Hyppää sisältöön

Kalajoella kesällä riehunut laaja maastopalo lähti todennäköisesti liikkeelle tupakantumpista

Syyttäjän arvion mukaan kuiva maasto syttyi maahan heitetystä tupakantumpista. Heinä-elokuussa Kalajoella paloi noin 230 hehtaaria metsää.

Kalajoen maastopalo poltti noin 230 hehtaaria maastoa ja metsää. Suurin osa siitä on Kalajoen seurakunnan omistuksessa. Kuva: Privat / Peter Björkman

Kalajoen maastopalo sai todennäköisesti alkunsa tupakantumpista.

Palon syttymisestä epäillään yhtä henkilöä, joka on oleskellut tuulivoimatyömaalla. Aluesyyttäjä Ville Rutanen arvioi, että palo on syttynyt palavan savukkeen jättämisestä maastoon. Asiassa ei epäillä tahallisuutta.

Epäilty on kiistänyt syytteet. Häntä syytetään ensisijaisesti yleisvaaran tuottamuksesta, josta rangaistus voi olla sakko ja enimmillään vuosi vankeutta. Toissijainen syyte on varomaton käsittely.

Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Österbottens Tidning (siirryt toiseen palveluun).

Syyttäjä ei yksilöi, onko epäilty työskennellyt tuulipuistotyömaalla vai oleskellut siellä muusta syystä.

Heinä-elokuun vaihteessa 2021 Kalajoella Mutkalammin tuulipuistotyömaalta alkanut palo poltti kahden viikon aikana 230 hehtaaria metsää. Palo oli tämän vuosikymmenen toiseksi suurin Suomessa.

Mutkalammin puistoa rakentaa ranskalainen tuulivoimayhtiö Neoen. Yhtiön Suomen maajohtaja Jerri Loikkanen on kertonut, että laajalla noin 5000 hehtaarin työmaalla tehtiin palon aikaan pistemäisesti töitä eri paikoissa, ja että alueelle oli muillakin kuin työntekijöillä vapaa pääsy.

Lue myös: