Hyppää sisältöön

Sari Puumalaisen oma taiteilijajuhla peruuntui koronan takia, mutta nyt hän kokoaa keittokirjaa Kansallisteatterin 150-vuotisjuhliin

Näyttelijä Sari Puumalaiselle tuli viime vuonna täyteen 25 vuotta Suomen Kansallisteatterin näyttelijänä. Nyt hän vetää hanketta, jossa kootaan entisten ja nykyisten teatterilaisten reseptit juhlakirjaan.

Näyttelijä Sari Puumalainen kokoaa juhlakirjan Kansallisteatterin resepteistä
Näyttelijä Sari Puumalainen kokoaa juhlakirjan Kansallisteatterin resepteistä

Sari Puumalainen kiinnitettiin Suomen Kansallisteatterin näyttelijäkuntaan suoraan Teatterikorkeakoulusta 26 vuotta sitten. Viime vuonna hänellä pitikin olla 25-vuotistaiteilijajuhla ensin helmikuussa, sitten toukokuussa – lopulta juhla siirrettiin tämän vuoden tammikuun loppuun, mutta ne kaikki peruuntuivat koronarajoitusten takia.

– Silloin vuosi sitten, kun juhlat piti olla näytelmällä Tuohtumus, koin voimakasta surutyötä. Se oli niin hieno teos, että sillä olisi ollut hieno juhlia. Sitten Mika Myllyaho kirjoitti ja ohjasi uuden näytelmän, ja oltiin vahvasti menossa sillä taiteilijajuhliin 29. päivä tätä tammikuuta, mutta taas kävi näin. Ehkä sitten seuraavan kerran juhlitaan 30-vuotistaiteilijajuhlaa.

Kansallisteatteri juhlii tänä vuonna 150-vuotista taivaltaan myös poikkeusoloissa. Yksi osa juhlia tulee olemaan teatterin näyttelijäyhdistyksen ja Sari Puumalaisen kokoama keittokirja, joka perustuu teatterin entisten ja nykyisten näyttelijöiden muistoihin ja resepteihin.

– Kirja sai alkunsa vanhasta reseptikirjasta joka löytyi Kansallisteatterin remontin yhteydessä. 2000-luvun alussa pidettiin teatterissa vielä iltamia, joissa myytiin tätä reseptikirjaa. Sellainen löytyi nyt, kun siivottiin näyttelijälämpiötä.

Vihkosen löytäminen sai Puumalaisen aloittamaan kirjaprojektin yhdessä Teresa Välimäen kanssa. Syksyllä osana juhlavuotta ilmestyvään kirjaan kootaan ruokamuistoja ja reseptejä niin Kansallisteatterin menneiltä kuin nykyisiltä näyttelijöiltä, sekä näytelmien ruokakuvia.

– Siinä on ruokamuistoja ja reseptejä Leif Wagerista lähtien. Esko Salminen muistelee omelettia vuodelta 1963, ja kirjassa annetaan sen resepti. Kirjaan tulee ruokakuvia näytelmistä ja erikoisia muistoja. Esimerkiksi Simo Tammisen ihana kertomus siitä, kuinka hän söi esityksissä kymmenen metriä makkaraa yhden näytöskauden aikana.

Katso tästä Sari Puumalaisen koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa: