Hyppää sisältöön

Vaalitutkija Sami Borg: Aluevaaleissa on mahdollista ylittää 50 prosentin äänestysaktiivisuus, ennakkoäänestysprosentti nousi 26,4:ään

Aluevaalien ennakkoäänestys päättyi tänään. Viimeisen päivän loppukiri on nostanut ennakkoäänestysinnon yli 26 prosentin.

vasemmalla Julianna Simpanen ja oikealla Emilia Berg toimivat vaalivirkailijoina Espoon Otaniemen ulkoäänestyspisteellä
Aluevaalien ennakkoäänestys oli mahdollista suorittaa myös autoäänestyksenä. Julianna Simpanen ja Emilia Berg toimivat vaalivirkailijoina Espoon Otaniemen ulkoäänestyspisteellä.

Ensimmäisten aluevaalien osallistumisintoa on kovasti arvuuteltu.

Koronapandemian varjossa vaaleja on käyty erikoisessa tilanteessa ja vaalitunnelma on pysynyt piilossa.

Ennakkoääniä oli tiistaina kello 21 annettu kuitenkin jo yli miljoona (1 035 460). Ennakkoäänestysprosentti on 26,4.

– Meillä on normaalitilanteessa, jos ajatellaan viime eduskuntavaaleja ja kuntavaaleja 2017 ja aikaisempia kuntavaaleja, ollut yleensä ennakkoäänten osuus noin 45:stä 50 prosenttiin.

– Ja jos nyt päästäisiin tuohon sanotaan suhteeseen fifty-fifty, niin silloin meillä on tosiaan edelleen mahdollisuus ylittää 50 prosenttia äänestysprosentissa näissä aluevaaleissa, arvioi vaalitutkija Sami Borg Tampereen yliopistosta.

Hyvinvointialueiden välillä on suuria eroja äänestysinnossa. Etelä-Savossa äänesti lähes joka kolmas, mutta Vantaan ja Keravan alueella vain noin joka viides.

– Näyttäisi siltä, että näillä hyvinvointialueilla on todella merkittäviä eroja. Meillähän sitten, mikä laahaa perässä, mikä myös kuntavaaleissa oli heikko, on tämä Vantaan ja Keravan hyvinvointialue. Siellä molemmissa kunnissa jäätiin kuntavaaleissa alle 50 prosentin äänestysaktiivisuuteen, muistuttaa Sami Borg.

Aluevaalit ovat uusi asia eikä äänestäjien käyttäytymistä näissä vaaleissa osata vielä ennakoida.

Torniolaisessa kauppakeskuksessa äänestettiin aiemmin tässä kuussa. Kuva: Juuso Stoor / Yle

– On kysymys uudesta vaalityypistä ja monet varmaan aprikoivat, kuinka äänestää näissä vaaleissa.

– Varsinkin pienissä ja keskisuurissa kunnissa voi olla kysymys siitä, äänestääkö oman puoluekannan mukaan vai sellaista ehdokasta, jolla on hyvät läpimenomahdollisuudet kunnassa.

– Ja tällaiset seikat saattavat myös toimia siihen suuntaan, että monet valitsijat ovat lykänneet äänestyspäätöksiään, mikä sitten jopa voisi johtaa siihen, että saataisiin vieläkin korkeampi äänestysprosentti, Sami Borg pohtii.

Aluevaalien onnistuminen punnitaan lopulta vaalipäivänä, sunnuntaina 23. tammikuuta.

Juttua täsmennetty kello 21.09: Ennakkoäänten luvut ja prosentit päivitetty oikeusministeriön tulospalvelun kello 21.00 tilanteen mukaisesti.

Voit keskustella tästä artikkelista 19.1.2022 kello 23 saakka.

Lue myös: