Hyppää sisältöön

Rajoitusten jatkaminen on ainoa vaihtoehto, koska tautitapausten kasvu näkyy sairaaloissa viiveellä, sanoo HUSin apulaisylilääkäri

Pääministeri Sanna Marin ennakoi, että omikronin nopea leviäminen edellyttää rajoitusten jatkamista helmikuun puoliväliin. THL:n mukaan monet voimakkaat rajoitukset ovat nyt kyseenalaisia.

HUS:n Ruotsalainen: Ravintolarajoituksia syytä jatkaa
HUS:n Ruotsalainen: Ravintolarajoituksia syytä jatkaa

Hallitus aikoo jatkaa ravintoloiden rajoituksia ja suosittaa aluehallintovirastoja jatkamaan yleisötilaisuuksia ja liikuntatiloja sekä muita asiakastiloja koskevia rajoituksia. Lasten harrastuksia rajoittavat suositukset on tarkoitus poistaa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen ei näe vaihtoehtoa rajoitusten jatkamiselle.

– Tässä omikronin leviämistilanteessa minusta on ainoa vaihtoehto jatkaa tällä hetkellä ravintolarajoituksia ja näitä muita rajoituksia, kokoontumisrajoituksia ja sulkutiloja erityisesti nyt Uudellamaalla, Ruotsalainen sanoi Ylen aamussa.

Ruotsalainen huomauttaa puhuvansa vain oman sairaanhoitopiirinsä puolesta. Suomessa raportoitiin tiistaina lähes 6 000 uutta koronatartuntaa, joista lähes puolet todettiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

– Ainahan se tautitapausten määrä tulee heijastumaan vasta parin viikon päähän sairaalahoitoon joutumisessa.

STM: Matalan riskin käsite on vanhentunut

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan suurimman tartuntariskin tapahtumia on syytä yhä rajoittaa, mutta muut voimakkaat rajoitukset ovat nyt kyseenalaisia. Hallitus kuitenkin nyt jatkaa myös matalan riskin toiminnan, kuten kuntosalien ja teatterien rajoituksia.

Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtajan Pasi Pohjolan mukaan tilanteet, joissa ennen omikronin tuloa tartuntariskin katsottiin olevan matala, ovat muuttuneet tilanteiksi, joissa tartuntariski on kasvanut.

– Riski saada tartunta tässä omikrontilanteessa jossain tilanteessa, jota aikaisemmin ajateltiin, että se on matalan riskin [tilaisuus], voi olla tällä hetkellä huomattavasti suurempi. Pitäisi arvioida, että se on ehkä enemmänkin keskiriskin tai jopa korkean riskin tilaisuus, Pohjola sanoo.

Pohjola huomauttaa, että kyse ei ole pitkäaikaisista rajoituksista, vaan niitä tarkastellaan helmikuun puolivälissä uudelleen. Rajoituksilla ostetaan aikaa rokotuksille. Arviolta kolmen miljoona suomalaista on saanut kolmannen rokoteannoksen ensi kuun puoliväliin mennessä.

– Siinä mielessä merkittävää edistystä kolmannen rokotuksen kattavuudella pystytään tässä aikavälissä saavuttamaan, Pasi Pohjola huomauttaa.

Hallitus päivittää seuraavien parin viikon aikana koronastrategiaa ja tekee suunnitelman siitä, miten kaikista rajoituksista voidaan asteittain luopua.

Lisää aiheesta: