Hyppää sisältöön

Analyysi: Aluevaaleista saattaa tulla jännitysnäytelmä – Ylen kannatusmittaus toi kylmää kyytiä perussuomalaisille, eikä SDP:kään voi huokaista helpotuksesta

Keskusta hengittää Ylen kannatusmittauksessa kakkospaikalla olevan SDP:n niskaan. Hyvä tulos aluevaaleissa olisi keskustalle elintärkeä, kirjoittaa politiikan toimittaja Anne Orjala.

Aluevaaleihin lähdetään kutkuttavista asetelmista. Petteri Orpo (kok.), Riikka Purra (ps.) ja Sanna Marin (sd.) valmistautuivat aluevaalien puheenjohtajatenttiin 13. tammikuuta 2022 Ylen Studiotalolla Helsingin Pasilassa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Suomen ensimmäisiin aluevaaleihin lähdetään jännittävistä asetelmista.

Oppositiopuolue kokoomuksen johto Ylen aluevaalikannatusmittauksessa on pysynyt selvänä ja puolue lähtee sunnuntain vaaleihin ennakkosuosikkina.

Takana kuitenkin kuhisee.

Huoleen lienee syytä ainakin perussuomalaisissa. SDP:kään ei voi mittauksen perusteella välttämättä tuudittautua siihen, että se olisi vaaleissa kärkikaksikossa.

Keskusta pyyhälsi kannatusmittauksessa perussuomalaisten ohi selvällä erolla ja hengittää nyt toisena olevan SDP:n niskaan.

Keskustan kannatus nousi Ylen edellisestä aluevaalimittauksesta 2,4 prosenttiyksikköä ja on nyt 17,7 prosenttia. Perussuomalaisten kannatus puolestaan hiipui 3,3 prosenttiyksikköä ja on nyt 14,3 prosenttia.

Keskusta on kyselyssä lähes tasoissa toisena olevan SDP:n kanssa. SDP:n kannatus on tasan 18 prosenttia.

On kuitenkin korostettava, että kyseessä ovat ensimmäiset aluevaalit, joten äänestystuloksen ennakointi on entistäkin hankalampaa.

Kuntavaaleja parempi tulos ja kolmospaikka valtakunnallisessa kannatuksessa – kakkospaikasta puhumattakaan – olisi joka tapauksessa keskustalle elintärkeä voitto.

Vaikka vaalit käydään alueilla, hyvä valtakunnallinen tulos keskustalle olisi myös henkinen helpotus. Sen kannatus on eduskuntavaalimittauksissa rypenyt pitkään matalalla kuntavaalien torjuntavoitosta huolimatta.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko on elätellyt toiveita, että puolueen aluevaalitulos nousisi yli kuntavaalien 14,9 prosentin.

Nyt näyttää siltä, että toiveet eivät ole utopistisia.

Keskustan päävastustaja ollut kokoomus

Kuntavaalivoitto on siivittänyt kokoomusta, ja se on pitänyt niin aluevaali- kuin eduskuntavaalikannatusta mittaavissa kyselyissä tiukasti ykköspaikkaa.

Vaalitenteissä kokoomus on ottanut pääoppositiopuolueen aseman.

Kokoomuksen puheenjohtajalle Petteri Orpolle on riittänyt niissä perussuorittaminen.

Keskusta nimesi jo aluevaalikampanjansa aloituksessa vastustajakseen juuri kokoomuksen ja palveluiden keskittämisen.

Vaalitentit ovatkin tuoneet maakuntapuolue keskustalle tilaisuuden nostaa esiin lähipalveluiden säilyttämistä ja tehdä eroa esimerkiksi juuri kokoomukseen.

Kokoomus ei ole halunnut sitoutua siihen keskustalaiseen lupaukseen, että kaikista nykykunnista pitäisi jatkossakin löytyä ainakin yksi sosiaali- ja terveysasema ja saada lääkäripalveluita.

Keskustan kannatus on piristynyt ja vihreiden pysynyt jotakuinkin samana Ylen aluevaalikannatusta mittaavassa kyselyssä. Iiris Suomela (vihr.), Li Andersson (vas.) ja Annika Saarikko (kesk.) odottivat Ylen aluevaalitentin alkua Helsingin Pasilassa 11. tammikuuta 2022. Kuva: Silja Viitala / Yle

Ylen kannatusmittauksen tausta-aineistosta selviää, että keskusta on myös onnistunut pitämään kiinni heitä aiemmissa vaaleissa äänestäneitä.

Samalla keskusta on saanut haalittua kannattajia perussuomalaisia aikaisemmin äänestäneistä.

Pääministeripuolue SDP:lle jääminen aluevaaleissa kolmanneksi hallituskumppani keskustan taakse olisi kiusallista.

Purra on jäänyt taka-alalle vaalitenteissä

Perussuomalaisille kannatuskysely toi kylmää kyytiä. Näin siitä huolimatta, että tiedossa on ollut, ettei puolue ole aluevaaleissa vahvimmillaan.

Ylen kannatusmittauksen tausta-aineistosta selviää, että perussuomalaisten kannattajat ovat suurista puolueista lähdössä äänestämään kaikkein nihkeimmin.

Aluevaalien teemat, ennen kaikkea sote-palvelut, eivät näytä innostavan perussuomalaisten kannattajia.

Valtakunnanpolitiikassa perussuomalaiset nostaa esiin maahanmuuttoon liittyviä teemoja ja vastustaa “kiilusilmäistä ilmastopolitiikkaa”.

Aluevaaleissa on kyse suomalaisten sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastuspalvelujen järjestämisestä.

Vaalitenteissä perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on myös jäänyt muiden suurten puolueiden puheenjohtajien varjoon.

Purra vaikuttaa vältelleen riskejä, joita hänen ehkä olisi kannattanut ottaa.

Vihreiden asema on yhä tukala

Se, että helsinkiläiset eivät äänestä aluevaaleissa, hyödyttää keskustaa ja rokottaa vihreitä.

Helsinki on perinteisesti vihreiden ydinkannatusaluetta.

Vihreiden tavoite on, että jokaisella alueella puolue pääsisi vähintään kuntavaalitulokseen. Vihreät saavutti kuntavaaleissa Helsingin ulkopuolella hieman yli 9 prosentin kannatuksen, kun taas valtakunnallinen kannatus oli 10,6 prosenttia.

Nyt Ylen kannatuskysely näyttää vihreille 7,4 prosentin kannatusta. Se on hiipunut aavistuksen Ylen edellisestä aluevaalimittauksesta.

Vihreiden kannatus jää jo toistamiseen Ylen aluevaalimittauksessa vasemmistoliiton taakse.

Tilanne on vihreille tukala.

Vanhempainvapaalla olevaa Maria Ohisaloa puheenjohtajana tuuraava Iiris Suomela näyttää silti luottavan parempaan tulokseen. Hän totesi Ylen vaalitentissä, että vihreiden kannatus on aiemminkin parantunut kannatusmittauksista.

Vihreät on erottuakseen tuonut sote-keskusteluun myös ydinteemansa ilmastonmuutoksen.

Riittääkö tämä, jää nähtäväksi.

Ensimmäiset aluevaalit voivat sisältää yllätyksiä

Aiempaa vertailukohtaa ei ole, joten vaalit voivat sisältää monia ennalta-arvaamattomia elementtejä.

On myös muistettava, että aluevaaleissa valtakunnallinen äänestystulos ei ole kaikki kaikessa. Olennaista vaalituloksessa ovat valtuustopaikat ja siten alueiden poliittiset voimasuhteet.

Yksi kysymys on se, millaisia vaikutuksia äänestysprosentilla voi olla vaalitulokseen.

Aluevaalien äänestysprosentti on ollut myös vilkas ennakkospekuloinnin kohde. Sen on pelätty jäävän matalaksi.

Vaalitutkija Sami Borg Tampereen yliopistosta arvioi kuitenkin ennakkoäänestyksen vilkkauden perusteella, että aluevaaleissa voidaan edelleen ylittää 50 prosentin äänestysprosentti. Jos näin käy, pahimmat pelot eivät välttämättä toteudu.

Alhaista äänestysintoa ei toivo yksikään puolue jo pelkästään demokratian toteutumisen näkökulmasta.

Matalan äänestysprosentin ajatellaan kuitenkin suosivan esimerkiksi kokoomusta, jonka kannattajat ovat tunnollisia ja äänestävät aktiivisesti.

Perussuomalaisilla tilanne on päinvastainen, sillä sen kannattajat ovat passiivisempia lähtemään uurnille.

Kysymys kuuluu, onnistuuko perussuomalaiset vielä viime hetkillä lietsomaan kannattajiaan antamaan äänensä.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 21. tammikuuta kello 23:een saakka.

Yhdeksän eduskuntapuolueen puheenjohtajat kohtaavat Ylen vaalikeskustelussa torstai-iltana kello 21. Voit katsoa tenttiä TV1:ssä tai Areenassa.

Lisää aiheesta:

Kaikki Ylen aluevaalisisällöt löydät kootusti tästä.