Hyppää sisältöön

Haitko korkeakoulujen vieraskielisiin tutkintoihin tai näyttelijän koulutukseen? Katso Ylen yhteishakukoneesta, kuinka moni kilpailee kanssasi

Kevään ensimmäisessä korkeakoulujen yhteishaussa oli 10 000 hakijaa enemmän kuin vuosi sitten. Englanninkielinen koulutusohjelma houkutteli srilankalaisen Dhanushi Srinivasanin ja nigerialaisen James Afolaranmin Tampereen yliopistoon.

Dhanushi Srinivasan ja James Afolaranmi opiskelevat Tampereen yliopiston Science and engineering -kandidaattiohjelmassa. Koronapandemian aiheuttamien hankaluuksien vuoksi molemmat joutuivat aloittamaan opintonsa etänä kotimaistaan käsin. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Nopeet uutisaudiot. Nopeet uutisaudiot.
Kevään ensimmäinen yhteishaku päättyi eilen. Kuuntele, miten etäopiskelu on vaikuttanut yhteishakijoiden määrään.

Kevään ensimmäisessä korkeakoulujen yhteishaussa haetaan syksyllä alkaviin ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen vieraskielisiin koulutuksiin sekä Taideyliopiston koulutuksiin. Haku päättyi keskiviikkona, ja Opetushallitus on julkistanut hakijoiden määrät.

Hakijoiden määrä on kasvanut huomattavasti viime vuodesta. Opiskelupaikkaa hakee nyt yli 33 000 henkilöä. Vuosi sitten hakijoita oli hieman yli 22 000.

Kaikista koulutusohjelmista suosituimpia ovat englanninkieliset sairaanhoitajien koulutusohjelmat. Eniten hakijoita on Jyväskylän ammattikorkeakouluun, jonka sairaanhoitajakoulutukseen hakee 2 285 henkilöä. Yhtä opiskelupaikkaa kohti on 57 hakijaa.

Kuva: Asmo Raimoaho / Yle

Yrkeshögskolan Novian sairaanhoitajakoulutukseen on yli 2 000 hakijaa. Yhdestä opiskelupaikasta kilpailee 70 hakijaa. Myös Savonia-ammattikorkeakoulun Bachelor of Health Care -koulutusohjelma on lähes 2 000 hakijan listalla. Yhteishaussa voi hakea enintään kuuteen koulutukseen.

Kovin kisa on Taideyliopiston näyttelijäntaiteen koulutukseen. Ohjelmassa on 12 aloituspaikkaa, joita tavoittelee 1 270 hakijaa. Yliopistotason näyttelijäopintoihin haluaville on tänä vuonna vain yksi vaihtoehto: Tampereen yliopiston teatterityön koulutukseen on seuraava haku vasta vuonna 2024.

Katso Ylen yhteishakukoneesta, kuinka moni kilpailee kanssasi samasta opiskelupaikasta:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Insinööriopintoja etänä Nigeriasta

Vieraskielisiin koulutusohjelmiin on tulijoita ulkomailta. Esimerkiksi Tampereen yliopiston kandiohjelmiin vuosi sitten hakeneista ja opiskelupaikan vastaanottaneista vajaa puolet oli suomalaisia. Ulkomaiden kansalaisista valtaosa oli EU:n ja ETA-alueen ulkopuolelta.

Opintojen aloittaminen vieraassa maassa on iso muutos, ja koronapandemia on tuonut lisää mutkia matkaan. Srilankalainen Dhanushi Srinivasan ja nigerialainen James Afolaranmi opiskelevat Tampereen yliopiston suositussa Science and engineering -kandiohjelmassa. Molemmat joutuivat aloittamaan opintonsa etänä. Afolaranmilla etäopiskelua kesti syksystä 2020 seuraavan vuoden kevääseen.

– Opiskelin Nigeriassa, ja opiskelutoverini olivat jo Suomessa. Minulta puuttuivat oppimisympäristö ja opiskelijayhteisö. Se ei ollut kovin helppoa.

Ongelmia aiheutti esimerkiksi pätkivä netti, jonka vuoksi yhteys etätunneille katkeili. Maaliskuussa 2021 Afolaranmi vihdoin pääsi Suomeen.

Dhanushi Srinivasan on saanut James Afolaranmilta hyviä vinkkejä opiskeluun. Srinivasan aloitti opinnot viime syksynä ja Afolaranmi jo edellisenä. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Dhanushi Srinivasan halusi lukion jälkeen ulkomaille opiskelemaan, mutta joutui pandemian vuoksi pitämään välivuoden. Viime vuonna hän sai paikan Tampereen yliopistosta, mutta koronarajoitusten takia paikan päälle ei ollut helppo päästä.

– Jouduin matkustamaan Intiaan saadakseni oleskeluluvan Suomeen. Maassani oli silloin laaja koronasulku.

Srinivasan opiskeli ensimmäiset viikot etänä Intiasta ja Sri Lankasta.

– Opettajat olivat hyvin kannustavia, ja heiltä sai kysyä apua. Opetus tosin oli Zoomissa, joten ei ollut inhimillistä vuorovaikutusta.

Etäopetuksen haasteet

Tampereen yliopiston kansainvälisen opiskelun ja integraation tuen päällikkö Joanna Kumpula tuntee hyvin opiskelijoiden ongelmat.

EU-maista saapuminen on verrattain helppoa, mutta EU:n ulkopuolelta tulevilta vaaditaan oleskelulupa. Lupaa varten pitää käydä tunnistautumassa Suomen edustustossa, jota ei ole joka maassa.

– Erityisen hankalaa tämä on ollut niille, joiden omassa maassa ei ole Suomen edustustoa. Heidän olisi pitänyt matkustaa toiseen maahan, mikä on tänä aikana ollut hyvin vaativaa tai täysin mahdotonta.

Monet opiskelijat ovat aloittaneet opintonsa etänä omasta maastaan käsin. Kumpulan mukaan etäopiskelu on ollut hyvin vaativaa sekä opiskelijoille että henkilökunnalle. Myös aikaerot ovat aiheuttaneet pulmia monikansallisissa ryhmissä. Palaute opiskelijoilta on kuitenkin ollut hyvää.

Kaikille opiskelun aloittaminen etänä ei ole ollut vaihtoehto. Osa valituksi tulleista on päättänyt lykätä opintojen aloittamista helpompaan ajankohtaan.

Tampereen yliopiston Hervannan kampuksen kirjasto on suosittu opiskelupaikka. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Vihdoin kampuksella

Etäopetuksen ansiosta opiskelija pysyy mukana opinnoissa, mutta monet muut tärkeät asiat jäävät kokematta. Dhanushi Srinivasanilta jäivät väliin tervetuloviikko, kampuskierrokset ja ryhmäytymistapahtumat. Siitä huolimatta hän on solahtanut hyvin porukkaan.

– Syyslukukausi oli todella hauska. Opetus oli kampuksella, ja rakastin sitä. Oli paljon opiskelijatapahtumia, joissa sai tavata ihmisiä.

Myös James Aforanmi on viihtynyt yliopistossa. Viime kesänä hän urakoi etäopetuksessa rästiin jääneitä opintoja.

– Opiskelin kovasti, sillä en voinut Nigeriassa suorittaa laboratorio-opintoja. Tulin jatkuvasti kampukselle opiskelemaan.

Opiskelijoiden harmiksi kampuksella olemista on jälleen rajoitettu koronatilanteen vuoksi. Välttämätöntä lähiopetusta kuitenkin annetaan edelleen.

Nämä tiedot näkyvät yhteishakukoneessa

Ylen yhteishakukone näyttää hakijamäärät kevään ensimmäisessä korkeakoulujen yhteishaussa mukana olleista koulutuksista. Hakijamäärä aloituspaikkaa kohti näkyy vain koulutuksista, joihin oli vähintään viisi hakijaa ja joiden aloituspaikkamäärä on etukäteen tiedossa.

Joidenkin koulutusten aloituspaikkamäärä ei ole tiedossa etukäteen. Näissä tapauksissa yhteishakukone ei näytä paikkamäärää lainkaan.

Ylen yhteishakukoneen tiedot on saatu Opetushallitukselta. Tiedot kertovat hakijamäärät yhteishaun päättymishetkellä 19.1.2022. Opetushallitus voi tehdä lukuihin täsmennyksiä kevään aikana.

Kevään toisen yhteishaun hakuaika on maaliskuussa. Tuolloin haettavina ovat ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen suomen- ja ruotsinkieliset koulutukset.

Juttua päivitetty 20.1.2022 kello 13.56: Poistettu maininnat ensisijaisista hakutoiveista. Kevään ensimmäisessä yhteishaulla hakutoiveen ensisijaisuudella ei ole hakijan kannalta merkitystä toisin kuin kevään toisessa yhteishaussa.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23:een saakka!