Hyppää sisältöön

THL:n asiantuntija: Suomi saattaa säästyä toista vuotta peräkkäin influenssaepidemialta

Koronarajoitukset ehkäisevät tehokkaasti myös influenssan leviämistä. Influenssatapauksia on toistaiseksi raportoitu Suomessa joitakin satoja, mutta epidemiasta ei voida vielä puhua.

Koronarajoitukset ehkäisevät influenssan leviämistä. Ihmisiä menossa bussiin Espoon Matinkylässä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kesällä ja syksyllä ennakoitiin, että influenssakaudesta voisi tulla tänä talvena harvinaisen raju, koska vuosi sitten influenssaepidemia jäi koronarajoitusten takia välistä ja ihmisten vastustuskyky influenssalle heikentyi. Influenssaviruksia myös katosi jäljettömiin.

Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut valoisammaksi. Suomi saattaa nimittäin tänä talvena säästyä toista vuotta peräkkäin influenssaepidemialta, THL:ltä arvioidaan. Tämä ei ole kuitenkaan vielä varmaa.

Viime influenssakaudella 2020–2021 laboratoriovarmennettuja influenssatartuntoja raportoitiin Suomessa yhteensä vain 52. Nyt influenssatapauksia on todettu lokakuusta lähtien 576. Määrät ovat lähes olemattomia, sillä normaalisti influenssan kanssa puhutaan tuhansista tautitapauksista viikossa.

Influenssakausi kestää tavallisesti lokakuulta maalis-huhtikuulle, ja sen kovin piikki sijoittuu tavanomaisesti helmi-maaliskuun vaihteeseen.

– Influenssaa on nyt Suomessa liikkeellä ja raportoitujen tartuntojen määrät ovat lisääntyneet, mutta mitään viitteitä ei ole siitä, että influenssaepidemia olisi käynnistynyt, johtava asiantuntija Niina Ikonen THL:n asiantuntijamikrobiologian yksiköstä arvioi.

Tämänhetkiset influenssatapausten määrät ovat hyvin pieniä verrattuna "vanhaan normaaliin", eli koronapandemiaa edeltäneeseen aikaan. Esimerkiksi influenssakaudella 2017–2018 tartuntoja raportoitiin THL:n tartuntatautirekisteriin enimmillään jopa reilut 3 500 kuukaudessa.

– Viimeisimpien influenssakausien aikana (ennen koronaa) raportoidut tapausmäärät ovat huippuviikkoina vaihdelleet noin 1 200:n ja 3 600:n viikkotapauksen välillä, Ikonen kertoo.

Influenssan kohdalla testattujen määrää ei tiedetä, mutta hyvin harva testataan

Tieto influenssasta on kuitenkin puutteellista. Toisin kuin koronan kanssa, THL tilastoi influenssasta vain laboratoriovarmennetut tartunnat, mutta ei testimääriä. Kun testimääriä ei tiedetä, ei tiedetä myöskään sitä, mikä on positiivisten osuus kaikista testatuista.

THL:n johtava asiantuntija Niina Ikonen arvioi, että tällä hetkellä influenssatestejä tehdään Suomessa verraten vähän, koska terveydenhuollon fokus on tiukasti koronapandemian hallinnassa. Koronatestin yhteydessä ei tavanomaisesti testata influenssaa. Influessa testataan nyt lähinnä vain sairaalahoidossa olevilta potilailta koronatestin ohessa.

Kausi-influenssarokotteen on saanut tällä hetkellä noin 1,3 miljoonaa suomalaista, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo. Influenssarokotetta suositellaan erityisesti lapsille, yli 65-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville.

Koronapandemian pahentumisen ja terveydenhuollon kuormittumisen takia hengitystieoireisia ihmisiä suositellaan tällä hetkellä sairastamaan flunssaa kotona. Siten moni saattaa sairastaa influenssan tietämättään ja tartuntoja voi olla todellisuudessa jopa huomattavasti enemmän kuin mitä THL:n lukemat kertovat.

– Euroopasta on havaintoja influenssan laajemmasta leviämisestä, joten on mahdollista, että influenssaepidemia voisi meilläkin jossakin vaiheessa käynnistyä. Toisaalta olemme kuitenkin nähneet, että koronarajoitukset hillitsevät tehokkaasti myös influenssan leviämistä, joten voi olla, ettei varsinaista epidemiaa meillä nähdä. Varmuudella ei voida vielä sanoa, miten käy, Ikonen arvioi.

Lue lisää: