Hyppää sisältöön

Uusi palvelu helpottaa puhelinliittymän kilpailutusta – Dna:lla ja viranomaisilla on riita palvelun toteutuksesta, operaattoria uhkaa suuri sakko

Kuluttaja saa uudessa palvelussa tekstiviestillä tiedon puheliittymänsä sopimuksen päättymispäivästä, jos kyse on määräaikaisuudesta. Dna tulkitsee tietosuojakysymyksiä viranomaisia tiukemmin.

Teleoperaattori Dna:n asiakkaiden on annettava erikseen lupa uuden palvelun käytölle. Muutoin tietoa liittymäsopimuksen päättymisestä ei saa tekstiviestillä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Puhelinoperaattorin kilpailuttamisesta ja vaihtamisesta on tehty taas aavistuksen helpompaa.

Samalla puhelinoperaattori Dna:n ja viranomaisten välille on kehkeytynyt kiista, jossa liikenne- ja viestintävirasto Traficom on langettamassa Dna:lle 100 000 euron uhkasakon.

Vuoden alussa voimaan tulleen määräyksen mukaan puhelinoperaattorien on kerrottava kuluttajalle automaattisella tekstiviestipalvelulla, milloin puhelinliittymän sopimus on katkolla, mikäli kyse on määräaikaisesta sopimuksesta.

Maksutonta tekstiviestiä vastaan lähetettävässa paluuviestissä kerrotaan sopimuksen päättymispäivä, jos kyse on määräaikaisesta sopimuksesta. Muutoin ilmoitetaan, että sopimus on toistaiseksi voimassa oleva.

Traficomin mukaan palvelun tavoitteena on tehdä liittymän vaihtaminen ja kilpailuttaminen kuluttajalle mahdollisimman helpoksi.

– Kun kuluttaja harkitsee vaihtavansa puhelinliittymää, hän tarvitsee tiedon nykyisen sopimuksen päättymispäivästä, jos kyse on määräaikaisuudesta. Sitä on haluttu nyt helpottaa, sanoo päällikkö Petri Peutere Traficomilta.

Peutere toteaa, että kun kuluttajalle tarjotaan kilpailijalta uutta liittymää, kuluttaja ei tyypillisesti muista tarkkaa päivämäärää, jona nykyinen määräaikainen liittymäsopimus päättyy.

Tähän asti tieto on pitänyt hakea esimerkiksi vanhasta puhelinlaskusta tai kirjautumalla operaattorin puhelinsovellukseen tai verkkopalveluun.

– Uuden palvelun tarkoitus on, että tiedon liittymän päättymispäivästä saa mahdollisimman helposti ja nopeasti, Peutere sanoo.

Traficom ja Dna ajautuivat kiistaan

Puhelinoperaattori Dna:n liittymistä tekstiviestipalvelulla ei tällä hetkellä saa tietoja samalla tavalla kuin muilta operaattoreilta.

Dna:n liittymissä palvelun toimimisen edellytyksenä on, että liittymän haltija on itse hyväksynyt tiedon antamisen esimerkiksi verkkosivujen itsepalvelussa tai asiakaspalvelussa.

Traficomin mukaan kyseinen toteutus on lain ja viranomaismääräyksen vastainen.

– Lain mukaan palvelun pitää olla helppokäyttöinen ja tiedot on saatava palvelusta välittömästi. Nyt se ei Dna:lla toteudu, Traficomin Petri Peutere sanoo.

Dna katsoo, että palvelu on lainmukainen, vaikka tekstiviestipalvelulle pitää antaa erikseen lupa.

– Me olemme omasta mielestämme täyttäneet lain vaatimukset ja tuoneet palvelun markkinoille aikataulussaan, sanoo Dna:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen.

Dna edellyttää luvan antamista palvelun käytölle Väisäsen mukaan siksi, että yhtiön arvion mukaan se on välttämätöntä tietosuojalainsäädännön vuoksi. Traficomin vaatima toteutustapa olisi Dna:n tulkinnan mukaan EU:n tietosuojamääräysten vastainen

Traficomin mukaan tieto liittymäsopimuksen päättymispäivästä ei aiheuta tietosuojariskejä. Asian on viraston mukaan tarkastanut myös tietosuojavaltuuttu.

– Tämä on meidän mielestämme Dna:n omaa tulkintaa. Laki on yksiselitteinen siitä, minkälainen palvelun on oltava, Peutere sanoo.

Dna:n mukaan tietosuoja on uhattuna etenkin yhdessä erityistapauksessa: esimerkiksi vanhempien nimissä olevasta, alaikäisen lapsen käyttämästä liittymästä lähetetyllä viestillä voi tarkastaa myös liittymän haltijan muiden liittymäsopimusten päättymispäivän.

Traficom sanoo, että esimerkiksi perheen sisäistä tarkastamismahdollisuutta ei kuitenkaan edellytetä laissa.

Dna:ta uhkaa 100 000 euron sakko

Traficom on langettamassa Dna:lle 100 000 euron uhkasakon, mikäli operaattori ei muuta palveluaan helmikuun alkuun mennessä.

Osapuolet käyvät vielä keskusteluja, ja Dna:lla on kuluva viikko aikaa antaa lausuntonsa Traficomin vaatimuksiin.

– Selvitämme vielä vaihtoehtoja, emme ole vielä tehneet päätöstä, miten asiassa edetään. Emme missään nimessä vastusta itse palvelua, haluamme vain pitää huolta tietosuojan toteutumisesta, kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen sanoo.

Väisänen harmittelee asiasta syntynyttä kiistaa ja toteaa, että yhtiö pitää uhkasakkoa "yllättävän järeänä toimena suhteessa asian mittakaavaan".

Traficomin mukaan tekstiviestipalvelua on valmisteltu yhteistyössä operaattorien kanssa yli puolitoista vuotta.

– Dna:n kanssa on käyty keskusteluja, mutta haluttua tulosta ei ole löytynyt, joten siksi mennään tähän hallinnolliseen menettelyyn, Traficomin Peutere sanoo.

Voit keskustella aiheesta 20.1. klo 23 asti.

Lue lisää: