Hyppää sisältöön

Koronatartunnat puhkesivat rajuun kasvuun Haminan varuskunnassa – yli joka kymmenes varusmies koronan kourissa

Maasotakoulussa Haminassa on muun muassa reserviupseerikoulu eli RUK. Vierailut varuskuntaan on kielletty.

Koronavirus jyllää nyt Haminassa.. Arkistokuvassa Haminan Reserviupseerikoulu. Kuva: Antro Valo / Yle

Korona on iskenyt viime päivinä rajusti Maasotakouluun Haminassa. 1 000 varusmiehestä useampi kuin joka kymmenes on saanut tartunnan.

Koronan leviäminen on ollut hurjaa, sillä viikko sitten keskiviikkona koronaa sairastavia oli 59. Siitä sairastuneiden määrä alkoi kasvaa. Maanantaina sairastuneita oli 77, eilen tiistaina 90 ja tänään keskiviikkona jo 112.

Haminan varuskunnassa on tällä hetkellä tuoreita alokkaita noin 300. Lisäksi reserviupseerikurssia käy noin 600 varusmiestä. Loput sata varusmiestä ovat alokkaiden kouluttajia ja muissa tehtävissä olevia varusmiehiä.

Myös sotilaskodissa käyntejä on porrastettu. Arkistokuva Haminasta vuodelta 2019. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Lisäksi varuskunnassa työskentelee lukuisa määrä Puolustusvoimien omaa henkilökuntaa.

Maasotakoulun tiedottaja Sari Pöyhönen kertoo, että osa koronaan sairastuneista on oireettomia. He eivät osallistu koulutukseen, mutta voivat kuntonsa mukaan saada opetusta lukemalla kirjallisuutta tai katsomalla Puolustusvoimien opetusvideoita.

Oireettomat altistuneet sen sijaan saavat koulutusta, mutta se on järjestetty erillään muista varusmiehistä ja koulutus pyritään järjestämään ulkotiloissa.

Erillään muista

Haminan varuskunta sijaitsee aivan Haminan kaupungin keskustan tuntumassa.

Varusmiesten koulutusta on Sari Pöyhösen mukaan mukautettu koronatilanteeseen niin, että varusmiehiä on sijoitettu pienempiin osastoihin erilleen toisistaan.

Myös muun muassa koulutuksen rakennetta on tarvittaessa muutettu, harjoitusten ajankohtia siirretty ja varusmiesten palvelusta rytmitetty niin, että oman ryhmän ulkopuolisia varusmiehiä kohdattaisiin mahdollisimman vähän.

Samalla on korostettu yleisen hygienian tarvetta, kuten hengityssuojaimia ja käsidesin käyttöä.

Osa Maasotakoulun työntekijöistä on siirtynyt etätöihin. Myös ulkopuolisten vierailut varuskuntaan on kielletty.

– Varusmiehiä myös paranee koronasta, ja tilanne elää koko ajan. Seuraamme tilannetta tiiviisti. Noudatamme aina voimassa olevia lääkintäviranomaisten ja Puolustusvoimien koronaohjeita., muistuttaa Maasotakoulun tiedottaja Sari Pöyhönen.

Maasotakoulun varusmiehillä ja henkilökunnalla on mahdollisuus ottaa koronarokote varuskuntien terveysasemilla.

Äänestämään päästiin

Koronarajoitukset eivät estäneet varusmiehiä käyttämästä äänioikeuttaan. Käynnissä olevien aluevaalien ennakkoäänestys tapahtui Haminan varuskunnassa kahtena eri päivänä.

Tuolloin kaikille halukkaille tarjottiin mahdollisuus käydä äänestämässä. Äänestämään pääsivät myös koronapositiiviset ja eristyksessä olleet.

Kaikkiaan Haminan varuskunnassa ennakkoäänestämässä kävi hieman vajaat 200 varusmiestä.

Yle seuraa koronauutisointia tiivisti Suomessa ja maailmassa. Katso ne tästä.