Hyppää sisältöön

Tavallista useammat hävittäjien ylilennot kummastuttavat Etelä-Suomessa – Ilmavoimat tukee maavoimien harjoitusta Hämeenlinnan yllä

Hävittäjät lentävät aamusta iltayöhön tämän viikon ajan. Hornetien jyrinää on kuulunut laajasti muun muassa Hämeenlinnan seudulla.

Karjalan lennoston F/A Hornet -monitoimihävittäjät jyrähtelevät Hämeen taivaalla. Kuvituskuva. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Hämeen taivaalla on viime päivinä lentänyt poikkeuksellisen paljon hävittäjiä. Hornetien ylilennot ovat aiheuttaneet hämminkiä ja keskustelua muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Hävittäjien lennot liittyvät yhteistoimintaharjoitukseen, missä Karjalan ja Satakunnan lennostojen hävittäjät tukevat Panssariprikaatin maavoimien harjoitusta. Harjoituksessa Ilmavoimat ja ilmatulenjohtajat harjoittelevat yhteistyötä.

Hävittäjät lentävät aamusta iltayöhön tämän viikon ajan. Hornetien jyrinää kuuluu laajasti Hämeenlinnan seudulla.

– Meillä on tällä viikolla käynnissä yölentokoulutusta ja me pystytään painottamaan tukilentotoimintaa ilta- ja yöpuolelle. Satakunnan lennostosta toteutetaan päivä-aikaan ne lennot, milloin he ovat töissä, kertoo Karjalan lennoston esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Tomi Böhm.

Onko teille tullut paljon kyselyjä kansalaisilta näistä lennoista ja äänistä?

– No, ei vielä paljon, mutta yksittäisiä kyselyitä on tullut. Eli sen verran kuitenkin poikkeavaa toimintaa Hämeen suunnalla, että vähemmän tämän kaltaisia lentoja on ollut siellä.

Ilmavoimat tukee maa- ja merivoimien harjoituksia

Karjalan lennoston F/A Hornet -monitoimihävittäjät lentävät Hämeeseen Siilinjärveltä Rissalan tukikohdasta. Karjalan lennoston yölentokoulutuksen lentosäde on noin 200 kilometriä. Maavoimien harjoitusta varten ne kuitenkin lentävät lähemmäs 300 kilometriä päästäkseen Hämeen taivaalle. Paikoin koneet lentävät varsin matalalla.

– Tämän tyyppinen yhteistoiminta, mitä nyt tehdään vaatii korkeuksien käyttöä. Pystysuunnassa hyvinkin laajalla alueella, että välillä mennään vähän korkeammalla ja sitten tullaan matalemmalle tekemään niitä suorituksia. Riippuu tosiaan siitä, mitä tukea meiltä on pyydetty ja minkälainen yksittäinen harjoitus on kyseessä, kertoo Böhm.

Yhteistoimintaharjoitukset ovat joukko-osastojen välillä arkipäivää. Maavoimilla on harjoituksia ympäri puolustusvoimien harjoitusalueita eri vuodenaikoina.

– Meillä on jo hyvin ennalta tiedossa missä, miten ja milloin Ilmavoimat voi antaa tukea Maavoimien tai Merivoimien harjoituksissa.

Miten voi yrittää bongata hävittäjän

Hävittäjien ääni kuuluu kauas. Hyvin tuulisella säällä hävittäjien jyrinä ei kuulu niin hyvin, koska tuuli vie jonkin verran ääntä mennessään. Jos haluaa nähdä hävittäjän äänen perusteella, niin ei kannata katsoa äänen suuntaan vaan pyrkiä suuntaamaan katse etupuolelle konetta.

– Korkealta jos koettaa hävittäjän bongata, niin hyvin vaikea on nähdä, koska meidän koneet on harmaaksi maalattu ja vaaleita, niin ne erottaa aika heikosti taivasta vasten.

– Matalalla ääni ei kanna kovin laajalle maantieteelliselle alueelle, että silloin voi olla vaikeampi havaita koneita.

Hävittäjän havaitseminen on haasteellinen yhtälö, sillä konetta voi olla vaikea nähdä, mutta ääni kuuluu kyllä.