Hyppää sisältöön

Rokotuspassi herättää Suomessa oikeushuolia, mutta moni maa vaatii passia jo junissakin – Ranskassa ja Saksassa baariin pääsee vain passin kanssa

EU:n rokotustodistukset ovat helmikuusta lähtien voimassa vain yhdeksän kuukautta perusrokotussarjan eli tyypillisesti kahden annoksen jälkeen.

Berliiniläisen ravintolan ikkunassa oli 7. tammikuuta 2G+-kyltti. Se tarkoittaa, että henkilöllä täytyy olla perusrokotussarjan tai taudista toipumistodistuksen lisäksi tehosteannos tai tuore negatiivinen tulos koronatestistä. Kuva: Clemens Bilan / EPA

Suomen hallitus pohtii koronapassin muuttamista rokotuspassiksi. Silloin passia ei enää saisi negatiivisella testitodistuksella. Pääministeri Sannan Marinin (sd) mukaan edessä on kuitenkin "vaikeita oikeudellisia ongelmia". Myös Julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen on nostanut esiin kansalaisten perusoikeuksiin liittyviä huolia.

Suomessa esillä olevat huolet on ylitetty monessa länsimaassa. Vastaavanlainen tai jopa tiukempi systeemi on jo käytössä monissa Euroopan maissa.

Kokosimme tähän juttuun esimerkkejä eri maiden passikäytännöistä.

Saksa

Saksassa on erilaisissa tiloissa käytössä niin sanottu 2G-vaatimus. Termi viittaa sanoihin genesen eli parantunut ja geimpft eli rokotettu.

Alle kuusi kuukautta sitten koronataudista parantuneet tai voimassa olevan rokotussarjan ottaneet pääsevät niin sanottuihin 2G-tiloihin kuten elokuvateattereihin, ei-välttämättömiin kauppoihin ja kuntosaleille. Pelkällä negatiivisella testituloksella 2G-tilojen ovet eivät aukene.

Tammikuussa Saksa otti käyttöön uuden 2G-plus-vaatimuksen ehdoksi pääsylle baareihin ja ravintoloihin. Se tarkoittaa, että rokotetuilla tai koronataudista parantuneilla pitää olla lisäksi tehosterokote tai tuore negatiivinen testitulos.

Saksan terveysministeriö kertoi maanantaina, että hallitus aikoo lyhentää aikaa (siirryt toiseen palveluun), jonka koronataudista parantuneiden rokottamattomien koronapassit ovat voimassa. Ministeriön mukaan jatkossa rokottamattomien passi sulkeutuu kolmen kuukauden kuluttua parantumisesta.

Tällä hetkellä rokottamattomien parantuneiden koronapassit ovat voimassa kuusi kuukautta. He voivat muuttaa statuksensa rokotetuksi ottamalla yhden annoksen koronarokotetta.

Helmikuun alusta alkaen koronapassi on voimassa yhdeksän kuukautta perusrokotussarjan eli yleensä kahden annoksen jälkeen. Sitten henkilön tulee ottaa tehosteannos, jotta passi ei sulkeudu. Tämä käytäntö noudattaa EU:n uutta sääntöä rokotustodistuksen voimassaolosta.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz on ilmoittanut kannattavansa pakollisia koronarokotuksia. Maassa harkitaan parhaillaan rokotuspakkoa.

Ranska

Poliisi tarkasti asiakkaiden koronapasseja pariisilaisessa kahvilassa 9. elokuuta. Koronapassista tuli tuolloin pakollinen ravintoloissa Ranskassa. Kuva: Christophe Petit Tesson / EPA

Ranskan parlamentti on hyväksynyt lain (siirryt toiseen palveluun), joka muuttaa maassa käytössä olevan terveyspassin entistä tiukemmaksi rokotepassiksi. Sääntö koskee yli 16-vuotiaita.

Uuden lain mukaan ihmisillä pitää olla todistus täydestä rokotussarjasta, jotta he pääsevät julkisiin tiloihin kuten ravintoloihin, kahviloihin, elokuvateattereihin ja pitkän matkan julkisiin liikennevälineisiin kuten juniin ja lentokoneisiin.

Pelkkä negatiivinen testitulos ei enää riitä. Lisäksi tietyillä aloilla työntekijöiltä vaaditaan rokotuspassi.

Helmikuun 15. päivästä lähtien passin voimassaolo vaatii tehosterokotteen ottamisen neljä kuukautta edellisen annoksen jälkeen.

Tietyissä myöhemmin määriteltävissä tilanteissa voidaan vaatia rokotuspassin lisäksi vielä negatiivinen tulos koronatestistä.

Julkista liikennettä koskevassa rokotevaatimuksessa on poikkeus rokottamattomille henkilöille, jotka matkustavat pakottavista perhe- tai terveyssyistä. Hätätilanteessa rokottamattomat pääsevät kulkuvälineisiin negatiivisella testituloksella.

12–15-vuotiailta vaaditaan jatkossakin nykyinen terveyspassi pääsyyn esimerkiksi vapaa-ajan aktiviteetteihin, ravintoloihin ja pitkän matkan julkisiin kulkuvälineisiin.

Italia

Työntekijä tarkasti asiakkaan koronapassin Milanossa 6. joulukuuta. Kuva: Jessica Pasqualon / EPA

Italiassa on käytössä niin sanottu “vihreä superpassi” eli käytännössä todistus voimassa olevasta rokotussarjasta tai vähän aikaa sitten sairastetusta koronataudista.

Passi vaaditaan monissa tiloissa kuten esimerkiksi baareissa, ravintoloissa ja julkisessa liikenteessä. Helmikuusta alkaen rokotuspassi on voimassa kuusi kuukautta kahden rokoteannoksen jälkeen.

Tammikuussa tuli voimaan uusia rajoituksia (siirryt toiseen palveluun) rokottamattomille. He eivät enää pääse baareihin, ravintoloihin tai maan sisäisiin julkisiin kulkuvälineisiin negatiivisella testituloksella.

Hallitus määrää, että kaikkien yli 50-vuotiaiden (siirryt toiseen palveluun) täytyy ottaa koronarokote helmikuun alkuun mennessä. Jos rokotetta ei ota, voi saada sakot tai joutua hyllytetyksi työpaikalta ilman palkkaa.

Rokotuspakko ei koske vähän aikaa sitten koronataudista parantuneita yli 50-vuotiaita. Aiemmin rokottamattomat ovat saaneet käydä töissä, jos he ovat saaneet negatiivisen testituloksen kahden päivän välein.

Ruotsi

Ruotsissa rokotustodistus (siirryt toiseen palveluun) on pakollinen sisätiloissa järjestettävissä yli 50 hengen yleisötilaisuuksissa. Negatiivinen testitulos tai todistus sairastetusta koronataudista ei kelpaa (siirryt toiseen palveluun).

Sisätiloissa 20–50 hengen yleisötilaisuuksissa järjestäjä voi halutessaan edellyttää osallistujilta rokotustodistusta.

Tanska

Tanskassa yli 15-vuotiaiden täytyy esittää koronapassi monissa eri tilanteissa kuten esimerkiksi ravintoloissa ja baareissa, pitkän matkan junissa ja busseissa, kampaajalla, korkeakouluopetuksessa, museoissa, kuntosaleilla ja joillakin työpaikoilla.

Passi on voimassa, jos henkilö on parantunut koronataudista korkeintaan viisi kuukautta sitten, ottanut täyden rokotussarjan tai hänellä on tuore negatiivinen testitulos.

Yli 18-vuotiaiden rokotettujen passi sulkeutuu viisi kuukautta perusrokotussarjan jälkeen. Silloin täytyy ottaa tehosteannos eli yleensä kolmas piikki tai alkaa esittää negatiivisia testituloksia. Tehosterokotuksen jälkeen passin voimassaololla ei toistaiseksi ole takarajaa.

Euroopan unioni

Euroopan unionin jäsenmaiden väliseen matkustamiseen tarkoitetun EU:n digitaalisen koronatodistuksen voi saada ottamalla koronarokotteet, negatiivisella testituloksella tai todistuksella sairastetusta koronataudista.

Helmikuusta alkaen EU-maat hyväksyvät koronarokotustodistuksen vain alle 9 kuukauden ajan perusrokotussarjan (siirryt toiseen palveluun) eli tyypillisesti kahden annoksen ottamisen jälkeen.

Rokotustodistuksen voimassaolo jatkuu, kun henkilö on ottanut tehosterokotteen eli yleensä kolmannen rokoteannoksen. Ainakin aluksi EU:n rokotustodistus on voimassa ilman takarajaa kolmannen annoksen jälkeen. Jatkossa tämä saattaa muuttua.

Jos henkilö ei ota tehostetta, hänet katsotaan rokottamattomaksi passin umpeuduttua.

Komissio suosittelee, että jäsenmaat ottavat säännön käyttöön myös kansallisella tasolla.

Pitäisikö Suomessa koronapassi muuttaa rokotuspassiksi? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 19. tammikuuta kello 23:een asti.

Lue lisää: