Hyppää sisältöön

Uusia koronatartuntoja edelleen runsaasti Kymenlaaksossa – kouluihin maskisuositus aiempaa nuoremmille

Kaikkiin positiivisen koronatestituloksen saaneisiin ei enää oteta yhteyttä.

Maskin käyttöä suositellaan nyt aiempaa nuoremmille koululaisille. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Koronaryhmä on antanut uusia suosituksia kasvomaskien käyttöön kouluissa.

Maskia suositellaan käytettäväksi nyt kolmannen luokan oppilaista lähtien. Lisäksi kasvomaskeja voidaan tarjotaan kaikille oppilaille jo ensimmäisestä luokasta lähtien.

Maskin käyttöön liittyvää suositusta päätettiin muuttaa koskemaan aikaisempaa nuorempia koululaisia. Tähän asti voimassa ollut suositus koska maskin käyttöä neljännestä luokasta ylöspäin.

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui maanantaina ylimääräiseen kokoukseen alueen vaikean koronatilanteen vuoksi.

Sulkupäätöstä odotetaan yhä

Päätöstä esimerkiksi liikuntatilojen, uimahallien ja kauppakeskusten yleisten tilojen sulkemisesta odotetaan vielä.

Koronaryhmä odottaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöstä vielä tänään maanantaina tai huomenna tiistaina.

Useat kymenlaaksolaiset liikuntatoimijat ovat lähettäneet koronaryhmälle lausunnon sisäliikuntatilojen mahdollisesta sulkemisesta Kymenlaaksossa. Lausunnossa pyydetään selkeää ohjeistusta ja sitä, että matalan riskin liikuntatilat saisivat edelleen olla auki mahdollisesta sulkupäätöksestä huolimatta.

Koronaryhmä lupaa palata lausuntoon seuraavassa kokouksessaan keskiviikkona.

Kaikkiin sairastuneisiin ei enää oteta yhteyttä

Viimeisen kahden viikon aikana Kymenlaaksossa on todettu 2500 uutta koronatartuntaa.

– Jos vuosi sitten olisi ollut tällainen tilanne, että näin suuri osa alueen väestöstä saa tartunnan, tilanne terveydenhuollossa olisi todennäköisesti ollut mahdoton. Nyt suuri osa on onneksi saanut koronarokotuksen, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Kolmannen rokoteannoksen on saanut jo noin 40 prosenttia kymenlaaksolaisista.

Sairaalahoidossa on 20 koronapotilasta. Kaikista otetuista näytteistä noin joka neljäs on positiivinen.

Kaikkiin positiivisen koronatestituloksen saaneisiin ei enää oteta yhteyttä. Tartunnanjäljitys pyrkii kontaktoimaan tartunnansaaneista sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työntekijät ja esimerkiksi ikänsä puolesta riskiryhmiin kuuluvat.

Omaehtoinen viiden päivän karanteeni

Kymsotessa otetaan muutenkin käyttöön THL:n uuden suosituksen mukaisia käytäntöjä.

Uudet ohjeet koskevat omaehtoista karanteenia ja eristystä.

Jos covid-kotitesti antaa positiivisen tuloksen ja oma vointi on hyvä, eikä ammatin tai virallisen tartuntatautipäätöksen takia tarvitse PCR-koronatestiä, voi henkilö jäädä omaehtoiseen karanteeniin viideksi päiväksi. Muita kuin oman perheen jäseniä on tällöin hyvä välttää tapaamasta.

Ennen omaehtoisen karanteenin päättämistä oireettomia päiviä on pitänyt olla vähintään kaksi. Tämä ohje koskee vähintään kaksi kertaa rokotettuja.

Vaillinaisesti rokottamattomille suositellaan välttämään kontakteja vähintään seitsemän vuorokauden ajan. Heilläkin oireettomia päiviä pitää olla vähintään kaksi.

Positiivisen koronatestituloksen saanut henkilö määrätään edelleen eristykseen.

Ohjeita muutetaan, koska laajaan testaamiseen perustuvaa testaus- ja jäljitysstrategiaa ei pystytä alueella enää kaikilta osin noudattamaan.