Viime viikonvaihteessa revontulia ihasteltiin poikkeuksellisen laajalla alueella eri puolilla maata. Sosiaalisen median kanavat täyttyivät kuvista ja videoista, ja Yle kokosi juttuunsa valtavan määrä värikkäitä otoksia. Joukossa havaittiin myös harvinaista revontuli-ilmiötä, dyynejä.
Ilmatieteen laitoksen mukaan geomagneettinen aktiivisuus on nyt tavanomaista voimakkaampaa, joten todennäköisyys päästä näkemään lisää revontulia ehkä jo ensi yönä on tavallista suurempi. Myös viikonloppuna revontulista on toiveita.
– Torstain ja perjantain välisenä yönä saattaa tulla vielä uusi massapurkaus, joka voi sitten myöhemmin aiheuttaa revontulia, mutta se ei ole varmaa, avaruussääpäivystäjä, tutkija Ilja Honkonen sanoo.
Viime viikonvaihteen kaltaista näytelmää tuskin on luvassa, eikä revontulitakuuta voi antaa, mutta Lapista Keski-Suomeen on kuitenkin jopa hyvät mahdollisuudet päästä näkemään taivaantulia.
– Keski-Suomen korkeudella todennäköisyys on 50 prosentin luokkaa, Honkonen sanoo.
Aivan eteläisimmässä Suomessa revontulten havaitsemiseen on melko pieni todennäköisyys, mutta mahdotonta se ei ole, jos sää selkenee. Lapissa revontulet ovat yleisiä rauhallisenkin avaruussään aikana.
Epävarmuustekijöitä on monia: auringosta tulevien massapurkauksien suunta, mahdolliset uudet massapurkaukset sekä pilvisyys.
Revontulten todennäköisyyttä voi tutkailla muun muassa Ilmatieteen laitoksen avaruussää (siirryt toiseen palveluun)-sivuilta.
Taivaalta bongattiin harvinaisia revontulidyynejä
Kaksi vuotta sitten koettiin historiallinen hetki, kun suomalaisten revontuliharrastajien kuvista ja havainnoista lähtenyt tutkimus (siirryt toiseen palveluun) pystyi mallintamaan täysin uuden revontulityypin, dyynit. Harvinainen löytö sai myös runsaasti kansainvälistä huomiota.
Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan dyynihavaintoja tehtiin myös viime viikonloppuna – eikä pelkästään Suomessa.
Erilaisia revontulikuvia on tulvinut mediaan ja sosiaaliseen mediaan myös Ruotsissa. Ruotsin radion haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) avaruusfysiikan professori Minna Palmroth Helsingin yliopistosta toivoo, että nimenomaan dyynien eli aaltomaisten revontulien kuvia saataisiin tutkimusta varten myös naapurimaasta.
Länsi-Lapissa on parhaat bongausmahdollisuudet
Ilja Honkosen mukaan Lapissa revontulia on keskimäärin joka toinen yö.
Tulevien vuorokausien sää varsinkin läntisessä Lapissa on selkeämpi kuin etelämpänä. Päivystävän meteorologin Iiris Viljamaan mukaan maan eteläosissa on loppuviikolla enimmäkseen varsin pilvistä, mutta lauantain vastaisesta yöstä näyttää tulevan laajasti melko selkeää.
Ennusteen mukaan perjantain vastaisena yönä pilvisyys on vähäistä Oulun seudulta pohjoiseen, varsinkin alueen länsiosissa.
Lue lisää:
Mikä revontulissa kiehtoo sinua? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 21.1. kello 23 saakka.