Hyppää sisältöön

Tongan saarivaltion päälentokenttää puhdistetaan kiireellä tuhkasta avustuslentoja varten

Noin 60 kilometrin päässä Tongasta sijaitseva Hunga Tonga-Hunga Ha'apai tulivuori purkautui lauantaina ja aiheutti korkeimmillaan jopa 15 metriä korkeita hyökyaaltoja. Katastrofissa katkenneen merikaapelin korjaaminen kestää ainakin neljä viikkoa.

Tulivuoren syöksemä tuhka oli peittänyt rakennuksia ja kasvillisuutta Nomukan kaupungissa Tongassa maanantaina. Kuva: AFP

Tulivuoren syöksemä tuhka vaikeuttaa pelastustöitä Tongan saarivaltiossa merenalaisen tulivuorenpurkauksen ja sen aiheuttaman hyökyaallon jäljiltä. Tongan päälentokenttää pyritään puhdistamaan tuhkasta kiireellä, jotta avustuslennot voivat tuoda muun muassa ruokaa ja juomavettä tuhoalueelle, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

BBC kertoo, että noin 200 ihmistä puhdistaa lentokentän kiitorataa lapioiden tuhkaa kottikärryihin.

Noin 60 kilometrin päässä Tongasta sijaitseva Hunga Tonga-Hunga Ha'apai tulivuori purkautui lauantaina ja sai aikaan koko Tyynenmeren laajuisen tsunamin eli hyökyaallon.

Ainakin neljän ihmisen kerrotaan saaneen surmansa onnettomuudessa. Surmansa saaneista kolme on paikallisia ja yksi Britannian kansalainen, kertoo BBC.

Lisäksi lukuisia ihmisiä on loukkaantunut, paikalliset viranomaiset kertovat Twitterissä.

Tulivuorenpurkauksen aiheuttaman tsunamin aallot olivat Tongan viranomaisten mukaan korkeimmillaan jopa 15 metriä korkeita.

Paikalliset puhelinyhteydet ja sähköt on saatu toimimaan suurimmaksi osaksi, mutta Tongan puhelin- ja nettiyhteydet ulkomaailmaan ovat kuitenkin poikki merikaapelin katkettua lauantain purkauksessa.

Katkenneen merikaapelin korjaamisessa kestää ainakin neljä viikkoa, kertoo Uuden-Seelannin ulkoministeriö.

Riski koronaviruksen leviämisestä tuhoalueelle pyritään minimoimaan

YK valmistautuu ottamaan pelastusoperaatiossaan huomioon koronarajoitukset, jotta koronavirus ei pääsisi leviämään Tongan tuhoalueella, kertoo YK:n edustaja.

YK tiedotti, että se pyrkii tekemään suurimman osan pelastustoimista niin, ettei saarivaltioon tarvitse lähettää lisää henkilökuntaa.

– Uskomme voivamme lähettää muonaa ja varusteita kuljettavia avustuslentoja. Emme ole varmoja siitä, voimmeko lähettää lennoilla avustustyöntekijöitä Tongan tiukkojen koronasäädösten vuoksi, kertoo YK:n edustaja Jonathan Veitch.

Tonga on yksi harvoista maista koko maailmassa, jossa ei esiinny koronavirusta. Koronaviruksen leviäminen alueelle olisi Tongalle hyvin kohtalokasta, Veitch kertoo.

Veitchin mukaan maassa on tällä hetkellä 23 YK:n työntekijää sekä henkilöstöä lukuisista eri kansalaisjärjestöistä.

Aiheesta lisää: