Hyppää sisältöön

Asiantuntijat kannustavat ottamaan kolmannen rokotteen, mutta 12–17-vuotiaille niitä ei Suomessa anneta – THL:n Hanna Nohynek kertoo, miksi

Muun muassa Saksa ja Britannia ovat aloittaneet teini-ikäisten kolmannet rokottamiset.

Kolmannen rokotuksen hyödyt ja haitat on punnittava ennen nuorten rokottamista, THL:n Hanna Nohynek sanoo. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kolmansia rokoteannoksia annetaan nyt hyvää tahtia. Muun muassa Helsingissä kolmannen rokotteen saa jo ilman ajanvarausta. Kolmannen rokoteannoksen on saanut yli 40 prosenttia aikuisväestöstä.

Asiantuntijat kannustavatkin kaikkia ottamaan kolmannen rokotteen. HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen muistutti Ylen aamun haastattelussa, ettei omikron ole vaaraton virusmuunnos: teho-osastolle on viime aikoina päätynyt aiempaa enemmän työikäisiä, kaksi kertaa rokotettuja.

Samassa haastattelussa sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Pasi Pohjola sanoi, että hallituksen eilen jatkamilla yhteiskunnan rajoituksilla ostetaan lisäaikaa kolmansien rokotusten antamiselle.

Suomessa on kuitenkin ikäryhmä, jossa korona leviää vauhdilla, mutta se ei ole oikeutettu kolmanteen rokotukseen: 12–17-vuotiaat perusterveet eivät saa tätä niin sanottua tehosterokotetta. Muun muassa Saksassa (siirryt toiseen palveluun) ja Britanniassa (siirryt toiseen palveluun) teini-ikäisten kolmannet rokotukset sen sijaan on aloitettu.

Miksi Suomi ei anna 12–17-vuotiaille kolmatta koronarokotetta, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek?

– Tietoa siitä, kuinka hyvin kaksi annosta suojaa tämän ikäisiä, on kertynyt vasta vähän. Meillä ei myöskään ole myyntilupaa tämän ikäisille annettavalle kolmannelle annokselle.

Nohynekin mukaan Yhdysvaltain lääkeviranomainen on antanut myyntiluvan Biontech-Pfizerin kolmannelle annokselle 12 ikävuodesta ylöspäin, mutta EMA (Euroopan lääkeviranomainen) ei ole sitä vielä tehnyt.

Vakavasti immuunipuutteisille 12–17-vuotiaille kolmatta rokoteannosta tarjotaan myös Suomessa.

– Mutta jos puhumme perusterveistä 12–17-vuotiaista, heidän rokotukset alkoivat vasta elokuussa. Ei ole siis kulunut myöskään tarpeeksi aikaa, että olisi vielä tarve antaa tehosteannos, Nohynek jatkaa.

Aikuisille perusterveille kolmas rokoteannos annetaan, kun toisesta rokottamisesta on kulunut 4–6 kuukautta. Pitäisikö myös 12–17-vuotiaat rokottaa, kun aikaa on kulunut riittävästi?

– Myyntiluvan ja kakkosrokotteen suojatehon lisäksi tarvitsemme lisätietoa siitä, mitä lisähyötyä kolmannesta annoksesta olisi vakavan taudin ja tartuntojen näkökulmista.

Nohynekin mukaan aikuisilla kolmas annos lisää suojatehoa tartuntoja vastaan 40–60 prosenttia, mutta suoja myös laskee muutamassa kuukaudessa.

Kolmannen rokotteen suojateho sairaalassa hoidettavaa tautia vastaan on parempi, 88 prosenttia, josta se pikkuhiljaa laskee.

– Kuten aina rokotteiden kanssa, on punnittava hyötyjä ja haittoja, joka kolmannesta rokotteesta olisi 12–17-vuotiaille.

Millaisia riskejä 12–17-vuotiaiden kolmanteen rokottamiseen liittyy?

– Erityisesti pojilla riski vakavaan, mutta harvinaiseen sydänlihastulehdukseen kasvaa 12 ikävuodesta alkaen.

Miten Saksa ja Britannia voivat rokottaa teini-ikäisiä, kun EMAn myyntilupa puuttuu?

– Britannia ei nojaa Euroopan lääkeviranomaisen suosituksiin, vaan heillä oma kansallinen lääkeviranomainen antaa suositukset. Saksa nojaa EMAan, mutta myyntiluvasta voi tehdä poikkeuksen, jos on vahva tieteellinen näyttö ja vahva kansanterveydellinen peruste.

Onko Suomi muuttamassa ohjeistustaan 12–17-vuotiaiden kolmansien rokotusten osalta?

– Jos nykyisellä nuorten rokotusohjelmalla ei saada riittävää suojaa vakavaa omikrontautia vastaan, toki se tarkoittaa sitä, että tehosteannoksia pitää antaa. Vielä siitä ei ole kuitenkaan merkkejä.

Riittävätkö Suomessa rokotteet kaikkien 12–17-vuotiaiden rokottamiseen?

– Tällä hetkellä maahan on saatu rokotteita niin paljon, että riittää.

Entä vielä nuoremmat, 5–11-vuotiaat, joiden rokotukset ovat vasta alkaneet?

– Heidän osaltaan pohdinta kolmannesta rokotteesta ei ole ajankohtainen. Ja siihenkin tarvitaan myyntilupa, joka puolestaan edellyttää lisää tietoa.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 20.1. klo 23:een asti.

Lue myös: