Hyppää sisältöön

Tampereelle uhkaa valmistua uusi kymmenen miljoonan euron pesäpallostadion ilman vessarakennusta, myös bajamajat tulisivat liian kalliiksi

Rakentamisen kustannukset ovat kohonneet niin paljon, että osasta suunnitelmia on pitänyt luopua. Tampereella yritetään löytää nyt rahaa vessa- ja pukuhuonetiloihin.

Tampereelle tulee uusi pesäpallo- ja hiihtostadion Kauppiin lähelle keskustaa. Paikka on kuvattuna tiistaina. Kuva: Miikka Varila / Yle

Tampereelle tulee uusi pesäpallo- ja hiihtostadion Kauppiin lähelle keskustaa.

Tampereen kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunta hyväksyi tiistaina Kaupin pesäpallo- ja hiihtostadionin katsomon rakentamisen. Kustannukset ovat kohonneet kuitenkin niin paljon, että osasta tarpeita ja suunnitelmia on pitänyt luopua.

Korkeaksi nousseen kustannustason takia katsomon yhteyteen suunniteltujen oheistilojen rakentamisesta on luovuttu. Mahdollisesti myöhemmin toteutettavaan osaan tulee pukuhuoneita wc- ja pesutiloineen, toimistotiloja sekä varastoja.

Stadionin kustannukset ovat vajaat kymmenen miljoonaa euroa ilman vessatiloja. Maanrakennus- ja perustustyöt aloitettiin syyskuussa. Tammikuussa alkavat sähkö- ja rakennustyöt.

Uudisrakennukseen tulee katettu katsomo noin 2 500 hengelle. Katsomo otetaan käyttöön heinäkuun alussa, jolloin Kaupissa järjestetään Pesäpalloliiton 100-vuotisjuhlavuoden Itä-Länsi-ottelu.

Loppu rakennetaan myöhemmin

Tampereen kaupungin apulaispormestari Matti Helimo (vihr.) vakuuttaa, että yleisöllä on vessat ottelussa ja pelaajilla pukuhuoneet. Samaa sanoo Tampereen kaupungin liikunta- ja nuorisojohtaja Pekka Paavola.

– Ei siellä ihmiset ilman vessaa tai pukuhuonetta jää missään tapauksessa. Missään nimessä ei mitään bajamajoja ole tarkoitus laittaa, Paavola sanoo.

Tampereella haetaan ratkaisuja nyt kuumeisesti vessaongelmaan. Kuva: Miikka Varila / Yle

Paavolan mukaan kaupunki miettii parhaillaan väistötiloja, jotta Manse PP:n otteluissa ja muissa tapahtumissa olisi pelaajille pukuhuoneet ja yleisölle vessat käytössä.

Yllättävä vessaongelma johtuu siitä, että yleiset rakennuskustannukset sekä puun ja teräksen hinta ovat nousseet koronapandemian aikana valtavasti.

– Nyt ei vaan raha riittänyt, mennään pala kerrallaan, Paavola sanoo.

Tampereella toivotaan, että stadion saadaan rakennettua loppuun myöhemmin.

Lautakunta hyväksyi yksimielisesti toivomusponnen stadionin suunniteltujen oheistilojen sekä jalkapallokatsomon rakentamisesta loppuun vuoden 2023–2024 aikana.

Ei bajamajoille

Apulaispormestari Matti Helimo toivoo, että väliaikaisia rakenteita olisi mahdollisimman vähän ja rahaa löytyisi vielä varsinaisiin vessoihin. Apulaispormestarin mukaan bajamajat on poissuljettuja jo rahan takia, eikä väliaikaisista ratkaisuista ole järkevää maksaa paljon.

– Bajamajat ovat karmean näköisiä ja aika kalliita nekin. Säästö jää aika pieneksi, koska tyhjennykset ovat kalliita. Sekin menisi kymmeniin tuhansiin euroihin.

Rakennustyöt alkoivat tammikuussa. Kuva: Miikka Varila / Yle

Varsinainen ratkaisu on auki, mutta vessatilat tulevat joka tapauksessa Tampereelle?

– Uskaltaisin kysymysmerkin laittaa jo sulkuihin, Helimo sanoo.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta torstaihin kello 23:een saakka!