Hyppää sisältöön

Luistelukenttiä jäädytetään joskus jopa keskellä yötä – lasten mahdollisuus luistella lepää monessa kunnassa talkooväen harteilla

Kyläyhdistykset ja urheiluseurat hoitavat ison osan Lounais-Suomen luistelukentistä. Ilman vapaaehtoisia ja talkoohenkeä moni kenttä jäisi talvella jäädyttämättä.

Mika Nykänen on yksi neljästä talkooaktiivista, jotka vastaavat Peipohjan luistinkentän ylläpidosta. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Kokemäen Peipohjan lakkautetun koulun pihamaalla luistellaan vastajäädytetyllä jääkentällä.

Talkoolaiset Mika "Räksä" Nykänen ja Sami Valonen ovat saaneet kentän lämpimän sääjakson jälkeen jälleen nopeasti luisteltavaan kuntoon. Aurinkoisena lauantai-päivänä kentälle onkin saapunut lapsia ja aikuisia nauttimaan lähiliikuntapaikan riemusta.

– Jos meillä ei olisi tätä muutaman hengen jää- ja lumimiesryhmää, niin ei tästä tulisi yhtään mitään, kiittelee Peipohjan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Sirpa Björkbacka talkooväkeään.

Kentän jäädyttäminen ruiskulla vie paljon aikaa. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Kyläyhdistys on tehnyt Kokemäen kaupungin kanssa sopimuksen, jonka mukaan kaupunki vastaa kentän ylläpidon juoksevista kuluista ja maksaa pienen muutaman sadan euron korvauksen kentän hoidosta yhdistykselle. Yhdistyksen vastuulla on kentän jäädytys ja kunnossapito.

Talkootyötä Kokemäen Peipohjassa tekevä Sami Valonen kertoo vapaaehtoistyön haasteista toimittaja Jari Pelkosen haastattelussa.

Kunnat haluavat lisää vapaaehtoisvoimaa kenttien ylläpitoon

Peipohjan kyläyhdistys on oiva esimerkki siitä, miten kuntien lähiliikuntapaikkoja ja etenkin luistelukenttiä pidetään yllä isossa osassa kuntia.

Ilmastonmuutos ja kuntien rahatilanne on tehnyt ulkojäiden hoitamisesta kunnille vähintään haastavaa.

Yle kysyi lounaissuomalaisilta kunnilta näkemyksiä ulkojäiden hoitoon nyt ja tulevaisuudessa.

Vastauksista ilmenee, että moni kunnista luottaa nyt ja myös tulevaisuudessa suurimman osan kentistään kolmannen sektorin, etenkin vapaaehtoistyön pohjalta toimivien yhdistysten, hoidettavaksi. Yhteistyötä yhdistysten tai urheiluseurojen kanssa toivotaan jopa lisää.

Moni kunta muotoilee kenttien hoidosta sovitun yhteistyön ostopalvelusopimuksen muotoon. Joissakin kunnissa ostopalvelusopimuksia on solmittu myös yritysten kanssa.

Talkooväen innostus ja jaksaminen ratkaisevassa roolissa

Kuinka sitovia ostopalvelusopimukset sitten ovat sellaisessa tilanteessa, jossa yhdistysten talkoohenki jostain syystä loppuu? Päättyvätkö samalla luistelut lähiliikuntapaikalla?

Kokemäellä tälläista tilannetta ei ole jouduttu pohtimaan ja sovitusta on pidetty tähän asti kiinni, toteaa vapaa-aikapäällikkö Elina Heinilä.

– Kai siinä sitten neuvoteltaisiin jonkun muun yhdistyksen kanssa, että he ottaisivat kentän hoitaakseen.

Sekä Kokemäen kaupunki että Peipohjan kyläyhdistys pitävät nykyistä järjestelmää silti toimivana. Peipohjan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Sirpa Björkbacka muistuttaa, että lähiliikuntapaikan merkitys kyläyhteisölle on mittaamattoman arvokas.

– Pienten kuntien talous on niin heikoilla, ja talkootöitä on pakko tehdä. Ja mikä ettei emme voisi tätä tehdä? Talkootyö on ihan virkistävääkin, Björkbacka huomauttaa.

Peipohjan kyläyhdistys saa pienen korvauksen kentän ylläpidosta. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Kuluva talvi haastava

Vaihtelevat sääolot tekevät kentän hoidosta talkoolaisille välillä raskastakin.

Talkooväen mukaan kentän hoitoon on kulunut kolmen vuoden aikana satoja työtunteja niin arkisin, viikonloppuisin kuin myös yöaikaan.

– Kyllä se aika iso voimien koetus on kyläyhdistykselle, Sirpa Björkbacka sanoo.

– On niitä ärräpäitäkin varmaan tullut ja yläkerran herraa on katsottu, että jotain muutakin voisi tulla välillä. Tällä kaudella jään ylläpito on ollut erityisen haastavaa, toteaa puolestaan Mika Nykänen.

Sami Valonen kertoo saaneensa kotoaankin huomautuksia siitä, että vapaa-aika kuluu enemmän kentällä kuin kotona. Parhaana kiitoksena työlleen hän pitää sitä, kun näkee liikunnan riemua jääurheilun muodossa.

– Lapset ovat päässeet koronan aikana päästelemään höyryjä jäällä. Lasten ja nuorten takia tätä tehdään.

Sami Valoselle paras kiitos kentällä vietetyistä talkootunneista on iloiset ilmeet ja liikunnan riemu. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Valonen pelkää, että luistelukenttien tulevaisuus on vaakalaudalla, jos vapaaehtoiset uuvahtavat töihinsä. Nuorille hän on valmis opettamaan jäänhoitoa vaikkapa yhteisessä talkootapahtumassa.

– Talkoohenki tahtoo maailmasta kadota. Jos saisi tuota nuorisoa kiinnostumaan jään höyläämisestä ja jäädyttämisestä.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella 21.1. kello 23 saakka.

Lue myös: