Hyppää sisältöön

Sote-uudistus vie kunnilta tehtäviä, mutta tilalle on luvassa uuttakin – kunnat pääsevät hoitamaan työllisyyttä omin voimin

Työllisyydenhoito on siirtymässä valtiolta kunnille ja ainakin Seinäjoella se otetaan ilolla vastaan. Pienet kunnat ovat varautuneempia.

Arkistokuva. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Työllisyys- ja yrityspalvelujen järjestämisvastuu on siirtymässä kokonaan kunnille parin vuoden kuluttua. Muutos otetaan tyytyväisenä vastaan kunnissa, joihin siirtyy samalla myös pysyviä resursseja. Asiaa valmistellaan parhaillaan ministeriöiden ja sidosryhmien yhteistyössä.

Tällä hetkellä toimivat työllisyyden kuntakokeilut päättyvät silloin.

Kokeilussa mukana olevan Seinäjoen elinvoimajohtaja Erkki Välimäki uskoo, että uudistus hyödyttää itse työttömiä ja maakunnan tarpeita.

– Tämä on kunnille strateginen mahdollisuus. Etelä-Pohjanmaalla on työvoimapula ja se yhä pahenee. Nyt kun työllisyyden hoito siirtyy kunnille, saamme tärkeän työvälineen hoitaa asukkaittemme työllisyyttä ja samalla yritysten työvoiman tarvetta, sanoo Välimäki.

Välimäen mukaan kunnilla on se etu, että se on lähellä ihmisiä ja monipuolinen organisaatio.

– Kunnalla on omasta takaa esimerkiksi koulutusta, sekä osallisuuden- ja hyvinvoinnin edistämistä, joita voidaan hyödyntää työllisyyden hoidossa.

Vaikka sote-uudistus vie kunnilta tehtäviä, nyt niitä saadaan siis lisää. Samalla kunnille siirtyy resursseja valtiolta. Se tarkoittaa työntekijöitä ja rahaa.

Pienet kunnat huolissaan

Samaan aikaan, kun isommat kunnat iloitsevat uudistuksesta, pienet kunnat ovat varautuneempia. Pienten kuntien verkosto julkaisi eilen kannanoton, jossa toivovat saavansa äänensä kuuluville uudistuksessa.

Verkosto toivoo ensinnäkin, että työllisyyden hoidosta tulee kunnan lakisääteinen tehtävä, jotta kunnilla on aidosti järjestämisvastuu ja siihen liittyvä hyöty.

Lisäksi pienet kunnat toivovat 20 000 asukkaan väestökriteerin alentamista. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan eteläosissa väestömäärä ei toteudu. Myöskin luonteva kuntayhteistyö pitäisi sallia.