Hyppää sisältöön

WHO toppuuttelee liikaa toiveikkuutta: Koronapandemia ei ole läheskään ohi, omikronmuunnosta ei tule kuitata lievänä

Koronaviruksen omikronmuunnoksen aiheuttama tauti voi olla vähemmän vakava kuin viruksen aiempien varianttien, mutta on harhaanjohtavaa sanoa, että tauti on lievä, WHO:n pääjohtaja sanoo.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus Kuva: Fabrice Coffrini / AFP

Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa, ettei koronapandemia ole läheskään ohi, vaikka koronaviruksen omikronmuunnos saattaa aiheuttaa aiempaa vähemmän vakavamman taudin.

Omikron on hyvin tarttuva verrattuna aiempiin viruksen muunnoksiin ja se leviää kovaa vauhtia eri puolilla maailmaa. Keskuksena on ollut Eurooppa, jossa uusia tartuntoja vahvistettiin viime viikolla noin viisi miljonaa.

Tiistaina muun muassa Ranska, Saksa ja Brasilia ilmoittivat ennätyksellisestä uusien tartuntojen määrästä.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoittaa, että omikronin aiheuttaman taudin kuittaaminen lievänä on harhaanjohtavaa, vaikka se voi ollakin vähemmin vakava kuin mitä aiemmat virusmuunnokset aiheuttivat.

Omikron vie ihmisiä sairaalaan ja aiheuttaa kuolemia, ja lievemmätkin tautitapaukset kuormittavat terveydenhuoltoa, pääjohtaja muistuttaa.

Kun tartuntojen määrä kasvaa niin voimakkaasti, sairaalaan joutuvien ja kuolleiden määrä väistämättä kasvaa riippumatta yksittäisen virusmuunnoksen vakavuudesta, hän toteaa Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Hänen mukaansa omikronin voimakkaan leviämisen myötä on todennäköistä, että uusia virusmuunnoksia syntyy.

Erityisen huolissaan WHO on maista, joissa rokotuskattavuus on matala. Rokottamattomilla on moninkertainen riski sairastua vakavasti tai kuolla koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Lue myös: