Hyppää sisältöön

Kansa vallassa

Kuluneen viikon aikana miljoona suomalaista teki historiaa ja antoi ennakkoon äänensä ensimmäisissä aluevaaleissa. Valokuvaaja Sakari Piippo ikuisti kansan käyttämässä valtaansa seurakuntasaleissa, supermarketeissa ja nukkavieruissa nurkissa.

Eletään historiallisia hetkiä. Vuosikymmenen ja useamman hallituksen väännön jälkeen Suomeen ollaan luomassa uudet hyvinvointialueet, jotka järjestävät jatkossa sosiaali- ja terveyspalvelut. Uudistusta on tehty niin pitkään, että on vaikea hahmottaa mistä nyt lopulta päätetään.

Mutta viikko sitten tavalliselle suomalaiselle – paitsi helsinkiläiselle – avautui vihdoinkin mahdollisuus vaikuttaa, kun aluevaalien ennakkoäänestys avautui keskiviikkona 12. tammikuuta.

Vaaleja käydään poikkeuksellisessa tilanteessa omikron-variantin kiihdyttäessä koronaepidemiaa Suomessakin. Valokuvaaja Sakari Piippo kävi toiseksi viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä, maanantaina 17. tammikuuta, yhteensä 12 ennakkoäänestyspaikassa ikuistamassa Suomen kansan käyttämässä valtaansa.

Äänestyspaikkoina supermarketeja, kunnantaloja, liikuntahalleja

Askolan kunnanvirastolla vaalivirkailijat ottavat vastaan äänestäjät suojapleksin takana. Tilassa tuoksuu käsidesi, lasertulostimen lämmittämä muste ja ulkoa äänestäjien mukana kantautuva lumimyrsky.

Vaalivirkailija Kirsti Kalliojärvi ottaa vastaan äänestyslipun Heikki Linnalta.

– Entinenkin systeemi olisi saattanut toimia. Nyt jää vielä nähtäväksi mitä tässä tapahtuu ja missä nämä uudet valtuustot kokoontuvat, sanoo Linna.

Äänestyskopit on raahattu varastoista toimittamaan demokratian pyhintä toimitusta supermarketeihin, valtuustosaleihin, kunnanvirastojen ahtaisiin auloihin, seurakunnan tiloihin, liikuntahalleihin ja musiikkiopiston konserttisaleihin.

Ennakkoäänestys päättyi tiistaina 18. tammikuuta. Ennakkoäänestyksen toiseksi viimeisenä päivänä otetut kuvat vievät meidät läpi Uudenmaan Lapinjärveltä Hankoon.

Aluevaalien varsinainen vaalipäivä on tulevana sunnuntaina 23. tammikuuta. Apua oman ehdokkaasi valintaan löydät Ylen vaalikoneesta.

Myrskylän kunnanvirasto.
Askolan kunnanvirasto.
Pornaisten kunnanviraston valtuustosali.
Pukkilan kunnantalo. Vaalivirkailijat Mirva Assinen ja Eveliina Vilkas ottavat vastaan äänestyslipun.
Vihdin K-Citymarket.
Mäntynummen yhtenäiskoulun liikuntahalli Lohjalla. Vaalitoimitsijana Ida Roiha.
Nurmijärven seurakunnan Artturi-sali.
Lapinjärven kunnantalo.
Hangon kaupungintalo.
Keravan pääkirjasto.
Sigurd Snåren sali Raaseporissa.
Äänestyspaikka Raaseporissa.
Kirkkonummen kirjastotalo Fyyri.

Lue lisää: