Hyppää sisältöön

Kalastaja saa nyt mateita saaliiksi – ruokakalana made on parhaimmillaan juuri talvella

Parhaillaan on menossa mateen sesonkiaika. Made on oivallinen ruokakala, jonka kanta on parantunut vesien puhdistumisen myötä. Kävimme verkoilla Vanajaveden jäällä.

Made on hiukan käärmemäisen pitkä kala, jolla on iso pää ja kaunis nahka. Kuva: Kati Turtola / Yle

Tammi-helmikuu on mateen eli matikan pyydystämisen parasta sesonkia. Made on turskansukuinen petokala, joka ui pohjavesissä. Se lisääntyy kylmän veden aikaan.

– Nyt alkaa olla mateen kutuaika, jolloin se kasaantuu yhteen paikkaan ja sitä on helpompi saada. Toisaalta se on sellainen pohjan tonkija, joten se on talvella maukkaampi kuin kesällä, sanoo Hämeen ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Mika Soramäki.

Madetta on lähes kaikissa Suomen järvissä ja myös merialueilla. Soramäki on pyytänyt madetta Vanajalla jo useita vuosikymmeniä. Hän kertoo, että Vanajan madekanta on nykyään varsin hyvä ja veden laatu on parantunut.

Se näkyy mateistakin.

– Pyytämäni matikat olivat usein sokeita 1980-luvulla, ja niillä oli rumat maksat. Nyt ne voivat hyvin ja ovat todella herkullisia.

Soramäen mielestä made on oivallinen ruokakala. Hän nauttii erityisesti mateen maksasta.

Kuuntele, mitä saimme saaliiksi madeverkoilla Vanajaveden jäällä Hattulassa Mika Soramäen kanssa.

Hämeen ammattikorkeakoulun projektipäällikkö, kalamies Mikä Soramäki käy madeverkoilla toimittaja Kati Turtola kanssa.