Hyppää sisältöön

Valtava räjähdys Tongassa halkaisi tulivuorisaaren kahtia, tuhojen laajuus vielä epäselvä – katso videot purkauksen jäljistä

Hunga Tongan tulivuoren raju purkaus levitti tuhkaa laajalle alueelle. Lentokentät on puhdistettava tuhkasta ennen kuin avustuslennot pääsevät paikalle.

Näin Tongan tulivuoren purkauksen tuho näkyy satelliittikuvissa
Näin Tongan tulivuoren purkauksen tuho näkyy satelliittikuvissa

Ilmakuvat Hunga Tonga -tulivuoren räjähdyksestä todistavat valtavaa tuhoa. Vuoren paikalla näyttää olevan vain sameaa vettä. Saaresta on jäljellä enää kaksi sirpeletta molemmin puolin entistä kraateria.

Tulivuorenpurkaus sai aikaan tsunamin, jonka aallot olivat Tongan laivaston mukaan 5–10 metriä korkeita. Ne pyyhkivät yli monen pienen saaristokylän.

Tuhojen laajuutta ei kuitenkaan ole päästy edes arvioimaan, koska tulivuori sylki kidastaan valtavasti tuhkaa. Ennen ja jälkeen purkauksen otetuista satelliittikuvista näkyy selvästi, miten maisema muuttuu trooppisesta vihreydestä synkän harmaaksi.

Satellittikuvat kertovat tuhosta Tongan saaristovaltiossa.

Australia ja Uusi-Seelanti ovat valmiina lähettämään C-130 Hercules -kuljetuskoneita tuomaan avustustarvikkeita, mutta saarikenttien kiitoradat on ensin puhdistettava tuhkasta, jotta koneet pääsevät laskeutumaan.

Matkaan on lähtenut myös avustuslaivoja Australiasta ja Uudesta-Seelannista. Niiden matka Tongon saariston kohteisiin kestää kolme päivää.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Paikalliset puhelinyhteydet ja sähköt on saatu toimimaan suurimmaksi osaksi. Tongan yhteydet ulkomaailmaan ovat kuitenkin poikki merikaapelin katkettua.

Toistaiseksi on tiedossa, että kaksi ihmistä on saanut surmansa luonnonmullistuksessa.