Hyppää sisältöön

Tutkijat uskovat löytäneensä ratkaisun mysteeriin – omat pettivät Anne Frankin

Yhdysvaltalainen tutkijaryhmä sai valmiiksi kuuden vuoden pituisen urakkansa. Heidän mukaansa päiväkirjoistaan maailmankuuluksi tullut juutalaistyttö Anne Frank joutui omiensa kavaltamaksi.

Hollannin kuningas Willem-Alexander ja Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier Anne Frank -museossa Berliinissä. Heinäkuu 2021. Kuva: Sem Van Der Wal / EPA

Anne Frankin tarina on tuttu kaikkialla maailmassa. Pieni juutalaistyttö kirjoitti päiväkirjassaan koskettavasti, miten hän eli piilossa saksalaisten natsien miehittämässä Hollannissa.

Amsterdamissa, kanaalin kupeessa sijaitseva 1600-luvulla rakennettu talo tarjosi kaksi vuotta suojan Annelle, hänen perheelleen ja neljälle muulle juutalaiselle.

Sitten tulivat natsit.

Anne Frank vietiin Bergen-Belsenin keskitysleiriin Saksaan, jossa hän kuoli vain 15-vuotiaana.

Siitä asti on pohdittu, kuka tai ketkä kavalsivat Frankin perheen.

Epäiltynä juutalainen notaari

Entinen FBI-agentti Yhdysvalloista, Vince Pankoke, uskoo tietävänsä vastauksen (siirryt toiseen palveluun) kuusi vuotta kestäneiden tutkimusten jälkeen. Syylliseksi epäillään amsterdamilaista notaaria Arnold van den Berghiä, joka oli itsekin juutalainen.

Van den Bergh kuului Amsterdamin juutalaisneuvostoon, ja hänen uskotaan antaneen natseille ratkaisevan vihjeen piilottelevista juutalaisista. Motiivina hänellä oli tiettävästi oman perheensä pelastaminen.

– Hänen täytyi antaa natseille jotakin tärkeää tietoa, jotta he antaisivat hänen ja hänen vaimonsa olla rauhassa, Pankoke sanoi CBS-televisioyhtiön haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

Pankoken tutkimusryhmään kuului parikymmentä historioitsijaa, rikostutkijaa sekä data-asiantuntijaa.

77 vuoden takaisen, sekavissa oloissa sattuneen tapahtuman selvittäminen aukottomasti on likipitäen mahdoton tehtävä, mutta ryhmä on onnistunut kokoamaan uskottavia päätelmiä tapahtumakuluista.

Tämä tutkimus on tuottanut (siirryt toiseen palveluun) uutta, tärkeää tietoa ja kiehtovan oletuksen. Se on jatkotutkimuksen arvoinen, Amsterdamin Anne Frankin museon johtaja Ronald Leopold sanoi.

Museo itse ei suoraan osallistunut tutkimukseen, mutta avasi omat arkistonsa tutkijoiden käyttöön.

Arkaluonteinen syyllisyyskysymys

Arnold van den Bergh oli ollut myös aiemmissa tutkimuksissa epäiltyjen listalla. Annen isän, Otto Frankin jäämistöistä löytyi nimettömänä kirjoitettu viesti, jossa kerrottiin van den Berghin olevan kavalluksen takana.

Tutkija Pankoke arvelee, että asia haluttiin pitää salassa sen arkaluontoisuuden takia, kun kyseessä olisikin ollut juutalainen ilmiantaja.

Ehkä he ajattelivat (siirryt toiseen palveluun), että se vain lisäisi vettä myllyyn (juutalaisvastaisuuteen), Pankoke sanoi.

Hollantilaismedian mukaan (siirryt toiseen palveluun)Arnold van den Bergh kuoli viisi vuotta sodan päättymisen jälkeen vuonna 1950.

Lue ja katso myös: