Hyppää sisältöön

Ruotsiin odotetaan tartuntavyöryä, mutta kasvomaskit eivät edelleenkään ole osa koulujen koronatoimia

Vaikka Ruotsissa ollaan huolissaan yhteiskunnan pyörimisestä lähiviikkoina, koronatoimet ovat silti lieviä. Viranomaiset uskovat etäisyyksien pitoon.

Täytyy pestä käsiä, pitää etäisyyttä ja pysyä kotona sairaana, luettelevat kolmasluokkalaiset Melissa Froste ja Greta Björkman-Höning koronatoimia koulussa. Kuva: Daniel Ivarsson

TUKHOLMA Ruotsalaiset ovat kritisoineet aika ajoin maan koronatoimia, mutta yhdestä asiasta he ovat ylpeitä: päättäjät ovat pitäneet peruskoulut koko pandemian ajan lähiopetuksessa.

Paikallisia toimia on toki kouluissa jouduttu tekemään tartuntaryppäiden ilmaantuessa, mutta nyt katkoja lähiopetukseen on tulossa enemmän kuin koskaan aiemmin.

Joissakin kouluissa jo kolmannes henkilöstöstä on poissa joko sairaana tai hoitamassa sairasta lasta.

Aiemmin on pystytty soittamaan sijaisia töihin, mutta nyt heitäkään ei ole saatavilla.

Ruotsin kouluissa koronatoimet ovat säilyneet samoina läpi pandemian. Kuva koulun iltapäiväkerhosta helmikuulta 2021. Kuva: Daniel Ivarsson

Tukholman Kungsholmenissa sijaitsevan Eiraskolanin kaikki oppilaat saivat viime syksynä maistaa muutaman päivän etäopetusta, kun moni opettaja ja oppilas sairasti koronaa.

Kolmasluokkalainen Greta Björkman-Höning kertoo, että kokemus ei unohdu.

– Monet ajattelevat, että koulussa on tylsää, mutta kotona tajuaa, että koulussa onkin hauskaa, hän sanoo.

Hän on iltapäiväkerholaisten kanssa leikkimässä koulun pihalla ennen välipalaa.

Hurjia tartuntamääriä edessä

Ruotsissa todettiin tiistaina 37 886 uutta tartuntaa. Se on päiväkohtainen ennätys pandemian aikana. Perjantain ja tiistain välisenä aikana tartuntoja raportoitiin 97 000.

Lukujen uskotaan olevan todellisuudessa suurempia, sillä testeihin on pitkät jonot. Myös tuloksen saamisessa voi mennä Tukholmassa jopa viikko.

Tukholmassa on pystytty tekemään vajaat sata tuhatta koronatestiä viikossa. Määrää yritetään nostaa 130 000:een.

Se ei silti riitä lähiaikoina lähellekään vastaamaan kysyntään.

Tukholman Sergelin torin alataso tammikuussa 2022. Kuva: Daniel Ivarsson

Viranomaisten arvion mukaan tartuntahuippu koittaa kahden viikon kuluttua.

Silloin voi synkimmän arvion mukaan olla jopa lähes 70 000 uutta tartuntaa vuorokaudessa.

Kouluissa on tehty kurlaustestejä

Tukholman peruskouluissa on jäljitetty tartuntoja ja jaettu kurlaustestit koko luokalle, jos useita oppilaita on sairastunut samalta luokalta.

Etukäteen ei ole sovittu, kuinka monen oppilaan sairastuessa näin toimitaan. Jokainen tilanne arvioidaan erikseen.

Testit lähetetään oppilaiden mukana kotiin, ja nämä tuovat tulokset seuraavana päivänä kouluun.

Nyt tätäkin testaamista on jouduttu laittamaan jäähylle kasvaneen tautitaakan takia.

Ruotsalaiset vannovat etäisyyksien nimeen

Vaikka sairauspoissaolot ovat hurjassa kasvussa, ruotsalaisten peruskoulujen koronatoimet ovat yhä samanlaiset kuin vaikkapa vuosi sitten.

Ruotsin terveysviranomaisten mukaan parhaiten koronaa ehkäistään kouluissa pitämällä riittävää välimatkaa muihin.

Monet opettajat ovat kritisoineet linjaa, sillä alakoululaisten välillä on vaikea pitää etäisyyttä varsinkaan vanhojen koulurakennusten käytävillä.

– Perussääntö on, että jokaisen pitää jäädä kotiin, jos tuntee itsensä sairaaksi, kertoo Tukholman peruskoulujen opetustoimen johtaja Lee Orberson.

Opetustoimen johtaja Lee Orberson on ylpeä siitä, että Ruotsi on pitänyt peruskoulun lähiopetuksessa koko pandemian ajan. Kuva: Daniel Ivarsson

Orbersonin vastuulla on noin 78 000 oppilasta ja 143 peruskouluyksikköä.

– Olemme selvinneet varsin hyvin, kun olemme painottaneet käsien pesua ja etäisyyksiä. Oppilaat ruokailevat pienemmissä ryhmissä ja eri luokat ovat mahdollisimman vähän tekemisissä keskenään. Jokaisesta retkestä tehdään erillinen terveysriskiarvio, hän sanoo.

Maskeja ei edelleenkään suositella

Kouluissa ei tarvitse pitää kasvomaskia, toisin kuin Suomessa.

Orberson muistuttaa, että koulut noudattavat kansanterveysviranomaisen eli Ruotsin THL:n koronaohjeita.

– Viranomaiset eivät ole suosittaneet sen käyttöä, hän sanoo.

Kansanterveysviranomainen ja etunenässä valtioepidemiologi Anders Tegnell ovat suhtautuneet (siirryt toiseen palveluun) kriittisesti maskien hyötyihin.

Viranomaisten mukaan niiden käyttö tuo ihmisille vääränlaista turvallisuuden tunnetta.

Vain harva käyttää kasvomaskia joukkoliikenteessä, vaikka sitä suositellaan. Valtionepidemiologi Anders Tegnell on myöntänyt, että viranomaisten kriittinen suhtautuminen maskeihin on vaikuttanut käyttöintoon. Kuva: Daniel Ivarsson

Niinpä kasvomaskien käyttöä suositellaan Ruotsissa vain aikuisille joukkoliikennevälineissä silloin, kun etäisyyttä ei pystytä pitämään.

Tegnell on pitänyt todisteena maskien hyödyttömyydestä esimerkiksi Keski-Euroopan maita, joissa virus on levinnyt tiukoista maskimääräyksistäkin huolimatta.

Osa ruotsalaisasiantuntijoista on ollut täysin eri mieltä (siirryt toiseen palveluun) Tegnellin kanssa ja pitänyt näyttöä FFP2-maskien hyödyistä selvinä.

Eiraskolanin kolmosluokkalainen Melissa Froste, 10, haluaisi pitää kasvomaskia silloin, kun joku yskii hänen vieressään.

– Silloin minua vähän pelottaa ja yritän mennä kauemmaksi ja kyyryyn, hän sanoo.

Greta Björkman-Höningistä, 10, maski päässä olisi vaikeaa olla koulussa.

– Kasvomaski tuntuu aika kummalliselta ja hengittäminen on silloin hankalaa, hän pohtii.

Rajoitukset pysyvät lievinä

Ruotsin viranomaisilla on suuri huoli siitä, pystytäänkö kaikki yhteiskunnan kriittiset toimet pitämään lähiviikkoina pystyssä, jos tartunnat kasvavat nykyistä vauhtia.

Keskiviikkona oli sairaana tai karanteenissa esimerkiksi 3000 poliisin työntekijää. Se on noin kymmenen prosenttia poliisin työntekijämäärästä.

Tätä taustaa vasten maan koronatoimet ovat hyvin lievät.

Keskeisin keino on kehotus aikuisille välttää kaikkia kontakteja ja tehdä etätöitä, jos mahdollista.

Kauppojen asiakasmääriä rajoitetaan, ravintolat ja baarit on suljettava kello 23 ja samassa pöytäseurueessa saa olla enintään kahdeksan henkilöä.

Sisätiloissa saa olla koolla ilman rokotustodistusta 50 ihmistä, ja kaikilla tulee olla istumapaikat.

Kulttuuri- ja urheilutapahtumiin saa ottaa 500 henkilöä. Jos katsomolohkoja on useita, niissä jokaisessa saa olla 500 henkilöä.

Jonot ovat tuttu näky Tukholmassa, koska kauppojen asiakasmääriä rajoitetaan. Asiakkaalle tulee varata 10 neliötä tilaa. Liikkeet ilmoittavat ulko-ovilla, kuinka monta asiakasta ne voivat ottaa sisälle. Kuva: Daniel Ivarsson

Näitä rajoituksia on kritisoitu monelta taholta Ruotsissa liian rajoittaviksi ja niiden sijaan on haluttu rokotustodistukset laajempaan käyttöön.

Opettajien ammattijärjestö vetosi pari viikkoa sitten kansanterveysviranomaiseen, jotta tämä antaisi suosituksen testata oppilaat ennen kevätlukukauden alkua.

Tämä toive ei toteutunut, koska testaaminen on pahasti ruuhkaantunut.

Kuten Suomessa, myös Ruotsissa pohditaan parhaillaan, tuleeko suhtautumista koronaan muuttaa ja pitäisikö tauti poistaa yleisvaarallisten tartuntatautien listalta.

Mitä mieltä olet Ruotsin koulujen koronalinjasta? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 21. tammikuuta kello 23 asti.

Lue lisää: