Hyppää sisältöön

Lavrov ja Blinken tapaavat perjantaina Genevessä – Britannia lähettää panssarintorjunta-aseita Ukrainalle

Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit tapaavat perjantaina, vahvistaa Yhdysvaltain ulkoministeriön korkea-arvoinen virkamies. Ulkoministerit Sergei Lavrov ja Antony Blinken olivat jo tänään puhelinyhteydessä.

Ukrainalaiset harjoittelivat Kiovan ulkopuolella 15. tammikuuta. Kuva: Wolfgang Schwan / AOP

Venäjä ja Yhdysvallat jatkavat Ukrainan kriisin selvittämistä neuvotteluin. Maiden ulkoministerit keskustelivat puhelimitse tiistaina.

Venäläinen Kommersant-lehti kirjoitti ensimmäisenä, että ulkoministerit Sergei Lavrov ja Antony Blinken jatkavat keskusteluja Genevessä jo perjantaina. Myöhemmin Yhdysvaltojen ulkoministeriön korkea-arvoinen virkamies vahvisti uutistoimistoille tapaamisen toteutuvan.

Yhdysvaltojen ulkoministeriön mukaan Blinken kehottaa tapaamisessa Venäjää toimiin, jotka liennyttäisivät tilannetta Ukrainan rajalla.

Yhdysvallat, Nato ja Venäjä epäonnistuivat alkuvuoden neuvotteluissaan jännityksen lieventämiseksi Ukrainan rajoilla.

Länsimaat ovat kuitenkin koko kriisin ajan luvanneet täyden tukensa Ukrainalle - ja se lupaus kattaa myös sotilaallisen avun.

Aseistusta Kiova onkin saanut ainakin Yhdysvalloilta, Kanadalta ja Turkilta.

Britannian puolustusministeri Ben Wallace ilmoitti eilen maanantaina maansa parlamentille, että ensimmäinen erä aseistusta on jo matkalla Kiovaan.

Kyse on lyhyen matkan panssarintorjuntaohjuksista. Samalla Britannia lähetti maahan pienen joukon sotilaitaan kouluttamaan ukrainalaisia ohjusten käytössä.

– Ukrainalla on oikeutettu ja vakava syy huoleen, puolustusministeri Wallace sanoi kansanedustajille. (siirryt toiseen palveluun)

Saksan ilmatila polttopisteessä

Useiden lehtitietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Saksa esti ilmatilansa käytön Britannian asekuljetuksille.

Pääministeri Boris Johnsonin tiedottaja kiisti asian uutistoimisto Reutersille, mutta ei antanut selitystä sille, miksi kuljetuskoneet eivät lentäneet Saksan ylitse.

Puolustusministeri Wallace kertoi tänään tiistaina suunnittelevansa matkaa Berliiniin tavatakseen maan uuden puolustusministerin Christine Lambrechtin.

Myös Britannian puolustusministeriö kiisti kaikki erimielisyydet Saksan kanssa.

Britannian puolustusministeri Ben Wallace Puolan-vierailulla marraskuussa 2021. Kuva: Tomasz Waszczuk / EPA

Saksa on ollut lännen riveissä Venäjä-pakotteissa, mutta se on samalla toistuvasti kieltäytynyt aseviennistä Ukrainaan.

Toisen maailmansodan aikaisten julmuuksiensa jälkeen Saksa on harrastanut pidättäväistä politiikkaa, kun puhe kääntyy aseellisiin konflikteihin.

Ulkoministeri Annalena Baerbock tapasi tänään tiistaina venäläisen virkaveljensä Sergei Lavrovin Moskovassa ja totesi suoraan Venäjän käyttäytyvän uhkaavasti.

– Meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin puolustaa yhteisiä sääntöjämme. Siitä huolimatta, että se tulisi kalliiksi, Baerbock sanoi. (siirryt toiseen palveluun)

Venäjä kotiuttaa diplomaattejaan Kiovasta

Venäjällä on edelleen kymmeniätuhansia sotilaita Ukrainan rajalla. Sen lisäksi se on sanomalehti The New York Timesin (siirryt toiseen palveluun)mukaan kotiuttanut kymmeniä työntekijöitään Kiovan suurlähetystöstä ja Lvivin konsulaatista.

Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Venäjän ulkoministeriö kiisti tiedon uutistoimisto Tassille ja ilmoitti, että sen suurlähetystö toimii Kiovassa normaaliin tapaan.

Tassin mukaan Ukrainan ulkoministeriökään ei ole havainnut, että venäläisdiplomaatteja evakuoitaisiin maasta.

Lisäys 18.1. kello 19.13: Artikkelin otsikkoa ja alkua on muokattu, kun ministerien tapaaminen vahvistui.