Hyppää sisältöön

Kivilinnan kupeeseen perustettu Hämeenlinna on Suomen vanhin sisämaakaupunki

Hämeenlinnan kaupunki täyttää keskiviikkona 383 vuotta. Merkkipäivän kunniaksi Hämeenlinna liputtaa omissa kiinteistöissään Suomen lipulla. Myös kaupunkilaiset ja yritykset voivat osallistua syntymäpäivän liputukseen.

Hämeenlinnan kaupunki perustettiin 19.1.1639 Vanajaveden rannalle. Kuva: Dani Branthin / Yle

Hämeenlinnan museot juhlivat keskiviikkona kaupungin syntymäpäivää avoimin ovin. Hämeenlinnan taidemuseoon ja kaupunginmuseon kohteisiin on vapaa pääsy. Kotimuseo Palanderin talossa järjestetään päivän aikana opastettuja kierroksia. Museot ovat avoinna normaalisti, mutta koronarajoitusten vuoksi asiakasmääriä rajoitetaan.

Esimerkiksi museo Skogsterilla voi tehdä aikamatkan menneen Hämeenlinnan ilmiöihin. Museolehtori Jyrki Nissi tietää, mitkä paikat herättävät kaihoa kaupunkilaisissa.

– Yksi mikä tulee ensimmäisenä mieleen on Vainikaisen kahvila. Sitten on Vaahteran varjossa niminen grilli, joka on ollut ykköskorttelissa entisen kauppakeskus Linnan paikalla.

– Näyttelyssä muistellaan omaa nuoruutta ja lapsuutta ja paikkoja, mitä silloin on Hämeenlinnassa ollut ja mitkä ovat olleet tärkeitä. Kaupunkikuva on muuttunut tosi paljon, niin sitten haikaillaan sitä mennyttä, niin se kertoo minusta siitä nostalgiasta, Nissi kertoo.

Liput liehumaan syntymäpäivän kunniaksi

Hämeenlinnan kaupunki perustettiin 19.1.1639 Hämeen linnan juurelle Vanajaveden rannalle. Hämeenlinna on Suomen vanhin sisämaakaupunki.

Merkkipäivän kunniaksi Hämeenlinnan kaupunki liputtaa omissa kiinteistöissään Suomen lipulla. Liputuksen taustalla on valtuutettu Antti Ahosen tekemä aloite, josta kaupunginhallitus teki päätöksen elokuussa 2020.

Suomen lipun rinnalla voidaan käyttää maakuntalippua voimassa olevien ohjeiden mukaisesti. Myös kuntalaiset ja yritykset voivat liputtaa vuosittain kaupungin syntymäpäivänä 19. tammikuuta Suomen lipulla.

Juoksu- ja tanssitapahtumien järjestäjille palkinnot

Hämeenlinnan kaupunki palkitsee syntymäpäivänään tuoreen tanssitapahtuman sekä pitkään juoksutapahtumia järjestäneen yksityisen kaupunkilaisen.

Liikuntapalkinnon saa vuosikymmeniä hämeenlinnalaisessa juoksu-urheilussa vaikuttanut Jouko "Jokke" Koskinen, joka on tuttu näky kaupungin lenkkipoluilla ja tapahtumissa.

– Kyllähän se hienolta tuntuu ja on aika iso yllätys. Kyllä minä vielä toimitsijana olen, mutta vetovastuun luovutin tänä vuonna vähän nuoremmalle, kertoo Koskinen.

Kulttuuripalkinnon saa puolestaan Tanssin tehdas ry, joka järjestää Tehdas tanssii-festivaalia. Siitä on lyhyessä ajassa kehittynyt valtakunnallinen tanssitapahtuma.

– Meillä on ollut oikeastaan ihan alusta saakka upea ohjelmisto. Upeita tanssiteosvierailuja ja lisäksi meillä on ollut maamme kärkitason taiteilijoiden teoksia. Meillä on myös ohjelmistossa aina maksutonta ja kaikille avointa ohjelmaa, johon on voinut festivaaliviikon aikana törmätä omassa arjessaan, kertoo Tehdas tanssii -festivaalin taiteellinen johtaja Tanja Kunnari.

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta nostaa palkinnoilla esille tekijöitä, joiden omasta innostuksesta on syntynyt tapahtumia, jotka ovat vuosien kuluessa vaikuttaneet positiivisesti monien kaupunkilaisten elämään.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.