Hyppää sisältöön

Tuuli ja lämpötilanvaihtelut ovat heikentäneet jäitä merialueilla

Kova tuuli haittaa jään muodostumista, vaikka pakkasta olisikin. Samalla se rikkoo jo syntynyttä, ohutta jäätä. Merialueilla jäätä on tällä hetkellä verrattain heikosti.

Rannoilla on jäätä eteläisessäkin Suomessa, ainakin monin paikoin. Kuva on otettu Espoonlahdelta. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kovat tuulet ja vaihtelevat lämpötilat ovat heikentäneet jäitä etenkin merialueilla.

Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainion mukaan kuluva talvi on ollut jäätilanteen osalta poikkeuksellinen.

Jäät muodostuivat viime vuosiin verraten varsin varhaisessa vaiheessa, mutta nyt vaihtelevat sääolot ovat muuttaneet jäätilannetta. Kovat tuulet voivat heikentää jäitä merkittävästikin.

– Vähät jäät, joita rannoilla on ollut, varmaan siellä vieläkin ovat. Sen sijaan ulapalla ollut uusi jää on hävinnyt tai on kapeana murskaantuneena vyöhykkeenä rantojen kiintojään ympärillä. Tuuli ja voimakas aallokko rikkovat ohuen jään, Vainio kertoo.

Kun ulapalla ei ole ollut jäätä, myös sisälahtien ja saarten sitoma kiintojää voi lohkeilla.

Vainio muistuttaa, että ne kiintojäät, joilla kenties oli viime viikolla turvallista liikkua, eivät välttämättä enää ole yhtä vahvoja.

– Nyt pitää katsoa tilannetta ennen kuin lähtee. Ei voi mennä vain sillä muistilla, että viime viikollakin pystyi liikkumaan.

Jouni Vainio arvioi, että jäätä on esimerkiksi Selkämerellä lahtien sisäosissa 10 senttimetristä reiluun 20 senttimetriin, mutta vaihtelu voi olla suurta. Paikoin jäätä voi olla enemmän, paikoin ei yhtään.

– Pilkille voi lähteä, jos tilannetta on seurannut ja tietää, mitä tekee, Vainio sanoo.

Lähipäivien voimakkaat tuulet eivät lupaa hyvää jään muodostumiselle. Tyynellä pakkassäällä jää muodostuisi nopeammin ja siitä tulisi parempilatuista kuin tuulella.

Lue myös: