Hyppää sisältöön

TAYSin jätti-investoinnin toteutus mutkistuu: maakuntamuseo valitti sairaalan laajennuksesta hallinto-oikeuteen

Pirkanmaan maakuntamuseon mielestä suunnitellut, jopa 11-kerroksiset rakennukset peittäisivät sairaala-alueen nykyisen maamerkin.

Sairaanhoitopiiri suunnittelee uusia, korkeita rakennuksia nykyisen B-rakennuksen läheisyyteen. B-rakennus on tässä kuvassa taustalla. Kuva: Miikka Varila / Yle

Pirkanmaan maakuntamuseo on valittanut Tampereen yliopistollisen sairaalan laajentamisesta hallinto-oikeuteen.

Maakuntamuseo ei hyväksy sitä, että suunnitellut, korkeat rakennukset peittäisivät alueen nykyään korkeimman, B-rakennuksen kaakosta katsottuna.

Maakuntamuseon mukaan B-rakennus on sairaalan symboli ja maamerkki. Nykyisen asemakaavan tavoite on ollut, että B-rakennus näkyisi pitkältä sivultaan kaupunkikuvassa omana, tunnistettavana rakennuksenaan.

Valitus koskee Tampereen yhdyskuntalautakunnan joulukuussa myöntämää poikkeamislupaa TAYSin jätti-investoinnille.

Esittelijä ehdotti lautakunnalle, että poikkeamislupaa ei myönnettäisi, mutta kokouksessa lautakunta teki päinvastaisen päätöksen.

Maakuntamuseon mukaan poikkeamislupa rikkoo maankäyttö- ja rakennuslakia.

Kerrosluku ylittyisi reippaasti

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri haluaisi rakentaa sairaala-alueen etelälaidalle selvästi korkeampia rakennuksia kuin nykyinen asemakaava sallii. Laajennus tulisi nykyisen B-rakennuksen ja Lääkärintien väliin.

Kerroksia tulisi jopa yksitoista. Laajennus sijoittuisi osittain rakennusalan ulkopuolelle. Asemakaavassa osoitettu enimmäiskerrosluku on neljä.

Asemakaavassa B-rakennus on merkitty suojeltavaksi rakennukseksi. Sitä ei saa purkaa eikä korjaus- ja muutostöillä saa turmella rakennuksen katu- tai pihasivujen rakennustaiteellisia arvoja, eikä rakennusmassan maisemallista säilymistä kaupunkikuvassa.

Sairaanhoitopiirin valtuusto hyväksyi Taysin jätti-investoinnin (siirryt toiseen palveluun) marraskuussa. Ensimmäisessä vaiheessa Kaupin kampukselle rakennettaisiin uusia tiloja arviolta 700 miljoonalla eurolla. Tiloja tulisi muun muassa päivystykselle ja teho-osastolle.

Sairaanhoitopiiri on laittanut vireille myös asemakaavamuutoksen siltä varalta, että poikkeamislupaa ei heru.

Tampereen yliopistollinen sairaala on rakentunut monessa vaiheessa vuodesta 1957 alkaen. Maakuntamuseon mukaan sairaala-alue muodostaa ympäristössä tapahtuneista muutoksista huolimatta merkittävän maisemakokonaisuuden.

Artikkelia täydennetty 19.1. klo 13.39: Lisätty tieto siitä, että nykyisessä asemakaavassa B-rakennus on merkitty suojeltavaksi rakennukseksi.

Mitä mieltä olet uutisesta? Keskustelu on auki torstaihin 20. tammikuuta kello 23.00 asti.

Lue lisää: