Hyppää sisältöön

Koronatilanne mennyt heikompaan suuntaan Etelä-Karjalassa – lasten altistumista koskeviin suosituksiin selvennys

Alueellisen tilannekuvaryhmän mukaan lapsia on sairastunut yhä enemmän koronaan. Tartunnat ovat lisääntyneet varhaiskasvatuksessa ja kouluissa. Tilannekuvaryhmä esittää nykyisille rajoituksille ja suosituksille jatkoa.

Etelä-Karjalassa otettiin 18. tammikuuta edeltäneellä viikolla 3550 koronanäytettä. Näytteistä noin 22–24 prosenttia on positiivisia. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Koronatilanne on mennyt heikompaan suuntaan Etelä-Karjalassa.

Tiistaina kokoontuneen alueellisen tilannekuvaryhmän mukaan ilmaantuvuusluku 14 vuorokaudelta jatkaa nousuaan. Ilmaantuvuusluku kertoo tartuntojen määrän 100 000 asukasta kohden.

Lapsia on viikon aikana sairastunut yhä enemmän koronaan. Tartunnat ovat lisääntyneet varhaiskasvatuksessa ja kouluissa.

Tartunnan saaneissa korostuu edelleen nuorten aikuisten osuus. Eniten tartuntoja on ollut 20–29-vuotiaiden ikäryhmässä.

Lasten altistumistilanteita koskevaan suositukseen selvennys

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos päivitti 14. tammikuuta suositusta (siirryt toiseen palveluun), joka koskee korona-altistumistilanteita varhaiskasvatuksessa, koulussa ja oppilaitoksissa.

Tilannekuvaryhmältä on pyydetty selvennystä suositukseen.

– Ohjeistamme perheitä toimimaan sen mukaan, onko kyseessä perheen sisällä tapahtunut eli voimakas altistuminen vai satunnainen, pienen riskin altistuminen, joka tapahtuu kodin ulkopuolella, toteaa Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka tiedotteessa.

Jos rokottamaton lapsi altistuu koronavirukselle perheen sisällä, on lapsen hyvä olla pois varhaiskasvatuksesta tai koulusta viiden päivän ajan, vaikka lapsella ei olisi oireita.

Jos kyseessä on satunnainen altistuminen varhaiskasvatuksessa, koulussa tai harrastuksen parissa ja lapsella ilmenee altistumisen jälkeen oireita, tulee lapsen heti oireiden ilmaannuttua jäädä pois varhaiskasvatuksesta tai lähiopetuksesta ja vapaaehtoisesti välttää kodin ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan.

Vanhemmat ilmoittavat lapsen sairastumisesta ja poissaolosta kouluun.

Jos oppilaan vanhemmat antavat luvan siihen, että tieto mahdollisesta korona-altistumisesta jaetaan nimettömänä lapsen opetusryhmälle, niin koulu voi oman linjauksensa mukaisesti hoitaa tiedottamisen.

Nykyisille rajoituksille esitetään jatkoa

Tilannekuvaryhmä esittää aluehallintovirastolle nykyisten rajoitusten jatkamista helmikuun 20. päivään asti Etelä-Karjalassa. Nykyiset rajoitukset ovat voimassa 23. tammikuuta asti.

Voimassa olevien rajoitusten mukaan sisätiloissa voi järjestää korkeintaan 50 henkilön yleisötilaisuuksia.

Lisäksi voimassa on tilojen terveysturvallista käyttöä koskeva päätös, joka velvoittaa toimijoita ehkäisemään lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä. Toimija voi esimerkiksi rajoittaa asiakasmäärää ja tehdä asiakaspaikka- ja tilajärjestelyjä.

Aluehallintovirasto kokoontuu perjantaina 21. tammikuuta käsittelemään rajoitusten mahdollista jatkamista.

Suosituksille jatkoa myös

Rajoitusten lisäksi Etelä-Karjalassa on voimassa laaja etätyö- ja etäkokoussuositus helmikuun loppuun sekä vahva kasvomaskisuositus ruuhkaisissa julkisissa sisätiloissa.

Tilannekuvaryhmä suosittelee myös, että aikuisten merkittävän ja kohtalaisen riskin joukkueurheilun ja ryhmäharrastusten keskeytystä jatketaan 20. helmikuuta asti.