Hyppää sisältöön

Kainuun koronatartunnat kasvavat toiseksi nopeimmin koko maassa – laaja, tilojen käyttöä koskeva määräys voimaan torstaina

Epidemian hillitsemiseksi Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Kainuuseen asiakas- ja yleisötilojen käytölle rajoituksia. Myös entiset rajoitukset pysyvät voimassa. Tavoitteena on turvata terveydenhuolto ja muun muassa opetus.

Kainuun sote rajoittaa suunniteltuja leikkauksia sekä kiireettömiä vastaanottoja KAKS:ssa loppuviikosta alkaen, jotta akuutin hoidon resurssit voidaan turvata. Kuva: Mimmi Nietula / Yle

Koronavirusta esiintyy Kainuussa nyt toiseksi eniten Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin jälkeen.

Kainuun soten mukaan koronaviruksen ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä alueella 2 117 tartuntaa 100 000 asukasta kohden 14 vuorokauden ajalta.

Tartuntamäärän kasvu edelliseen viikkoon verrattuna on kaksinkertaistunut noin tuhanteen tapaukseen viikossa. Päivittäin tartuntoja on 140–150. Alkuvuonna tartunnoista noin kolme neljäsosaa on todettu Kajaanissa.

Tilanne vaikuttaa erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon sekä opetus- ja varhaiskasvatuksen toimintaan, joissa on jouduttu henkilöstön poissaolojen vuoksi erityisjärjestelyihin.

Kainuun sote rajoittaa suunniteltuja leikkauksia sekä kiireettömiä vastaanottoja KAKS:ssa loppuviikosta alkaen, jotta akuutin hoidon resurssit voidaan turvata. Aiemmin yksittäiset yksiköt ovat jo supistaneet toimintoja henkilöstöpulan vuoksi.

– Olemme jo nyt vaikeassa tilanteessa, ja vaikuttaa, että huonompaan suuntaan yhä mennään. Henkilöstövajetta on laajalti, mutta erityisesti joudumme keskittymään päivystys-, teho- ja kotihoidon toimintakyvyn varmistamiseen, sanoo pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen.

Uusi tilojen käyttöä koskeva määräys koko Kainuuseen

Epidemiatilanteen hillitsemiseksi olennaista on vähentää lähikontakteja mahdollisimman laajasti. Tämän takia Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on antanut tänään keskiviikkona laajan tilojen käyttöä koskevan määräyksen (siirryt toiseen palveluun) Kainuuseen, joka on voimassa 20.1.–19.2.2022.

AVI määrää Kainuun alueella tilojen hallinnasta vastaavia ja niitä toiminnassaan käyttäviä ehkäisemään tiloissaan asiakkaiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä (TtL 58d §). Määräys koskee:

  • Tiloja, joita käytetään sisällä yli 10 asiakkaan tai osallistujien samanaikaiseen oleskeluun tai rajatuissa ulkotiloissa yli 50 asiakkaalle tai osallistujalle.
  • Asiakas- ja osallistujamäärästä riippumatta liikunta- ja urheilutiloja sekä ryhmäharrastustoimintaa (muun muassa ryhmäliikunta, kontaktilajit ja kuntosalit sisätiloissa, uimahallit ja kylpylät, tanssi- ja kuoro-, harrastajateatteritoiminta, sisäleikkipaikat ja kauppakeskusten oleskelutilat).

Toimija voi valita keinot määräyksen velvoitteiden toteuttamiseksi. Näitä voivat olla esimerkiksi asiakasmäärän rajoittaminen tai porrastaminen, tilarajaukset tai asiakaspaikkojen järjestelyt. Toimijan tulee laatia toteutuksesta kirjallinen suunnitelma ja pitää se tilassa osallistujien näkyvillä.

Päätös velvoittaa useita yksityisiä ja julkisia toimijoita, esimerkiksi yhtiöitä, elinkeinonharjoittajia, säätiöitä, yhdistyksiä, kuntia, kirkkoja, julkislaitoksia ja yliopistoja (ei kuitenkaan majoitus- ja ravintolatoimintaa, oppilaitoksia, varhaiskasvatusta, ammattiurheilua, valtion laitoksia tai yksityiselämään kuuluvaa toimintaa).

Aiemmat yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoittamista sekä ravintoloita koskevat rajoituspäätökset ovat edelleen voimassa. Rajoituksista ei voi vapautua koronapassilla.

Edelleen voimassa on myös tartuntatautilain 58 c § mukainen velvollisuus osallistujien ohjeistamisesta ja riittävien etäisyyksien sekä käsien puhdistamisen ja tilojen siivouksen varmistamisesta.

Uuden tilojen käyttöä koskevan määräyksen voimaan tullessa Kainuun sote suosittelee, että ryhmäharrastustoiminta ja siihen osallistuminen keskeytetään, mikäli toiminta sisältää lähikontakteja. Lisäksi sote suosittelee, että asiakas- ja osallistujatilojen käyttäjät lisäisivät kotitestien käyttöä ennen tilaisuuksiin tai toimintoihin osallistumista.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele ja katsele mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.