Hyppää sisältöön

Aluevaaliehdokas istui keskusvaalilautakunnassa Kouvolassa – virhe huomattiin vasta vaaliviikolla: "Tietysti nolottaa"

Tieto Tomi Immosen esteellisyydestä tuli keskusvaalilautakunnalle vasta tällä viikolla, juuri aluevaalien alla. Ehdokkuuteen reagoitiin ja Immonen on siirretty sivuun lautakunnan toiminnasta.

Keskusvaalilautakunnat huolehtivat kunnissa vaalien järjestelyistä. Lautakunnan jäsen ei voi itse asettua ehdolle vaaleissa. Kouvolassa näin on kuitenkin päässyt aluevaalien alla käymään. Kuva: Antro Valo / Yle

Kouvolan keskusvaalilautakunnan jäsen Tomi Immonen (ps.) onsiirretty syrjään tehtävästä aluevaaliehdokkuutensa vuoksi.

Keskusvaalilautakunnan jäsen ei voi lain mukaan olla ehdokkaana vaaleissa.

Asia tuli ilmi tällä viikolla, kun perjantaina kokoontuvan keskusvaalilautakunnan esityslista julkaistiin kaupungin verkkosivuilla. Ulkopuolinen taho otti yhteyttä lautakuntaan, koska Immosen nimi löytyi esityslistalta kokouksen osallistujien joukosta.

– Olin yhteydessä Immoseen heti ilmoituksen saatuani. Hän ei osallistu tuleviin kokouksiin. Minulle hän on ilmoittanut, että eroaisi jäsenyydestä kokonaan, mutta eroilmoitusta en ole saanut, keskusvaalilautakunnan sihteeri ja kaupunginlakimies Päivi Sandås kommentoi keskiviikkona.

Omasta ehdokkuudesta ilmoittaminen on lautakunnan jäsenen itsensä vastuulla. Sandåsin mukaan hän on informoinut jäseniä esteellisyyden mahdollisuudesta keskusvaalilautakunnan aloittaessa työnsä.

Kunnan keskusvaalilautakunta huolehtii vaalien yleisistä järjestelyistä kunnassa. Se huolehtii esimerkiksi ehdokasasettelusta ja tuloksen laskennasta.

Poliittisen kokemattomuuden piikkiin

Tomi Immonen sanoo, että sekaannuksessa on kyse hänen omasta poliittisesta kokemattomuudestaan.

Hän oli ensimmäistä kertaa ehdolla vaaleissa viime kesän kuntavaaleissa Perussuomalaisten ehdokkaana. Hän pääsi varavaltuutetuksi. Hän otti myös vastaan tarjotun paikan keskusvaalilautakunnassa.

Keskusvaalilautakunta kokoontuu harvoin. Immonen on itse ollut kokouksessa paikalla viimeksi lokakuussa. Hänen mukaansa esteellisyydestä ei siksikään ollut tullut puhetta lautakunnassa tai oman puolueenkaan kesken.

– Tietysti nolottaa. Olisi pitänyt pystyä tämä ennakoimaan, mutta tässä maksetaan nyt opintomaksuja. Jos olisin ollut 20 vuotta mukana politiikassa ja tekisin saman virheen, tuntuisi vielä hölmömmältä, Immonen sanoo.

Nyt hän aikoo luopua lautakuntapaikasta kokonaan.

– Kirjoitan eroanomuksen tänään. Nyt kun ymmärrän, että pitää valita, niin ennemmin olen jatkossakin ehdolla vaaleissa ja vaikuttamassa kuin tällaisessa valvovassa toimielimessä.

Immonen uskoo, ettei hänen esteellisyydestään ehtinyt koitua harmia eikä hyötyäkään.

– Minua kiinnostaa politiikassa se, että pääsee avoimesti vaikuttamaan, ei se, että yrittäisin epäreilusti saada itselleni hyötyä, Immonen sanoo.

Kokouksia harvakseltaan

Keskusvaalilautakunta on kokoontunut edellisen kerran Kouvolassa 17. marraskuuta. Aluevaalien ehdokasasettelu ei tuolloin ollut vielä päättynyt, joten Immonen oli kelpoinen osallistumaan kokoukseen. Hän ei kuitenkaan ollut paikalla.

Lautakunta ei ole kokoontunut marraskuun jälkeen. Seuraavan kerran se on koolla huomenna perjantaina, jolloin Immosen tilalla on varajäsen.

Keskusvaalilautakunta käsittelee muun muassa ehdokasasettelua, eikä jäsenenä voi olla henkilö, joka käsittelisi lautakunnassa hänen omaa asemaansa koskevia asioita.