Hyppää sisältöön

"Pelastajapula tulee olemaan raju ja jopa katastrofaalinen", sanoo mikkeliläinen palomestari – alan työvoimapula tuntuu myös Etelä-Savon arjessa

Etelä-Savossa on vaikeuksia saada pelastajien virat täytettyä. Pelkona on myös, että nykyiset työntekijät siirtyvät naapurimaakuntaan.

Paloauton vilkku ja taustalla onnettomuuteen joutunut auto. Kuvitus kuva, joka ei liity onnettomuuteen.
Henkilöstöpula vaikuttaa Etelä-Savon pelastuslaitoksen päivittäiseen arkeen. Video: kuvaus Esa Huuhko / Yle, editointi Simo Pitkänen / Yle.

Pelastusalan työntekijäpula näkyy myös Etelä-Savossa.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen palomestari ja Mikkelin kaupunginvaltuutettu Eero Aho (kok.)vetosi Facebookissa alkuviikolla aluevaaliehdokkaisiin, että nämä huomioisivat tulevalla hyvinvointialueella myös pelastusalan.

– Etelä-Savossa on huutava pula pelastusalan ammattilaisista! Joka vuosi valtakunnassa jää eläkkeelle enemmän pelastajia, kuin alan koulut kykenevät uusia pelastajia kouluttamaan. Samaan aikaan sopimuspalokuntalaisten määrä vähenee huolestuttavaa vauhtia, Aho kertoo päivityksessään.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Seppo Lokkakin myöntää, että varsinkin pienemmille paikkakunnille on vaikeuksia nykyään saada päteviä työntekijöitä.

Vuoden lopussa Etelä-Savoon perustettiin neljä uutta palomiehen virkaa, tarkoituksena houkutella alueelle ammattilaisia. Lokan mukaan virat tulevat hakuun lähiaikoina.

Lokka kertoo myös, että Pohjois-Savoon on avautumassa kymmeniä virkoja. Tilanne on ongelmallinen, sillä Lokan mukaan osa Etelä-Savon pelastuslaitoksen työntekijöistä käy töissä maakuntarajan toiselta puolelta, ja on mahdollista, että Etelä-Savo menettää ammattilaisiaan lähiaikoina naapurimaakuntaan.

Pahentaako vai parantaako hyvinvointialue tilannetta?

Käynnissä olevissa aluevaaleissa valittava aluevaltuusto on tulevaisuudessa vastuussa sote-alan lisäksi myös pelastustoimesta ja sen rahoituksesta. Tämä on herättänyt huolta pelastusalan ammattilaisissa.

Myös Eero Aho ottaa asiaan kantaa Facebook-julkaisussaan ja muistuttaa, että pelastusalan rahoitus on vain murto-osa hyvinvointialueen budjetista.

– Vähäisistä kuluista huolimatta pelastustoimi vastaa kansalaisten avuntarpeeseen, oli sitten kysymyksessä ensihoidon tarve, öljy- tai vesivahinko, rakennuspalo, myrskyvahinkojen raivaaminen, ihminen hädässä vedessä, tai pinnan alla, Aho kirjoittaa.

Sekä Aho että Lokka toteavat pelastustoimen olevan merkittävästi kustannusrakannettaan suurempi tekijä.

– Esimerkiksi kalusto on verrattain edullista sairaalamaailmaan verrattuna. Toivon todella, että pelastusalan kustannuksista ei leikata nyt kun hyvinvointialueet aloittaa, Aho sanoo.

Vuorojen vahvistaminen on palomiesten arkipäivää

Henkilöstöpula näkyy pelastuslaitoksen arjessa tarpeena vahvistaa vuoroja paloasemien kesken. Aamulla töihin tullessaan työntekijä ei välttämättä tiedä, missä hän työpäivänsä lopulta tulee tekemään.

– Jos Savonlinnan vahvuudesta puuttuu henkilöstöä, sitä vahvennetaan sitten vaikka Mikkelistä. Aika paljon on edestakaista ajoa, kertoo palomies ja palomestari Heli Hyttinen.

Henkilökuntaa on jouduttu sijoittamaan pysyvämminkin toiselle paikkakunnalle, kertoo palomies Mikko Holopainen.

– On jouduttu jopa vastoin pelastajien tahtoa siirtämään töihin toiselle paikkakunnalle. Se ei tietysti ole kovinkaan miellyttävää työtä tekevän näkökulmasta, Holopainen kertoo.

Palomiehen työ on edelleen hyvin arvostettua

Pelastustoimi on työpaikkana edelleen houkutteleva ja arvostettu. Työ on monipuolista mutta raskasta, ja tulevina vuosina on kiinnitettävä erityistä huomiota ikääntyvien työntekijöiden johtamiseen, sanoo pelastusjohtaja Lokka.

Uran loppupäähän on oltava tarjolla mielekästä työtä, ja tähän myös tulevalla hyvinvointialueella voi olla annettavaa.

– Hyvinvointialueella on tarvetta turvallisuuskoulutukselle. Esimerkiksi sote-alan alkusammutuskoulutuksen järjestäminen on luontevasti pelastustustoimen vastuulla, Lokka sanoo.

Palomies auton vierellä.
Tuoko hyvinvointialue helpotusta pelastuslaitosten henkilöstöpulaan vai jäävätkö pelastuslaitokset sote-palveluiden jalkoihin? Tätä pohditaan parhaillaan Etelä-Savossa.

Huolestuttaako pelastajapula sinua? Voit keskustella aiheesta 21.1. klo 23.00 saakka.