Hyppää sisältöön

EU-parlamentin uudeksi puhemieheksi maltalainen Roberta Metsola: "Meiltä löytyy samanlaista sisua"

Metsolaa kuvataan edistykselliseksi eurooppalaiseksi, mutta hänen aborttikantansa herättää kysymyksiä EU-parlamentissa.

Roberta Metsola: Meiltä löytyy samanlaista sisua
Roberta Metsola: Meiltä löytyy samanlaista sisua

STRASBOURG Euroopan parlamentin puhemieheksi on valittu maltalainen Roberta Metsola. Hän sai jo ensimmäisellä äänestyskerralla selvän enemmistön parlamentin äänistä.

Metsola täyttää tänään tiistaina 43 vuotta. Hän on siten EU-parlamentin historian nuorin puhemies. Tehtävässä on ennen häntä ollut kaksi naista.

Metsola edustaa EU-parlamentissa keskusta-oikeistolaista Euroopan kansanpuoluetta (EPP), johon Suomesta kuuluu kokoomuspuolue. EPP on europarlamentin suurin ryhmä.

Parlamentille pitämässään puheessa Metsola valoi uskoa Euroopan tulevaisuuteen.

– Toivoisin ihmisten jälleen löytävän uskon ja innon yhteiselle projektillemme.

Tuoreella puhemiehellä on yhteyksiä Suomeen, sillä hän on naimisissa suomalaisen Ukko Metsolan kanssa. Puoliso on ollut aktiivinen kokoomuspuolueessa.

Ylen haastattelussa Metsola pohti, että Euroopan reunoilta tulevien pitää tehdä kovemmin töitä päästäkseen keskelle asioita ja tapahtumia, tulipa Suomesta tai Maltasta.

- Meiltä löytyy samanlaista sisua kuin teiltä suomalaisiltakin, Metsola sanoo.

"Moderni sillanrakentaja"

Roberta Metsolaa kuvaillaan edistykselliseksi eurooppalaiseksi, joka EPP:n maltillisen siiven edustajana kykenee luomaan siltoja eri ryhmien välille. Hän on ollut aktiivinen muun muassa ihmisoikeus- ja maahanmuuttokysymyksissä.

Metsola on korostanut olevansa naisten oikeuksien ja seksuaalivähemmistöjen puolustaja. Samalla hänen kielteistä suhtautumistaan aborttiin on kritisoitu puhemieskampanjan yhteydessä.

Maltassa on ainoana EU-valtiona voimassa abortin täysikielto. Aborttiin suhtaudutaan kielteisesti yli puoluerajojen.

– Jotkut ryhmät ovat nostaneet asian esille, mutta Maltalla kaikki poliittiset puolueet edustavat tätä kantaa. Se on Maltan politiikassa tärkeä kysymys, toteaa EPP-ryhmän kokoomuslainen jäsen Henna Virkkunen.

Virkkunen ei näe Metsolan kielteistä aborttikantaa ongelmana puhemiehen tehtävän näkökulmasta. Hän toteaa, että vähemmistö parlamentin edustajista vastustaa aborttia, ja että heidän mielipidettään on kunnioitettava.

EU:n perussopimuksen mukaan jäsenmaat päättävät itse seksuaaliterveyteen ja ehkäisyyn liittyvistä asioista. EU-parlamentilla ei ole suoraa päätäntävaltaa aborttioikeuteen liittyen.

– Tietyissä jäsenmaissa suhtautuminen on kielteinen, mutta se ei ole olennaisesti puhemiehen tehtävään kuuluva asia, Virkkunen toteaa.

"Puheet feminismistä kaikuvat onttoina"

Aborttikysymys nousi kuitenkin esille uuden puhemiehen valinnassa. Vihreät ja vasemmistoryhmät nostivat ehdokkaiksi aborttiin myönteisesti suhtautuvia ehdokkaita.

– Hänen puheensa feminismistä kaikuvat minun korviini onttoina, jos samaan aikaan vastustetaan naisen oikeutta päättää omasta kehostaan, vasemmistoliiton Silvia Modig sanoo.

Modig uskoo, että Metsola kuitenkin kunnioittaa parlamentin enemmistön kantaa, ja että parlamentaarikot seuraavat sitä tarkalla silmällä.

Modig kehuu Metsolan toimintaa oikeusvaltiokysymyksiin ja demokratian puolustamiseen liittyen.

– Kyllä parlamentti ihan hyvän puhemiehen Metsolasta saa.

"Edustaa EU-parlamenttia, ei maataan"

Kokoomusmeppi Sirpa Pietikäinen korostaa STT:n haastattelussa Metsolan pitkää EU-kokemusta ja hyvää tuntemusta päätöksentekokoneiston eri puolista.

– Hänellä on eteenpäin katsovia näkemyksiä koko EU:n tulevaisuudesta.

Pietikäinen muistuttaa, että puhemies edustaa ennen kaikkea EU-parlamenttia.

Maltalainen Roberta Metsola puhui Strasbourgissa tänään tiistaina. Kuva: Patrick Hertzog / AFP

– Puhemies puhuu koko parlamentin vaikutusvallalla, ja hänen suurin kykynsä ja tehtävänsä on löytää ja muodostaa itselleen tuki ja uskottavuus. Sitten kun se on saavutettu, niin hänellä on koko parlamentin valta ja voima takanaan, olipa puhemies sitten Maltasta tai Saksasta, Pietikäinen toteaa.

Renew-ryhmää edustava RKP:n meppi Nils Torvalds iloitsee puolestaan siitä, että myös Euroopan pienimmästä maasta voi ponkaista johtaviin EU-tehtäviin.

– On hyvä, että me näemme, että pienetkin maat voivat astua isoihin saappaisiin.

Torvalds toivoo parlamentin työtapojen kehittyvän Metsolan komennuksessa.

– Minä odotan, että hän panee byrokratiaa järjestykseen. Sen hän on luvannut tehdä.

Klo 16:03: Juttua on täydennetty Silvia Modigin kommentilla.
Klo: 17:01: Juttua on täydennetty Roberta Metsolan ja Nils Torvaldsin kommenteilla.

Klo 18.41: Artikkelin ingressiä on muutettu. Alunperin siinä luki: "Metsolaa kuvataan edistykselliseksi eurooppalaiseksi, mutta hänen poliittisessa kuvassaan on edistyksellisyyttä himmentävä uskonnollinen piirre." Muutettu muotoon: "Metsolaa kuvataan edistykselliseksi eurooppalaiseksi, mutta hänen aborttikantansa herättää kysymyksiä EU-parlamentissa."