Hyppää sisältöön

Herätys: Miten ihmeessä korona pääsi taas yllättämään? | Ikääntyneiden parisuhdeväkivalta jää helposti näkymättömiin | Portugalissa pomo ei soittele

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Ruuhkaa koronatestiin drive-in-koronatestipaikalla Espoonlahdessa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Hallitus etsii tänään tietä ulos ennätyksellisestä koronatartuntatilanteesta

Korona vyöryy jälleen Suomen läpi. Kysyimme joukolta asiantuntijoita, miten tässä oikein näin kävi. Tilanteen takia hallitus kokoontuu tänään kello 10 alkavaan neuvotteluun käsittelemään epidemiatilannetta ja koronastrategiaa. Yle seuraa neuvotteluja kello 9.15 alkaen. Hallituslähteistä kuvaillaan Ylelle, että neuvottelussa pyritään etsimään yleisemminkin "yhteistä näkemystä" siitä, mitä lähiviikkoina tapahtuu ja miten nopeasti heikentyneestä tilanteesta päästäisiin aikanaan myös ulos.

Väkivallan uhriksi joutunut ikäihminen kärsii vammoista usein loppuelämänsä

Väkivallan takana ovat hyvin usein ikäihmisen omat lapset tai lapsenlapset. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Ikääntyneiden parisuhdeväkivallasta tehdään poliisille vuosittain keskimäärin 200 rikosilmoitusta, mutta tämä on vain jäävuoren huippu. Väkivallan uhriksi joutunut kärsii fyysisistä ja henkisistä vammoista usein loppuelämänsä. Häpeä ja riippuvuus toisten avusta voivat johtaa siihen, että ikäihminen ei tee kohtaamastaan väkivallasta rikosilmoitusta. Tule keskustelemaan Ylen vaaliteltoille tänään kello 11.00 siitä, miten pidetään huolta kaikkein heikoimmista.

Portugali suitsii etätyötä – pomot eivät saa enää ottaa yhteyttä työntekijöihinsä työaikojen ulkopuolella

Portugali pyrkii houkuttelemaan nuoria ulkomaalaisia diginomadeja maahan muun muassa uuden lainsäädännön voimin. Kuva: Giorgio Casa

Portugali on harpannut pandemian aikana vauhdilla kohti etätyökulttuuria, ja nyt maa tahtoo säädellä uutta työnteon muotoa. Tammikuun alussa maassa tuli voimaan laki, jonka mukaan työnantaja ei saa ottaa yhteyttä työntekijään työaikojen ulkopuolella, ellei kyseessä ole hätätilanne. Jos lakia rikkoo, voi saada lähes 10 000 euron sakot.

Viikko etenee vaihtelevassa säässä

Kuva: Yle

Tiistaina on pakkasta ja lähinnä pohjoisessa tulee lumisateita. Lännessä pilvisyys lisääntyy ja sää lauhtuu, idässä on vielä aurinkoinen päivä. Keskiviikkoyönä tuuli voimistuu ja vähäisiä lumisateita liikkuu lännestä itään.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.