Hyppää sisältöön

Tongan tulivuorenpurkauksella karut seuraukset: saari katosi kartalta, nyt alueella odotetaan happosateita

Tulivuoritutkija kuvailee lauantaista purkausta “aikamoiseksi pamaukseksi”. Järistyksen seurauksena Hunga Tonga – Hunga Haʻapai -saari tuhoutui lähes kokonaan.

Tulivuorisaari tuhoutui lähes täysin ja katosi kartalta.
Tulivuorisaari tuhoutui lähes täysin ja katosi kartalta.

Tongan tulivuorenpurkaus on Tyynenmeren tulirenkaan alueella suurin sitten vuoden 1991, jolloin Pinatubo-tulivuori purkautui Filippiineillä.

Tongan tuhoista ei ole vielä tarkkaa kuvaa, koska järistys katkaisi viestiyhteyksiä. Neljän ihmisen on toistaiseksi vahvistettu kuolleen, mutta materiaaliset tuhot tiedetään jo suuriksi.

– Esimerkiksi Hunga Tonga – Hunga Haʻapai -niminen saari tuhoutui lähes täysin ja ihan katosi kartalta. Taloja ja rakennuksia on myöskin tuhoutunut monilla Tongan saarilla, kertoi EU:n Tyynenmeren aluetoimiston väliaikainen asiainhoitaja Erja Askola Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Askola on Fidžin pääkaupungissa Suvassa vajaan 1 000 kilometrin päässä Tongan saarilta.

– Tulivuorenpurkaus tuntui täällä asti pieninä järistyksinä ja pieninä tsunami- tai tulva-aaltoina. Täällä ulkosaarilla on ollut jonkin verran vahinkoja ja tulvatuhoja.

Eteläinen Tyynimeri, Tongan saaret ja Hunga Tonga, jossa tulivuorenpurkaus tapahtui. Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Myös tuhkapilvi on ulottunut Fidžisaarille saakka. Eikä ihme, sillä purkaus tapahtui merenpinnan alapuolella, mikä teki räjähdyksestä ja tuhkapilvestä valtavan.

"Kuin heittäisi sangollisen vettä kiukaalle"

Tulivuoren purkausaukko oli ennen räjähdystä painunut merenpinnan alle aiempien, pienempien seurauksena, kertoo tulivuoritutkija, geologi Jussi Heinonen.

– Kun tämä iso tulivuori on merenpinnan alla, ja merivesi pääsee kontaktiin kivisulan eli magman kanssa, niin se on vähän niin kuin heittäisi sangollisen vettä kiukaalle, Heinonen vertaa.

Meriveden ja magman kohtaamisen seurauksena vapautuu valtava määrä energiaa ja kaasuja, jotka aiheuttavat suuremman räjähdyksen kuin maan pinnalla tapahtuvat purkaukset.

– Purkauspilvi on valtavasti suurempi, koska siihen sekoittuu meriveden tuottamaa höyryä. Sehän on tässä noussut arvion mukaan jopa 20–30 kilometriin, kun purkaus on ollut niin voimakas.

Happosateita luvassa?

– Lisäksi se pilvi levittää lähiympäristöön tehokkaasti tuhkaa ja höyryä ja myös muita aerosoleja, joita tässä magmassa on, ja voi sitä kautta aiheuttaa esimerkiksi happosateita, mitä sitten odotellaankin lähisaarilla. Se vaikuttaa merkittävästi tietysti alueen vesihuoltoon, Heinonen sanoo.

Purkauksen aiheuttama tsunami surmasi kaksi rannalla ollutta naista Perussa, noin kymmenen tuhannen kilometrin päässä tulivuoresta. Tongassa tsunamit pyyhkivät useiden saarien yli. Yhteensä vain neljän ihmisen on varmistettu kuolleen.

– Se kuulostaa pieneltä, mikä on tietysti todella hyvä asia. Mutta aineelliset vahingot ovat kyllä todella mittavia. Aikamoinen pamaus on ollut kyseessä, tulivuoritutkija Heinonen toteaa.

Korjattu 19.1.2022: Peru sijaitsee noin 10 000 kilometrin päässä tulivuoresta, ei noin tuhannen kilometrin päässä.

Lue myös: