Hyppää sisältöön

Helsinki aloitti pienten lasten koronarokotukset kouluilla – kouluterveydenhuollon päällikkö: "Toivomme turvallista koulupäivää"

Vantaa ja Espoo järjestävät alakouluikäisten rokotukset keskitetysti muualla kuin kouluissa. Helsinkiläiskoulussa rokotteen ottaa kahden päivän aikana lähes kolme neljäsosaa oppilaista.

Helsingissä alkoi tiistaina 1.–5.-luokkalaisten koronarokotukset kouluilla. Kuvituskuva. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Helsingin kaupunki järjestää tästä päivästä alkaen 1.–5.-luokkalaisten koronarokotuksia kouluilla, joiden nimiä ei haluta julkisuuteen. Taustalla ovat loppukesän ja alkusyksyn aikana tapahtuneet tilanteet, joissa pieni joukko rokotevastaisia ihmisiä häiritsi koulurauhaa ja pyrki sisälle koulutiloihin, joissa rokotukset olivat meneillään.

– Toivomme nyt, että koululaisilla on turvallinen ja häiriötön koulupäivä ja henkilöstöllä työrauha, sanoo kouluterveydenhuollon päällikkö Tuula Salmivaara-Pesonen.

Salmivaara-Pesosen mukaan rokotuksia halutaan kuitenkin järjestää myös kouluissa, koska syksyllä vanhempien ikäryhmien kohdalla saadut kokemukset olivat hyviä ja monissa perheissä tätä on toivottu.

– Tarkoitus on tehdä rokotteen ottamisesta mahdollisimman helppoa sellaisille, jotka sen haluavat ottaa.

Espoossa 5–11-vuotiaille annetaan rokotuksia kaupungin varsinaisilla rokotuspisteillä, ei kouluissa. Maanantaiaamuun mennessä rokotuksia oli annettu noin 2 600.

Myös Vantaalla rokotukset järjestetään kootusti muualla kuin kouluissa. Tällä hetkellä rokotettuja on 5–11-vuotiaiden ikäryhmässä noin 3 000.

Vantaalla rokotukset käynnistettiin joulukuun lopulla eli jo ennen koulujen kevätlukukauden alkua. Vs. terveyspalvelujen johtajan Piia Niemi-Mustosen mukaan koulurokotukset ovat harkinnassa.

– Meillä on ollut hyvin rokotuksia tarjolla keskitetyillä rokotuspisteillä ilta- ja viikonloppuaikoina, millä on mahdollistettu huoltajien helppo pääsy rokotuksille mukaan. Suunnitelmissa on myös eri alueille pop up -rokotuspisteitä, ja arvioimme koko ajan rokotustarvetta kouluilla.

Asiatonta käytöstä tai häirintää ei Niemi-Mustosen mukaan ole rokotuspaikoilla ilmennyt.

– Joitakin rokotuksia vastustavia yhteydenottoja on tullut sähköpostitse.

Koululla rokottaminen vaatii paljon valmisteluja

Helsinkiläisen alakoulun rehtorin Paula Luopio-Lemetyisen mukaan koulun vanhemmilta on kysytty etukäteen luvat lasten rokottamiselle. Kahden päivänä aikana lähes kolme neljäsosaa oppilaista käy piikillä.

– Osa lapsista on jo sairastanut taudin, osa on rokotettu muualla ja osa on valinnut, että ei heitä rokoteta, Luopio-Lemetyinen sanoo.

Rehtori Paula Luopio-Lemetyisen mukaan koulussa rokottaminen on sujunut mallikkaasti. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Rokotusten järjestäminen koululle on vaatinut paljon ennakkovalmisteluja. Rehtori ja kouluterveydenhoitaja ovat käyneet etukäteen läpi kaikkien luokkien suostumuslomakkeet ja laatineet koko koululle aikataulut niin, että kaikki ilmoittautuneet pääsevät sujuvasti rokotukseen.

Sellaiseen luokkaan, josta lähtee opettajan kanssa ryhmä rokotukseen, pitää järjestää rokotuksen ajaksi avustaja, joka on niiden oppilaiden kanssa, jotka eivät rokotukseen mene.

Kannattaako alakouluikäinen lapsi rokottaa?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee rokotteen ottamista riskiryhmiin kuuluville 5–11-vuotiaille sekä sellaisille, joiden lähipiirissä on riskiryhmiin kuuluva ihminen. Perusterveille 5–11-vuotiaille voidaan virallisen ohjeistuksen mukaan tarjota mahdollisuutta rokotuksen ottamiseen.

THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan rokote voi aiheuttaa ohimenevää kuumereaktiota, lihaskipua, väsymystä, pistospaikan kipua ja turvotusta, mutta vakavat haitat 5–11-vuotiailla ovat äärimmäisen harvinaisia.

Esimerkiksi sydänlihaksen tai -pussin tulehduksia on Yhdysvalloista saatujen tietojen mukaan havaittu noin yksi tapaus miljoonaa rokoteannosta kohden ja havaituista tapauksistakin valtaosa on ollut lieviä, korkeintaan muutaman päivän sairaalahoitoa vaativia.

– Turvallisuuden näkökulmasta en näe estettä, miksi 5–11-vuotias ei voisi rokotetta saada. Näilllä rokotteilla on lääkeviranomaisen antama ehdollinen myyntilupa, eli viranomainen on todennut, että niiden antaminen tälle ikäryhmälle on riittävän turvallista.

Juttua on muutettu 19.1. klo 6.35. Lisätty Vantaan vs. terveyspalvelujen johtajan kommentit.

Lue seuraavaksi: