Hyppää sisältöön

Asiantuntijan mukaan venäläiskoneen outo lento oli ehkä testi Suomelle: mahdollista, että koneessa oli tiedustelulaitteistoa

Euroopan hybridiosaamiskeskuksen verkoston johtaja Jukka Savolaisen mukaan rahtikoneen lento saattoi olla testi siitä, miten Suomi ehtii reagoida. 

Jukka Savolainen: Rahtikoneeseen mahtuu muun muassa aseistettuja joukkoja
Jukka Savolainen: Rahtikoneeseen mahtuu muun muassa aseistettuja joukkoja

Venäläisen rahtikoneen erikoinen lentoreitti herättää paljon kysymyksiä. Moskovasta Leipzigiin Saksaan lentänyt kone teki pitkän koukkauksen Suomen kautta. Kone lensi muun muassa Tikkakosken läheisyydessä. Tikkakoskella Jyväskylän varuskunnassa on Ilmavoimien esikunta ja osa Puolustusvoimien tiedustelulaitoksesta.

Ylen aamussa haastatellut asiantuntijat pitävät hyvin mahdollisena, että koneessa oli tiedustelulaitteistoa. Hybridiosaamiskeskuksen verkoston johtaja Jukka Savolainen huomauttaa, että autoritäärisissa valtioissa liikeyritykset joutuvat palvelemaan viranomaisten pyyntöjä.

– Mutta se saattoi olla myös testi, mitä tapahtuu, kun tällainen älytön reititys, joka maksaa kymmeniätuhansia extraa, tapahtuu. Että ehditäänkö siihen Suomessa esimerkiksi reagoida, Savolainen arvioi.

Hän huomauttaa, että rahtikoneeseen mahtuu muun muassa aseistettuja joukkoja.

– Se (erikoinen lennon reititys) osoittaa tällaisen uhan, että jos se tulee väkisin alas johonkin lentokentälle, niin taas on tilanne nopeasti muuttunut, Savolainen toteaa.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Matti Pesun mukaan on mahdollista, että lennossa oli kyse tiedustelutoiminnasta tai poliittisesta signaalista.

– Tässä vaiheessa on vaikea sanoa enempää, kun ei tämän enempää yksityiskohtia tiedä.

Venäjä on lisännyt viime päivinä sotilaallista toimintaa Itämeren alueella. Taustalla arvellaan olevan Ukrainan kiristynyt tilanne ja Venäjän vaatimukset muun muassa Naton itälaajenemisen lopettamisesta.

Lue lisää: