Hyppää sisältöön

Ensi kesä on jo normaali, uskovat festarien järjestäjät – silti päätöksiä tapahtumatakuusta tarvittaisiin nopeasti: "Korona ei voi enää yllättää"

Kesän festivaalijärjestelyjä tehdään parhaillaan tavanomaisella vauhdilla vuodenaikaan nähden, vaikka takeita tapahtumien järjestämisestä ei koronatilanteen takia vielä kenelläkään ole.

Täpötäysi Provinssi Antti Tuiskun keikalla.
Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpunen tietää, että yllätyksiä voi tulla, mutta niihin osataan jo varautua.

Provinssin festivaalialueella, Seinäjoen Törnävällä, voi luonnon talvipuvusta huolimatta kuvitella ympärilleen kesän, tuhansia ihmisiä ja elävää musiikkia.

Törnävänsaaressa tätä näkyä on todistettu edellisen kerran vuonna 2019, koska festivaali on jouduttu perumaan jo kahtena kesänä.

Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpunen kertoo, että ensi kesän tapahtumaa suunnitellaan tällä hetkellä normaalisti.

– Täydellä höyryllä mennään ja mieli kirkkaana. Järjestely on normaalin kaltaista tähän vuodenaikaan nähden, mutta lippuja on myyty vauhdikkaammin kuin aikaisempina vuosina tähän aikaan, Rumpunen iloitsee.

Moni aikaisempina vuosina lipun tapahtumaan ostanut on jättänyt lipun itselleen talteen, mikä on Rumpusen mukaan auttanut hankalassa tilanteessa.

Nordic Live Productions järjestää pohjalaismaakunnissa kolme festivaalia – Seinäjoen Solar Soundin, Vaasa Festivalin sekä Kokkolan Viinijuhlat.

Yrityksen promoottori ja toimitusjohtaja Tommi Mäki kertoo yrityksen tyhjentäneen kevään tapahtumakalenterin jo viime vuoden puolella, mutta kesän tapahtumia järjestellään vauhdilla.

– Kokkolan ja Vaasan tapahtumat on julkistettu, Seinäjoen Solar Soundin julkistamista viimeistellään. Siellä tulee tanner tömisemään, Mäki kuvailee arvoituksellisesti.

Tapahtumateollisuus kritisoi kovin sanoin hallitusta

Tapahtumaelinkeinon keskusjärjestö Tapahtumateollisuus ry. ei ole tyytyväinen hallituksen koronalinjauksiin, vaikka esimerkiksi tapahtumatakuulla korvattiin viime vuonna rajoitusten takia osa aiheutuneista tappioista tai kustannuksista.

Johtaja Maria Sahlstedt kuvailee, että tapahtumatakuun annettiin raueta joulukuussa ja parhaillaan toimijat ovat taas ilman tukia ja toimintamahdollisuuksia.

– Päätökset ensi kesän tuista pitää saada uskottavalla lupauksella voimaan jo nyt alkukeväästä, jotta ensi kesän suurtapahtumia ei jouduttaisi perumaan. Suurempi kysymys onkin siinä, että miksi tapahtumatakuun annettiin raueta, Sahlstedt moittii.

Hallitus on jo linjannut (siirryt toiseen palveluun) tulevasta tukikokonaisuudesta ja tapahtumatakuun jatkosta, mutta Sahlstedtin mukaan tuki ei tule riittävän nopeasti. Hän uskoo, että paketti saadaan jakoon aikaisintaan maaliskuussa.

Sahlstedt kritisoi hallituksen koronapolitiikkaa. Hänen mukaansa korona ei voi enää yllättää, ja tulevaankin voi varautua.

– Keinot on luotu ja meillä on jo tukimekanismit olemassa. Hallituksen täytyy kyetä tekemään nopeammat päätökset siitä, että jos joudutaan rajoittamaan, niin pitää huolehtia myös siitä että toimijat selviävät rajoituksista.

Odotetaan niin sanottua normaalia kesää

Myös Kalle Keskisen Loud 'n Live Promotions järjestää festivaaleja normaalisti ensi kesälle.

Tapahtumia on ympäri Suomea ja esimerkiksi Seinäjoen Vauhtiajojen ratakilpailu päästäisiin promoottorin mukaan tänä vuonna taas ajamaan tauon jälkeen.

Vauhtiajot järjestettiin viime vuonna pienemmin ja eri ajankohtana kuin normaalisti.

– SM-ratakilpailuita ei voida siirtää, koska kisakalenterit lyödään lukkoon jo edellisenä syksynä. Tänä kesänä palataan normaaliin kokoluokkaan ja heinäkuulle, Keskinen sanoo.

Provinssin Sami Rumpunen tietää, että muutoksia ja yllätyksiä voi tulla, mutta niihin osataan jo varautua.

– Me yritämme kuitenkin keskittyä sellaisiin asioihin, mitä me voimme kontrolloida ja mihin me voimme itse vaikuttaa, ja olla huolehtimatta liikaa asioista, jotka on pois meidän käsistämme.

Näkymä tarkentuu lähemmäksi kesää mentäessä. Tästä syystä toivomme päättäjiltä ennakoivaan koronapolitiikkaan siirtymistä.

Maria Sahlstedt

Tapahtumateollisuuden johtaja Maria Sahlstedtin mukaan ensi kesän tapahtumajärjestelyt etenevät siltä pohjalta, että tapahtumat päästään järjestämään normaalisti.

– Kovin pitkälle ennustaminen ei ole varmaa. Näkymä tarkentuu lähemmäksi kesää mentäessä. Tästä syystä toivomme päättäjiltä ennakoivaan koronapolitiikkaan siirtymistä.

Sahlstedt perää myös tapahtumatakuun kehittämistä ja laajentamista eri kokoisille tapahtumille.

– Kuten syksyn mittaan nähtiin, niin esimerkiksi urheiluliigat eivät ole tapahtumatakuuseen oikeutettuja. Takuun pitäisi koskea koko tapahtuma-alaa.

Aiheesta voi keskustella lauantaihin 22. tammikuuta kello 23 asti.

Lue seuraavaksi: