Hyppää sisältöön

Indonesia hyväksyi pääkaupungin siirron 2 000 kilometrin päähän – Jakarta tukehtuu tulviin ja saasteisiin

Uudesta pääkaupungista on määrä tulla nykyaikainen teknologiakeskus. Kaupungin rakennussuunnittelua arvostellaan jo nyt.

Indonesian nykyinen pääkaupunki Jakarta ja tuleva pääkaupunki Nusantara. Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Indonesian hallitus on hyväksynyt lain maan uuden pääkaupungin rakentamisesta.

Suunnitelma on ollut vireillä jo vuodesta 2019, mutta koronapandemia on viivyttänyt toimia.

Uusi laki antaa ohjeet, kuinka projekti hallinnoidaan ja rahoitetaan. Uuden pääkaupungin perustamisen hinnaksi on arvioitu 28 miljardia euroa. Rakentaminen voi käynnistyä jo tämän vuoden aikana.

Uusi pääkaupunki on määrä perustaa 2 000 kilometriä nykyisestä pääkaupungista Jakartasta koilliseen Borneon saaren itäosaan, Kalimantanin alueelle.

Indonesian presidentti Jokowi on valinnut kaupungille nimen "Nusantara". Tämä voi aiheuttaa pieniä sekaannuksia, koska jaavankielinen sana merkitsee myös saaristoa.

Jakartan olosuhteet huononevat vuosi vuodelta

Indonesia tarvitsee kipeästi uutta pääkaupunkia, koska asuminen Jakartassa alkaa muodostua monille ihmisille sietämättömäksi.

Suurin ongelma on kaupungin vajoaminen, mikä johtuu holtittomasta pohjaveden poraamisesta kaupungin alta. Kaupungin kymmenen miljoonaa asukasta tarvitsevat paljon puhdasta vettä, mitä hallinto ei kykene tarjoamaan. Kun maaperän pohjavesivarannot tyhjenevät, kaupunki vajoaa nopeasti.

Vajoaminen aiheuttaa alavassa rantamaastossa yhä pahenevia tulvia, joita ilmaston lämpenemisestä johtuva merenpinnan nousu pahentaa.

Lisäksi Jakartan liikenneongelmat ja saasteet ovat päässeet sietämättömälle tasolle.

Kaikkia kymmentä miljoonaa asukasta ei ole tarkoitus siirtää Nusantaraan. Pääasiassa muuton tekevät hallinnon virkamiehet. Lisäksi uuteen kaupunkiin suunnitellaan teknologian, lääketeollisuuden ja terveysalan huippukeskittymää, joka kasvaisi ympäristöystävällisellä tavalla.

Suunnitelma on jo saanut osakseen arvostelua. Kriitikoiden mielestä suunnitelmasta ei ole keskusteltu riittävästi julkisuudessa.

Ympäristönsuojelijat pitävät suunnitelman luontoselvityksiä puutteellisena, kertoo The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun). Heidän mukaansa riskinä on, että Jakartan saastuminen siirtyy nyt Borneolle. Laaja rakentaminen voi myös uhata Borneon uhanalaisia eläinlajeja, kuten orankeja.