ajan tarjonneet henkilöstölle myös mahdollisuuden siirtyä, esimerkiksi ravintoloista kauppoihin, ravintolarajoitusten aikaan. Näin olemme voineet taata henkilöstölle elannon, eikä henkilökuntaa ole tarvinnut lomauttaa.

Yliopistokampuksella etätyökäytäntö

Tampereen yliopiston henkilöstöpalvelujen johtaja Ilkka Haukijärvi aloitti työssään kesällä 2020. Hänen vastatessaan yliopiston henkilöstöasioista on koronapandemia ollut koko ajan voimissaan. Yliopistolla on lähes 4 000 työntekijää.

Haukijärven mukaan omikronmuunnos ei ole näkynyt merkittävästi lisääntyneinä poissaoloina.

Tampereen yliopiston henkilöstöpalvelujen johtaja Ilkka Haukijärvi on tyytyväinen siihen, että yliopiston henkilöstö on käyttäytynyt vastuullisesti, eikä laajoja koronaryppäitä ole havaittu. Kuva: Marko Melto / Yle

Hän sanoo omikronmuunnoksen pitävän hereillä. Yliopisto esittelee uuden linjauksen, jonka mukaan altistuneen tulee siirtyä viiden päivän mittaiseen etätyöhön.

– Tällöin kampukselle voi tulla vain painavista syistä, mutta silloinkin tulee käyttää ffp2-maskia. Kun on kyse kymmenien tuhansien yhteisöstä, pitää varautua, Haukijärvi toteaa.

Myös tavallisen flunssan osuessa kohdalle on Tampereen yliopistossa voimassa kotiinjääntisuositus.

– Jos on vähääkään oireita, keskitytään parantumiseen ja lepoon. Kampukselle ei silloin voi tulla. Flunssan voi omalla ilmoituksella ilmoittaa ja silloin voi olla pois jopa seitsemän päivää.

Hänen mukaansa pandemian alussa jonot terveyspalveluihin alkoivat kasaantua ja perheillä oli vaikeuksia päivähoitojärjestelyiden kanssa.

Haukijärvi sanoo, ettei Tampereen yliopistolla ole tarkkaa tietoa koronatartuntojen määristä henkilökunnan keskuudessa.

– Yhteisön jäsenet ovat toimineet vastuullisesti, tartuntoja ei juurikaan ole tullut työoloista, vaan lähinnä vapaa-ajan harrasteissa.

Voit keskustella aiheesta 18. tammikuuta kello 23:een asti.

Lue lisää: