Hyppää sisältöön

Yle seuraa historiallista vaalisunnuntaita aamusta iltaan: katso tästä, miksi nyt äänestetään ja miten päivä etenee kanavillamme

Tänään sunnuntaina ensimmäistä kertaa käytävissä aluevaaleissa valitaan valtuustot vuodenvaihteessa toimintansa aloittaville hyvinvointialueille.

Ylen uutisjuontaja Piia Pasanen tuloslähetyksen harjoituksissa Ylen Studiotalolla lauantai-iltana. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Pitkään valmisteltu sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaisuudistus muuttuu todeksi tänään sunnuntaina käytävissä Suomen historian ensimmäisissä aluevaaleissa.

Ylen verkkosivuilla vaalisisällöt on koottu yhteen paikkaan.

Vaalisunnuntain etenemistä voit seurata pitkin päivää paitsi yle.fi:ssä myös Radio Suomessa ja Yle TV1:llä.

  • Radio Suomi: Aluevaalien tulosilta alkaa tänään kello 18:02
  • Yle TV1: Vaalien tulosilta alkaen kello 19:30

Lähetykset ovat kuunneltavissa ja katseltavissa myös Yle Areenassa.

Hyvinvointialuekohtaista seurantaa on tarjolla erityisesti Radio Suomen aluelähetyksissä sekä virtuaalisissa vaaliteltoissa.

– Heti aamusta alkaen seurataan tietysti verkossa ja radiouutisissa vaalien ja vaalipäivän kulkua. Alueradioissa alkaa kello 18.00 erikoisponnistus, jossa voi seurata kunkin hyvinvointialueen ääntenlaskun etenemistä ja vaali-iltaa, sanoo Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Räisänen.

– Ennakkoäänten tulos saadaan aika pian kello 20:n jälkeen, ja Ylen ennuste julkaistaan noin kello 22, riippuen ääntenlaskennan etenemisestä, Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vaaleista vastaava tuottaja Petri Kejonen vinkkaa.

Televisiossa tuloslähetys on myös ruotsiksi ja tulkataan viittomakielelle.

– Pyrimme tarjonnassamme selkeyteen ja vaali-illan aikana kertomaan, minkälainen valtuusto millekin hyvinvointialueelle tulee, Kejonen lupaa.

Maanantaina aluevaalien tulosta ruoditaan sekä Radio Suomen valtakunnallisissa että alueellisissa lähetyksissä ja Yle TV1:n Vaaliaamussa.

Räisäsen mukaan Yle satsaa aina paljon vaaleihin.

– Se on demokratiatehtävämme ytimessä. On tärkeää, että kansalaiset ovat selvillä, mistä näissä historian ensimmäisissä aluevaaleissa on kyse, Räisänen sanoo.

Demokratian toimivuuden kannalta on hänen mukaansa tärkeää, että jokainen löytäisi juuri omaan ajatus- ja arvomaailmaansa sopivan ehdokkaan.

Siinä auttaa vielä tänäänkin Ylen aluevaalikone (siirryt toiseen palveluun).

Ylen politiikan toimittaja Jyrki Hara oli harjoittelemassa aluevaalien tuloslähetystä Kuntatalolla Helsingissä lauantai-iltana. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Äänestysaktiivisuus voi nousta yli 50 prosentin

Aluevaalien ennakkoäänestys päättyi kuluvan viikon tiistaina. Ennakkoon äänesti 26,4 prosenttia äänioikeutetuista.

Se, millaista äänestysinnokkuutta osuus lupaa varsinaiselle vaalipäivälle sunnuntaille, jää nähtäväksi.

Yleisesti ottaen ennakkoon äänestäminen on kasvattanut suosiotaan vaali vaalilta ja on jo suositumpaa kuin äänestäminen vaalipäivänä.

Toisaalta näissä, kokonaan uusissa vaaleissa moni saattaa vielä tänäänkin etsiä itselleen sopivaa ehdokasta.

– Varsinkin pienissä ja keskisuurissa kunnissa varmasti aprikoidaan, miten äänestää juuri näissä vaaleissa. Eli äänestääkö oman puoluekannan mukaan vai sellaista ehdokasta, jolla on hyvät läpimenomahdollisuudet. Nämä seikat ovat saattaneet lykätä äänestyspäätöstä, politiikan tutkija Sami Borg arvioi.

Myös koronavirustilanne sotkee pakkaa, eli ainakin jotkut normaalisti vaalipäivänä äänestävät ihmiset ovat nyt äänestäneet ennakkoon, tutkija veikkaa. Niin tai näin, äänestysaktiivisuus saattaa hyvinkin kivuta yli 50 prosentin.

Tästä äänestetään

Suomeen perustetaan ensi vuodenvaihteessa 21 hyvinvointialuetta. Tämän päivän vaaleissa valittavat valtuustot päättävät oman alueensa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä.

Esimerkiksi: kuinka monta ja kuinka laajaa palvelua tarjoavaa terveysasemaa missäkin kunnassa on? Tai paloasemaa, sosiaalipalveluista puhumattakaan.

Ensimmäisissä aluevaaleissa valittavilla valtuustoilla on iso rooli sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudistuksessa.

Uuden toimintamallin ensikuukausina linjataan runsaasti keskeisiä asioita, kuten kunkin hyvinvointialueen johtamisjärjestelmät ja palvelustrategiat.

Tänään valittavien aluevaltuustojen toimikausi alkaa maaliskuun alussa, ja se jatkuu kolme vuotta ja kolme kuukautta. Jatkossa aluevaltuustojen toimikausi venyy neljään vuoteen.

Aluevaalien tuloslähetyksen harjoituksissa Paula Pokkinen, Piia Pasanen ja Matti Rönkä. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Muualla äänestetään paitsi Helsingissä

Vaaliuurnille pääsee kaikissa muissa Manner-Suomen kunnissa paitsi pääkaupunki Helsingissä. Ehdokkaita vaaleissa on kaikkiaan 10 500 eli noin kahdeksan jokaista aluevaltuustopaikkaa kohden.

Viime kesän kuntavaaleissa ehdokkaita oli keskimäärin neljä ja eduskuntavaaleissa noin 12 jokaista jaossa ollutta valtuusto- tai eduskuntapaikkaa kohti.

Aluevaaliehdokkaiden keski-ikä on 50 vuotta.

Helsingissä ei järjestetä aluevaaleja, koska siellä sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä pelastustoimesta vastaa tulevaisuudessakin kaupunki.

Palveluiden rahoituksen hoitaa jatkossa kuitenkin valtio (siirryt toiseen palveluun), kuten muuhun Suomeen perustettavilla hyvinvointialueillakin.

Helsingin ulkopuolinen Uusimaa jakautuu neljään hyvinvointialueeseen. Muun Suomen hyvinvointialuejako noudattaa pääosin maakuntarajoja.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 23. tammikuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi: