Hyppää sisältöön

Into perustaa uusia yrityksiä kasvaa koronasta huolimatta – tamperelaisyrittäjät panostavat palveluun, vaikkei sitä voi käyttää normaalisti rajoitusten takia

Koronapandemia on yrityksen perustamiselle hyväkin aika. Suomen Yrittäjien pääekonomistin mukaan nyt voi esimerkiksi saada toimitilan hyvältä paikalta, huokealla hinnalla ja pitkällä vuokrasopimuksella.

Saunayrittäjä Veikko Airas.
Nuoret yrittäjät tuovat jälleen erikoisia saunakokemuksia tarjolle. Tällä kertaa saunat avautuvat Rauhaniemeen. Video: toimittaja Elina Nieminen, kuvaus Marko Melto

Tilastokeskuksen tuoreen tilaston (siirryt toiseen palveluun) mukaan uusien yritysten perustamismäärät jatkavat kasvuaan. Koronapandemian alussa perustamistahti hidastui muutamana kuukautena, mutta jo vuoden 2020 aikana nousu alkoi uudelleen.

Yksi uuden yrityksen perustaja on Veikko Airas. Hän päätti opiskelukavereineen perustaa Viiskakkonen Oy:n kokeiltuaan siipiään saunojen kanssa vuoden 2021 kesällä. Neljän opiskelijan porukka loi saunamaailman Tampere-talon kylkeen. Nyt sama porukka tuo saunoja tamperelaisen Rauhaniemen kansankylpylän yhteyteen.

– Meillä on isot odotukset. Tätä miettii koko ajan ja on hirveä hinku tehdä, sanoo Airas.

Koronapandemia on yrityksen perustamiselle hyväkin aika. Suomen Yrittäjien pääekonomistin Mika Kuismasen mukaan nyt voi esimerkiksi saada toimitilan hyvältä paikalta, huokealla hinnalla ja pitkällä vuokrasopimuksella.

– Pörssissäkin suuret voitot tehdään kuoppien aikana, eikä noususuhdanteen aikana. Tässä on vähän samaa ilmiötä. Nyt otetaan tilaisuudesta vaarin.

Hyvä yrittäjä katsookin Kuismasen mukaan pidemmälle tulevaisuuteen. Koronatilanteen hellittäessä uusilla yrityksillä on palvelut valmiina heräileviä asiakkaita varten.

Saunapääkaupungissa saunat ovat hitti

Rauhaniemen alueelle avataan jääsauna, hamppusauna, tervasauna ja hirsisauna. Puusta rakennetut saunat saapuivat Rauhaniemeen tiistaina ja keskiviikkona niihin kytkettiin sähköjä.

Koronarajoitukset jatkuvat todennäköisesti helmikuussakin yleisten saunojen osalta. Yksityisvuoroja voi silti myydä.

– Kyllä tämä voitoksi kääntyy, uskoo Rauhaniemen palvelupäällikkö Kati Viitala.

– Varmasti löytyy uusia kokeilunhaluisia asiakkaita. Haluaisin uskoa, että perinteinenkin asiakaskunta haluaa testata, Viitala jatkaa.

Rauhaniemen pyörittäjälle eli uimaseura TaTU:lle toiminta on merkittävä tulonlähde, jolla maksetaan lasten ja nuorten uimaharrastusta sekä kilpailutoimintaa.

Kati Viitalan mukaan uutuudet ovat loistava lisä Rauhaniemeen, kun vielä Tampere on saunapääkaupunki. Kuva: Marko Melto / Yle

Yritysinto lähtee isommasta yhteiskunnallisesta muutoksesta

Yritysten perustamisinnon taustalla vaikuttaa moni asia.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismasen mielestä suurimmat tekijät ovat tuotantorakenteen muuttuminen ja teknologinen kehitys. Suurten yhtiöiden sijaan tuotannoissa on ketjutettuja alihankkijoita. Rauhaniemessä kytkeytyvät uimaseuraan opiskelijoiden yritys sekä itse saunat rakentava yritys.

Rauhaniemen monikymmenvuotinen historia ei uusista rakennuksista häiriinny, sillä uudet saunat ovat pihapiirin ulkopuolella. Kuva: Marko Melto / Yle

Nykyihminen myös ostaa palveluita enemmän, niitä on siis tarjottava vaikka erilaisten saunojen muodossa.

Yritysten määrään vaikuttaa Kuismasen mukaan sekin, että sivutoimisia yrittäjiä on paljon. Palkkatyön ohessa voi hankkia lisätienestiä omalla firmalla. Airakselle ja hänen yrittäjäkumppaneilleen kertyy yrityksestä mahdollisten tulojen lisäksi opintopisteitä.

Suomi on hyvä maa perustaa yritys

Yrityksen perustajalle on myös tarjolla palveluita sekä rahallista tukea. Byrokratiaakin on Mika Kuismasen mukaan karsittu ja järkeistetty. Säännökset voivat olla tiukkoja, mutta ne ovat selkeitä.

– Suomi on hirveän hyvä maa hallinnon näkökulmasta aloittaa yrittäminen, sanoo Kuismanen.

Asenneilmapiiri on muuttunut yrittäjäystävällisemmäksi. Esimerkiksi 1970-luvulla yrittäjyyteen suhtauduttiin eri tavalla kuin nyt.

– Riskin ottaminen ja yrittäjyys on sallitumpaa ja halutumpaa kuin aikaisemmin.

Rauhaniemeen avataan myös sauna omalla uima-altaalla. Kuva: Marko Melto / Yle

Riskiin on valmis myös Veikko Airas, vaikka tulevaisuuden epävarmuus vähän pelottaa koronan takia. Airas luottaa siihen, että ryhmässä saadaan tehtyä parhaat päätökset. Nyt ryhmään kuuluu Rauhaniemen osalta myös Kati Viitala, jonka kokemus sauna-alalta on Airaksen mielestä kullanarvoista.

– Näillä mennään ja toivotaan parasta.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta torstaihin kello 23:een saakka!

Lue lisää: