Hyppää sisältöön

Hattulaan pystytetään koulua, jonka rakenteisiin home ei pesiydy – valmistaja antaa rakenteille sadan vuoden takuun

Suomessa sadat koulut kärsivät sisäilmaongelmista. Yksi niistä oli Parolan yhteiskoulu Hattulassa. Nyt Parolaan saadaan uusi koulu. Rakenteissa on kiinnitetty huomiota erityisesti hyvään sisäilmaan.

Nosturi laskee Parolan uuden koulun kotitalousluokan moduulia paikoilleen rakennustyömaalla. Työmiehet tarkistavat moduulin sijaintia.
Parolan yhteiskoulun uuden rakennuksen pystytys alkoi tiistaina. Ensimmäisenä paikoilleen nostettiin osa kotitalousluokkaa. Tavoitteena on rakentaa koulu, jossa on hyvä sisäilma vielä sadan vuoden päästä. Toimittaja Timo Leponiemi ja video Dani Branthin.

Parolan yhteiskoulu on esimerkki nykyaikaisesta rakentamisesta, jossa pääosa rakennustyöstä tehdään sisätiloissa, sään vaihteluilta suojassa. Hämeenlinnassa Fixcelin talotehtaalla valmistui syksyn aikana 27 teräskennomoduulia. Niistä kootaan tällä viikolla Parolan yhteiskoululle uusi koulurakennus vanhan, sisäilmaongelmista kärsineen tilalle.

Uuden koulun rakenteissa on kiinnitetty erityistä huomiota hyvään sisäilmaan.

– Kaikki materiaalit on testattu ristiin niin, ettei niissä synny mitään yhdisteitä. Rakenteissa ei ole orgaanisia aineita, joita homeitiöt voisivat käyttää kasvualustanaan ja päästä leviämään huoneilmaan, esittelee Fixcelin toimitusjohtaja Pekka Inkinen.

Moduulin rakentamisessa on 22 työvaihetta, joista jokainen saadaan valmiiksi yhdessä työpäivässä. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Vain moduulien asentaminen ja toisiinsa liittäminen, ulkoverhoilu ja katto tehdään paikan päällä koulun tontilla. Inkinen lupaa koulun rakenteille sadan vuoden takuun, vaikka uskoo rakennuksen kestävän pidempäänkin.

– Sisällä tehtaassa rakenteet eivät ole alttiina säälle, eivätkä ne pääse kastumaan. Tietyissä olosuhteissa rakentaminen antaa mahdollisuuden terveempiin rakenteisiin ja tietyiltä ongelmilta vältytään, huomauttaa rakennussuunnittelun professori Pirjo Sanaksenaho Aalto-yliopistosta.

Sisätiloissa rakentaminen parantaa myös työmaaturvallisuutta ja laadunvarmistusta. Lisäksi jätteet ja hukkamateriaalit on helppo kierrättää.

Lisää aiheesta:

Kierrätettävyys lisää ekologisuutta

Moduulirakenteissa korostuu ekologisuus Rakennukset ovat purettavissa ja siirrettävissä. Myös rakenteiden kaikki materiaalit voidaan kierrättää.

Moduuleissa käytetään teräskennorakennetta, esittelee toimitusjohtaja Pekka Inkinen. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Moduuleissa käytettävä teräs aiheuttaa vielä hiilijalanjälkeä. Pekka Inkinen ennakoi, että sekin korjaantuu neljän viiden vuoden sisällä, kun teräksen tuotannossa päästään hiilineutraaliin valmistukseen.

Professori Pirjo Sanaksenaho uskoo, että moduulirakentaminen tulee lisääntymään. Sen ansiosta voidaan tehdä kiertotalouden mukaisia, helposti kierrätettäviä ja jopa siirrettäviä rakennuksia. Tällaisia on rakennettu kouluiksi ja päiväkodeiksi, mutta myös sairaaloiksi ja asunnoiksi.

– Uusia rakennuksia saadaan nopeasti niille alueille, joilla niitä tarvitaan. Olisi hienoa, jos meillä olisi laaja valikoima erilaisia, eri materiaaleista tehtyjä moduulijärjestelmiä. Niistä voisi koota rakennuksia erilaisiin ympäristöihin.

Parolan yhteiskoulun kotitalousluokassa kalusteet olivat jo valmiiksi asennettuina. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Sanaksenaho uskoo, että Suomen laadukas koulujärjestelmä antaa modulaarisille kouluille mahdollisuuden olla jopa vientituote.

Moduulirakentaminen etenee myös asuntorakentamisessa, kun Fixcel rakentaa kaksi viisikerroksista kerrostaloa Keinukadulle Hämeenlinnassa. Talojen moduuleja tehdään jo tehtaan suojissa.

Legopalikoista haaste arkkitehdille

Moduulirakentamisessa osien tulee olla tietyn muotoisia. Kuljetusten vuoksi moduulien enimmäisleveys on neljä metriä. Osat ovat kuin legopalikoita, joten ne eivät tarjoa arkkitehdille samanlaisia vapauksia kuin paikan päällä tapahtuva rakentaminen.

Rakennussuunnittelun professori Pirjo Sanaksenaho uskoo moduulirakentamisen lisääntyvän. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

– Esteettisessä mielessä moduuleissa on vielä kehitettävää, jotta niistä saadaan arkkitehtuuriltaan kiinnostavia ja monikäyttöisiä rakennuksia. Nyt tämä on enemmän yleispätevää suunnittelua, eikä saman näköinen rakennus välttämättä sovi joka paikkaan, sanoo professori Pirjo Sanaksenaho.

Fixcelin toimitusjohtaja Pekka Inkinen toteaa, että laatikkomaisuutta voidaan häivyttää rakentamalla paikan päällä tiettyjä muotoja. Rakennuksiin saadaan tehtyä isompia avaria tiloja, kun jätetään palikoiden väliin avoimia tiloja ja rakennetaan niiden päälle katto.

Puu korvaa betonirakentamista

Puurakentamisen osuus koulurakentamisessa on kasvussa. Nyt se on noin neljäsosa, kertoo Puuteollisuuden toimitusjohtaja Matti Mikkola.

– Suomeen on tullut uusia tehdasvalmistajia. Osittain sen ansiosta puurakentamisen työpaikat tuplaantuivat vuosina 2016-2020.

Mikkolan mielestä puurakentamisen suosiota jarruttaa se, että suuret rakennusyritykset ovat tottuneet tekemään asiat tietyllä tavalla. Siirtyminen uusiin menetelmiin vie aikaa.

Rakennussuunnittelun professori Pirjo Sanaksenaho uskoo, että paine rakennusmateriaalien ympäristöystävällisyyteen lisää modulaarista rakentamista ja puun sekä teräksen käyttöä.