Hyppää sisältöön

Norjassa oikeus käsittelee joukkomurhaaja Breivikin pääsyä ehdonalaiseen vapauteen

Breivikin vapautuminen on äärimmäisen epätodennäköistä. Oikeus on koolla kolmen päivän ajan Skienin vankilassa, jossa Breivikiä pidetään.

Joukkomurhaaja Anders Breivik istuu tuomiotaan Skienin vankilassa. Kuva: EPA TOR ERIK SCHROEDER

Norjassa Telemarkin käräjäoikeus ryhtyy tiistaina käsittelemään joukkomurhaaja Anders Behring Breivikin anomusta päästä ehdonalaiseen vapauteen. Vähintään 21 vuodeksi vankeuteen tuomittu Breivik voi Norjan lain mukaan anoa vapautumista kärsittyään tuomiostaan 10 vuotta.

Oikeus on koolla kolmen päivän ajan Skienin vankilassa, jossa Breivikiä pidetään. Oslon pääsyttäjänvirasto halusi pitää käsittelyistunnot vankilan sisällä. Breivikin puolustusasianajaja Øystein Storrvik kertoi VG-sanomalehdelle viime syksynä, että hän yrittää järjestää kuulemiset pidettäviksi vankilan ulkopuolella.

Punnittavana riski rikoksen uusimiseen

– Keskeinen kysymys oikeuden kuulemisessa tulee olemaan, onko olemassa välitöntä riskiä siitä, että Breivik uusii vakavat rikoksensa, syyttäjä Hulda Karlsdottir kirjoitti sähköpostitse Reutersille viime elokuussa.

Oikeuspsykiatrien mukaan on äärimmäisen epätodennäköistä, että Breivik vapautuisi, koska hän ei ole katunut tekojaan eikä voida varmuudella osoittaa, ettei hän olisi enää vaaraksi yhteiskunnalle.

Breivikin tuomioon sisältyy äärimmäisen harvoin Norjan rikoslaissa käytetty klausuuli, jonka mukaan hänet voidaan pitää vangittuna miten pitkään tahansa, jos hänen katsotaan olevaan edelleen vaaraksi.

Breivik voi kuitenkin tästä lähtien toistaa pyyntönsä päästä ehdonalaiseen vapauteen vuosittain. Käsittelyjen hitauden vuoksi oikeudenkäyntejä ei kuitenkaan voida pitää joka vuosi.

Äärioikeistolainen Breivik surmasi 77 ihmistä 22. heinäkuuta 2011 Oslon hallintokorttelissa tehdyssä pommi-iskussa sekä ampumalla työväenpuolueen nuorisojärjestön kesäleiriläisiä Utöyan saarella.