Hyppää sisältöön

Työllisyyden kuntakokeilu törmäsi kielimuuriin Kokkolassa – "Työnantajat vieroksuvat, jos ei osaa puhua kunnolla suomea"

Kokeilussa etsitään alueella piilossa olevia työpaikkoja tavoitteena työllistää erityisesti pitkäaikaistyöttömiä ja maahanmuuttajia.

Matthew Mendy etsii kansainvälistä työvoimaa Keski-Pohjanmaan yrityksiin
Matthew Mendy etsii kansainvälistä työvoimaa Keski-Pohjanmaan yrityksiin

Kokkolan seudun työllisyyden kuntakokeilun työnetsijä Matthew Mendy etsii piilossa olevia työpaikkoja, joita yritykset eivät ilmoittele.

– Autan pitkäaikaistyöttömiä ja maahanmuuttajia löytämään työpaikan ja oman paikkansa yhteiskunnassa.

Lähes vuosi sitten alkaneen kokeilun aikana Mendy on huomannut työnantajien ja työntekijöiden kohtaamisen vaikeaksi ilman asiallista kielitaitoa.

– Työnantajat vieroksuvat, jos ei vielä osaa puhua kunnolla suomea, kertoo Mendy.

Mendy tiedostaa tämän, sillä hänen oma työpaikkansakin oli kiinni kielitaidosta.

Epätäydellisestä suomen kielen taidostaan huolimatta Mendy pääsi työkokeiluun, koska työnetsijäksi hänellä oli tarpeeksi koulutusta.

Matthew Mendy on osa työllisyyden kuntakokeilua. Hän etsii sopivaa työvoimaa keskipohjalaisille yrityksille. Mies on tuttu KPV:n jalkapallojoukkueesta, jonka riveissä hän on pelannut. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Centriasta saatu päästötodistus kompensoi puuttuvaa kielitaitoa sen verran, että hänessä nähtiin potentiaalia juuri tähän työnetsijän paikkaan.

– Toimin ikään kuin linkkinä ulkomailta tulleiden työntekijöiden ja työnantajien välillä, sanoo Mendy.

Kielimuuri esteenä

Kokkola kaupungin työllisyyspäällikkö Sanna-Mari Levijoki kertoo, että työllisyyden kuntakokeilun alussa Keski-Pohjanmaalla pitkäaikaistyöttömiä oli lähes kolme tuhatta, nyt noin vuotta myöhemmin määrä on laskenut.

Hiukan yli kolmannes tästä joukosta on joko töissä tai jossain muussa toiminnassa mukana.

– Korkeasti koulutettua porukkaa on suorittavan tason töissä. Työnantajilla on arkuutta myös palkata, sen näkee selvästi, kertoo Levijoki.

Levijoki toivoo, että työnetsijä Matthew Mendy voisi rikkoa työnantajien ennakkoluuloja ja näyttää, että puutteellisella kielitaidolla varustettu, mutta koulutettu työnhakija kannattaa rekrytoida.

– Muut ominaisuudet voivat korvata kielitaidon puutteen, kertoo Levijoki.

Työvoimapula

Osaavasta henkilökunnasta ennakoidaan työvoimapulaa koko maahan, vielä nykyistä enemmän.

Kokkolan kaupungin työllisyyspäälikkö Sanna-Mari Levijoki toivoo, että yritykset olisivat avarakatseisempia maahanmuuttaja taustaisten työntekijöiden palkkaamisessa. Kuva: Jakob Lillas / Yle

Siksi työnantajien pitää reagoida jo nyt, eikä vasta sitten kun tilanne pahenee.

– Työnohjausta kannattaa kehittää kansainvälisempään suuntaan ja ottaa ammattilaiset töihin vaikka kielitaito olisi heikko, sanoo Mandy,

Jos työpaikkaa ei löydy, ihminen ei juurru alueelle, vaan lähtee työpaikan perässä muualle. Työpaikka on osa kaupungin veto- ja pitovoimaa, sanoo Mendy.

Kuka ja mistä?

Matthew Mendy on Gambiasta kotoisin oleva maailmankansalainen, joka pelasi jalkapalloa Amerikassa ja Euroopassa ennen KPV:tä.

– Kun pelasin Kokkolassa, ajattelin jo urheilu-uran jälkeistä aikaa. Suoritin silloin tutkintoni Centriassa ja lopulta pääsin kaupungille töihin ja olen kiitollinen siitä.

Lue seuraavaksi:

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun torstaihin 20.1. kello 23:een saakka.